«All is full of love»: Ένα μπάσο και μια φωνή στη μουσική της Bjοrk

29.04.2014
Μια φωνή κι ένα μπάσο, η Αθηνά Ρούτση και ο Γιώργος Παλαμιώτης, σε ένα αναπάντεχο duet project με αφετηρία τη μουσική και τα τραγούδια της μοναδικής Bjork.

Όσοι κάποια στιγμή αγάπησαν τη μουσική της Bjork και ονειρεύτηκαν μέσα από τους στίχους της, μπορούν να καταλάβουν γιατί η Αθηνά Ρούτση και ο Γιώργος Παλαμιώτης τη διάλεξαν ως αφετηρία για ένα μοναδικό μουσικό duet project γεμάτο εικόνες και συναισθήματα. Μια «ζωντανή πρόβα» από μια σπουδαία μουσικό και ερμηνεύτρια, που τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να κινείται live και δισκογραφικά σε πιο πειραματικούς δρόμους –από την τζαζ σκηνή μέχρι την dance και το trip hop– και έναν από τους λίγους έλληνες μουσικούς που πραγματικά έχει δημιουργήσει ένα δικό του ήχο και προσέγγιση στο μπάσο, χωρίς όρια και περιορισμούς.

Το «All is full of love», όπως τιτλοφορείται η παράστασή τους, με αφορμή το ομώνυμο κομμάτι της Bjork (από το άλμπουμ της Homogenic το 1997), φέρνει στην Αίθουσα Banquet, την Τρίτη 6 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, δύο μουσικούς που διακρίνονται για τον «ταξιδιάρικο» ήχο τους: ήχο που κάποιες στιγμές δίνει την εντύπωση ενός παγωμένου στον χρόνο τοπίου και άλλες ενός τρένου εκτός ελέγχου, έτοιμου να εκτροχιαστεί στην επόμενη στροφή.

Μια φωνή κι ένα μπάσο που αυτοσχεδιάζουν πάνω στα τραγούδια της τόσο ιδιαίτερης ισλανδής μουσικού με τρόπο που η επιφυλακτικότητα δίνει τη θέση της στην εμπιστοσύνη και ο φόβος στην αγάπη της μουσικής δημιουργίας.

Η Αθηνά Ρούτση κι ο Γιώργος Παλαμιώτης ενώνουν τις δυνάμεις τους και προτείνουν νέους μουσικούς δρόμους στο αναπάντεχο αυτό ταξίδι που ξεκινά από το «I have seen it all» (από το άλμπουμ Selmasongs του 2000, το σάουντρακ της ταινίας Dancer in the Dark, το δραματικό μιούζικαλ του Λαρς Φον Τρίερ). Ακολουθούν το alternative rock «All is full of love» –κομμάτι εμπνευσμένο από τον ήχο των μηχανών– αλλά και το περίφημο «Human behavior» (από το άλμπουμ Debut, 1993): το πρώτο τραγούδι μιας τριλογίας την οποία συναποτελούν τα κομμάτια «Ιsobel» (από το άλμπουμ Post, 1995) και «Bachelorette» (από το Homogenic του 1997) –που θα ακουστούν στη διάρκεια του προγράμματος– και η οποία διηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που γεννιέται από μια σπίθα στο δάσος και μεγαλώνει καθώς οι πέτρες μετατρέπονται σε ουρανοξύστες και κατακλύζουν την περιοχή. Οι στίχοι αυτών των τραγουδιών αντανακλούν την ανθρώπινη φύση και το συναίσθημα, ιδωμένα όμως από την πλευρά των ζώων. Φωνή και μπάσο γίνονται ένα, αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν καινούργια ηχοχρώματα ερμηνεύοντας το «Hunter» (Ηοmogenic), γνωστό και από την ταινία The X-Files, το «Come to me» (Debut), το trip hop «Play dead», το θέμα της ταινίας του 1993 The Young Americans, για το οποίο η Bjork συνεργάστηκε με τον Ντέιβιντ Άρνολντ, και το «I miss you» (από το Post). Η βραδιά ολοκληρώνεται με το «Who is it» (από το άλμπουμ με την ακατέργαστη, λαρυγγική και πρωτόγονη αίσθηση Medulla, 2004) και το ηλεκτρονικό «Joga» (Homogenic), τραγούδι εμπνευσμένο εν μέρει από την ισλανδική μουσική παράδοση.

ΙΝFO:

Πότε: Τρίτη 6 Μαΐου, ώρα 21:00

Που: Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Banquet

Τιμές εισιτηρίων: 16 € (Β΄ Ζώνη), 25 € (Α΄ Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 6 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 € (Πολύτεκνοι, 65+)
Η προπώληση των εισιτηρίων έχει αρχίσει.