H Αλίκη Δανέζη - Knutsen, o Ρεμπώ και ο Γιάννης Στάνκογλου

15.05.2014
Αυτήν την περίοδο και μέχρι τις 18 Μαίου, ο Γιάννης Στάνκογλου υποδύεται στο θέατρο Αθηνών τον διάσημο Γάλλο ποιητή Ρεμπώ, έναν άνθρωπο που θέλησε να ζήσει απαλλαγμένος από τον φόβο, αλλά και τις δεσμεύσεις των άλλων, έναν άνθρωπο που ήθελε να είναι ελεύθερος και αντιλαμβανόταν πως για να βελτιωθεί ο κόσμος, όφειλε πρώτα ο καθένας να αλλάξει τον ίδιο του τον εαυτό.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο έργο του σουηδού ακαδημαϊκού και θεατρικού συγγραφέα Μίκαελ Αζάρ «Είμαι ένας άλλος» και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Αλίκη Δανέζη – Knutsen. Εμείς μιλήσαμε με την σκηνοθέτιδα και μάθαμε περισσότερα για την παράσταση αυτή, αλλά και για τη συνεργασία της με τον σύζυγό της Γιάννη Στάνκλογλου....

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση ΕΔΩ

e-go: Τι συμβολίζει για σας ο Ρεμπώ και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο να σκηνοθετήσετε;

Αλίκη Δανέζη – Knutsen: O Ρεμπώ ήταν ένας άνθρωπος με υψηλή νοημοσύνη και ενσυναίσθηση. Αρνείτο να δεχτεί τα δεδομένα και να συμβιβαστεί, αμφισβητούσε τους περιορισμούς κάθε είδους, θρησκευτικούς, κοινωνικούς, οικογενειακούς. Σε όλη του τη ζωή προκαλούσε τους θεσμούς, ήταν επαναστάτης. Σε τέτοιο βαθμό που δε δίστασε να απαρνηθεί όλα αυτά που δεν μπόρεσαν να του δώσουν την ελευθερία που επιθυμούσε και να χαράξει μία εντελώς νέα πορεία, μοναχική και άγνωστη. Επέλεξα το συγκεκριμένο έργο επειδή νιώθω ότι ως άνθρωποι αναζητούμε ασταματητα τα όριά μας και βιώνουμε παράλληλα το αίσθημα του περιορισμού της ελευθερίας μας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ρεμπώ προσεγγίζει και αντιλαμβάνεται όλα αυτά στο έργο του Αζάρ με συγκίνησε βαθύτατα.


e-go: Τι κατά τη γνώμη σας κάνει το έργο του τόσο διαχρονικό;

Ο Ρεμπώ πρέσβευε πράγματα που δεν σταματούν να μας απασχολούν: την εσωτερική αναζήτηση, την εσωτερική πάλη, την ατέρμονη αναζήτηση του ευατού μας που δεν επηρεάζεται από τις επιταγές της κοινωνίας, της οικογένειας, της θρησκείας αλλά είναι πιο πηγαίος. Το έργο του μιλάει για τη δυνατότητα να απαρνηθείς, να αφήσεις πίσω τον παλιό σου εαυτό σε μια προσπάθεια να γνωρίσεις όσο πιο βαθιά και ειλικρινά γίνεται το είναι σου.


e-go: Που οφείλει η παράσταση την επιτυχία της; Αγγίζει ευαίσθητες χορδές του σύγχρονου Ελληνα και αν ναι, ποιες;

Ο Μίκαελ Αζάρ είδε πέρα από την περσόνα που είναι ο Ρεμπώ. Κατανόησε τον άνθρωπο Ρεμπώ που ήρθε σε σύγκρουση με τον εαυτό του, την κοινωνία και τον θάνατο. Έναν άνθρωπο ιδιοφυιή σε μια σύγκρουση τρομερά έντονη. Η παράσταση αγγίζει ευαίσθητες χορδές του σύγχρονου έλληνα, γιατί μιλάει για την ανάγκη μας να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να αντιμετωπίσουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όλοι είμαστε απογοητευμένοι και ψάχνουμε το σημείο που θα μας ενώσει με την κοινωνία. Το έργο του Ρεμπώ είναι κάπως σαν κουδουνάκι για να αφυπνιστούμε. Αν θέλεις να αλλάξει η ζωή σου, πρέπει εσύ να την αλλάξεις.




e-go: Αξίζει να ζούμε όλες μας τις ζωές; Πώς επιλέγει ο ήρωας του εργου ποια θα ακολουθησει;

Ο ήρωας επιλέγει τη ζωή την οποία πιστεύει στην κάθε περίοδο της ζωή του, που του φαίνεται πως θα του προσφέρει το πεδίο στο οποίο θα μπορέσει να εξερευνήσει τα όρια της ελευθερίας του. Μπορεί να φοβάται τις αλλαγές στη ζωή του, αλλά ο φόβος του δεν υπερνικά, τις ξεπερνά με όποιο κόστος.


e-go: Tελικά ο άνθρωπος μπορεί να ορίσει τη μοίρα του; Μπορεί να ζήσει απαλλαγμένος από τον φόβο, αλλά και τις δεσμεύσεις των άλλων;

Μπορεί να ξεγελαστεί ότι δεν ορίζει τη μοιρά του, μπορεί να κάνει επιλογες για να απαλλαχτεί απο τις δεσμέυσεις των άλλων. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένας ανταγωνιστής που ποτέ δεν μπορεί να ξεπεράσει, ο θάνατος. Και ο Ρεμπώ αυτό το αποδέχεται στο τέλος του έργου.


e-go: Πώς ειναι να συνεργαζεστε με εναν ανθρωπο που γνωριζετε τοσο καλα;

Είναι πάντα πρόκληση να δουλεύουμε μαζί. Υπάρχει φοβερή οικειότητα και κατανόηση και επειδή έχουμε δουλέψει πολλές φορές μαζί, έχουμε την άνεση να ζητάμε ο ένας από τον άλλον πράγματα πολύ συγκεκριμένα και πολυ δύσκολα, χωρίς να χρειάζεται να εξηγούμε τον λόγο. Ο Γιάννης είναι ένας ηθοποιός πολύ αυθόρμητος, που ελίσσεται. Αυτό το στοιχείο γνωρίζω πώς να το χρησιμοποιώ δημιουργικά, ώστε να προκύπτουν ενδιαφέροντα πράγματα. Στο συγκεκριμένο έργο ο αυθορμητισμός του ήταν καταλυτικός, γιατι ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία του Ρεμπώ.


e-go: Υπάρχουν στιγμές στην παράσταση που ο Γιαννης Στάνκογλου θυμίζει έντονα τον Ρεμπώ. Πώς σας φαίνεται; Ήταν επιδίωξή σας;

Ενας καλός ηθοποιός έχει την ικανότητα να μεταβάλλεται και να μεταμορφώνεται. Ο Γιάννης πέτυχε υποκριτικά το ζητούμενο. Υπάρχουν φυσιογνωμικά στοιχεία που βοήθησαν, αλλά η εικόνα αυτή έρχεται από μια εσωτερική κατάσταση, την οποία πέτυχε μετά από πολλή δουλειά.


e-go: Mελλοντικά σχέδια

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά περιμένω πολύ σύντομα το δεύτερο παιδί μου και αυτό προέχει.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]