Οι ετικέτες της κοινωνίας σε αθώα κορμιά

16.05.2014
Τι σε καθορίζει; Οι λέξεις αγάπης που ακούς από τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου - ότι είσαι όμορφος, δυνατός, αγωνιστής, ότι αξίζεις τα πάντα; Ή σε καθορίζουν οι «βρωμιές» που πετούν απάνω σου οι ξένοι, οι νευρωτικοί και οι τυχαίες γνωριμίες που σε υποτιμούν, σε εκμεταλλεύονται και σε υπονομεύουν; Στη φωτογραφική σειρά τής Λόρεν Ρενέ (Lauren Renner) «In Others’ Words» (Με τα Λόγια των Άλλων) οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να σπάσουν τα λεκτικά στερεότυπα. Να σπάσουν τα δεσμά των λέξεων, με τις οποίες τους χαρακτηρίζουν οι ... άλλοι - είτε με πρόθεση είτε απερίσκεπτα. «Οι ετικέτες υπαγορεύουν το πώς θα μας δει η κοινωνία και είναι διαφορετικές από το πως σαν μονάδες αναγνωρίζουμε και χαρακτηρίζουμε τον εαυτό μας» λέει η φωτογράφος. Για να φέρει εις πέρας αυτό το μεγαλεπήβολο φωτογραφικό εγχείρημα η Ρενέ επιστράτευσε εθελοντές να κάνουν λίστες με διάφορες λέξεις, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Αφού πήρε τις λίστες, χρησιμοποίησε τις λέξεις –κολακευτικές ή υβριστικές - πάνω σε γυμνά σώματα. Ανάλογα την ηλικία, το φύλο, και την ιστορία ζωής οι θαρραλέοι εθελοντές έγραψαν επάνω τους λέξεις ιδιοκτησίας, την προσωπική τους ταυτότητα ή το όνειρό τους για την εξέλιξη του βαθύτερου εαυτού! Χρ. Τσατσαράγκου

Τι σε καθορίζει; Οι λέξεις αγάπης που ακούς από τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου - ότι είσαι όμορφος, δυνατός, αγωνιστής, ότι αξίζεις τα πάντα; Ή σε καθορίζουν οι «βρωμιές» που πετούν απάνω σου οι ξένοι, οι νευρωτικοί και οι τυχαίες γνωριμίες που σε υποτιμούν, σε εκμεταλλεύονται και σε υπονομεύουν; Στη φωτογραφική σειρά τής Λόρεν Ρενέ (Lauren Renner) «In Others’ Words» (Με τα Λόγια των Άλλων) οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να σπάσουν τα λεκτικά στερεότυπα. Να σπάσουν τα δεσμά των λέξεων, με τις οποίες τους χαρακτηρίζουν οι ... άλλοι - είτε με πρόθεση είτε απερίσκεπτα.

«Οι ετικέτες υπαγορεύουν το πώς θα μας δει η κοινωνία και είναι διαφορετικές από το πως σαν μονάδες αναγνωρίζουμε και χαρακτηρίζουμε τον εαυτό μας» λέει η φωτογράφος. Για να φέρει εις πέρας αυτό το μεγαλεπήβολο φωτογραφικό εγχείρημα η Ρενέ επιστράτευσε εθελοντές να κάνουν λίστες με διάφορες λέξεις, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Αφού πήρε τις λίστες, χρησιμοποίησε τις λέξεις –κολακευτικές ή υβριστικές - πάνω σε γυμνά σώματα. Ανάλογα την ηλικία, το φύλο, και την ιστορία ζωής οι θαρραλέοι εθελοντές έγραψαν επάνω τους λέξεις ιδιοκτησίας, την προσωπική τους ταυτότητα ή το όνειρό τους για την εξέλιξη του βαθύτερου εαυτού!

Χρ. Τσατσαράγκου