Η μαγεία του Cirque du Soleil χωρίς... εφέ [photos]

14.05.2014
Εκεί όπου τα όνειρα ζωντανεύουν και οι φυσικοί νόμοι καταργούνται. Εκεί το Cirque du Soleil δηλώνει «παρών». Γιατί οι χορευτές του έχουν υπερβεί τα όρια του ανθρωπίνου σώματος και έχουν αναγάγει σε τέχνη το... αδύνατο.

Μια μοναδική εμπειρία βιώσαμε στη συνέντευξη τύπου του Cirque du Soleil στην Τεχνόπολη, καθώς εκεί παρουσιάστηκε το act «Hand to Hand», ένα από τα πιο εντυπωσιακά νούμερα της παράστασης. Χωρίς εφέ, σκηνικά, χωρίς φωτισμούς και ο,τιδήποτε άλλο να παρεμβάλλεται ανάμεσά μας, οι δύο δυνατοί και εύπλαστοι ακροβάτες, ζευγάρι στη ζωή και στη σκηνή, χωρίς να χάσουν ποτέ τη μεταξύ τους επαφή, μετακινούνταν αργά και σχεδόν ανεπαίσθητα, επιτυγχάνοντας απίστευτες στάσεις σε ένα νούμερο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί δίχως μια κορυφαία αίσθηση ισορροπίας και μυϊκού ελέγχου.

Ένα νούμερο – απόδειξη πως οι καλλιτεχνικές υπερβάσεις δεν χρειάζονται ιδιαίτερα εφέ για να πραγματοποιηθούν. Αρκεί να υπάρχει η πρώτη ύλη, ο άνθρωπος και το έμφυτο ταλέντο του. Ένα νούμερο μαρτυρία, κατάθεση και ύμνος στην ικανότητα και τη φυσική ομορφιά του ανθρώπινου σώματος.

Το Cirque du Soleil επιστρέφει τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα με παραστάσεις όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, με το «Quidam» (η λέξη σημαίνει στα Λατινικά « ταξιδιώτης χωρίς όνομα»), μία παράσταση που σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Luc Quellette, παραπέμπει σ' ένα επίπεδο στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, αλλά και στον Καρυοθραύστη. Πρόκειται ένα μοναδικό ταξίδι στην φαντασία ενός μικρού κοριτσιού, της μικρής Zoe, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντά εκκεντρικούς χαρακτήρες, οι οποίοι μεταφέρουν το κοινό σε μία μαγευτική χώρα με έντονα συναισθηματικό περιβάλλον, που υπόσχεται να ενθουσιάσει αλλά και να συγκινήσει όλους ανεξαιρέτως τους θεατές.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το 1996 και έκτοτε την έχουν δει πάνω από 12 εκατομμύρια θεατές. Συμμετέχουν 45 ταλαντούχοι καλλιτέχνες και αθλητές οι οποίοι παρουσιάζουν 10 υπέροχα νούμερα τα οποία υπόσχονται ένα Cirque du Soleil όπως δεν το έχετε ξαναδεί ποτέ.

Κείμενο: Γεωργία Οικονόμου

Φωτό: Κική Παπαδοπούλου


*Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ.