Η «Λυσιστράτη» προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

04.04.2014
Τη «Λυσιστράτη» σε μια παράσταση... τσέπης παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 8 του μήνα.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού καθ. Χρυσούλας Παλιαδέλη, με τη σύμπραξη του Δήμου της πόλης για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης στο Ευρωκοινοβούλιο, μετέχει με μια παράσταση «τσέπης», βασισμένη στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη.

Η συμβολική επιλογή της πολιτικής σκέψης, του δηκτικού λόγου και της βαθιάς ανθρώπινης ματιάς του στον κόσμο, σε μια περίοδο που ευρωπαϊκά κράτη μαστίζονται ή απειλούνται από την κοινωνικο-οικονομική κρίση, ο Αριστοφάνης, απαλλαγμένος από φολκλορικά στοιχεία ή τη χυδαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται συχνά, ανοίγει ένα πεδίο διαλόγου του «τότε» με το «τώρα» και δίνει τη δυνατότητα για μια ανατρεπτική, διαχρονική αλλά και επίκαιρη προσέγγιση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη.

Η θεματολογία της «ουτοπίας» και η γνήσια κριτική – σατιρική διάσταση του έργου του εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με σαφή πολιτική διάσταση.
ΟΟ μύθος της Λυσιστράτης, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους, ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών, που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο κάθε είδους πόλεμος.

Στόχος της παράστασης – δρώμενου είναι να αποκτήσει το κείμενο μια παγκόσμια διάσταση, να συνδεθεί με τη σύγχρονη συνθήκη και να υπενθυμίσει ότι το στοιχείο της «διαμαρτυρίας» δεν στέκεται ενάντια στην όποια εξουσία, αλλά συμβάλλει στην αφύπνιση και την αναγκαιότητα της συμμετοχής στα κοινά.

Ο Αριστοφάνης επινόησε τη Λυσιστράτη στην καρδιά του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 411 π.Χ. Η ηρωίδα του έργου συγκεντρώνει τις γυναίκες από όλες τις περιοχές της χώρας για να τους προτείνει ένα σχέδιο εξόδου από τον πόλεμο. Το σχέδιο που έχει συλλάβει η Λυσιστράτη, έχοντας σαν απώτερο στόχο την επίτευξη ειρήνης, είναι διπλό. Από τη μια η σεξουαλική αποχή, από την άλλη η κατάληψη του δημόσιου ταμείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίγονται το κωμικό στοιχείο και η πολιτική διάσταση του έργου.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Σ. Παπαδοπούλου, στον ρόλο της Λυσιστράτης εμφανίζεται η Γ. Μπαλαούρα και παίζουν ακόμη οι: Λ. Βασιλείου, Ι. Παγιατάκη, Μ. Βλάχου.

Συγγραφέας: Αριστοφάνης
Ελεύθερη απόδοση: Παρασκευόπουλος, Γιάννης
Σκηνοθεσία: Παρασκευόπουλος, Γιάννης
Σκηνικά: Παπαδοπούλου, Σοφία
Κοστούμια: Παπαδοπούλου, Σοφία
Βοηθός σκηνοθέτη: Κουμανδράκη, Εύα
Βοηθός σκηνοθέτη: Καραούλης, Απόστολος
Ειδικός συνεργάτης: Κοντογιάννη, Αμαλία

Ηθοποιοί
Μπαλαούρα, Γιολάντα (Λυσιστράτη)
Βασιλείου, Λουκία (Καλονίκη)
Παγιατάκη, Ιωάννα (Μυρίνη)
Βλάχου, Μομώ (Λαμπιτό)

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες) με αφορμή την έκθεση «Θεσσαλονίκη 316 π.Χ. – 2014 μ.Χ. Σταυροδρόμι πολιτισμών στο χώρο και το χρόνο»
Βρυξέλλες (04/08/2014)

Πρωτοβουλία και συντονισμός έκθεσης: καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ευρωβουλευτής Διοργάνωση: Δήμος Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού