Διήμερο το 1o Blues Festival

03.07.2014
Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Ιουλίου θα διεξαχθεί τελικά το blues festival στο Stage Volume 1!

Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Ιουλίου θα διεξαχθεί τελικά το blues festival στο Stage Volume 1! Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ξεκινά λοιπόν ένα ακόμη φεστιβάλ φιλοδοξώντας να γίνει θεσμός έτσι ώστε τα καλοκαίρια μας να χρωματίζονται με σπαραξικάρδιες μελωδίες και παθιασμένα riffs μέσα από τα τραγούδια και τις ιστορίες που θα μοιραστούν μαζί μας μοναχικοί bluesmen!

Μουσική που ξεκίνησε στις νέγρικες συνοικίες της Νέας Ορλεάνης τα μπλουζ συντρόφευαν πάντοτε τις ζωές των κατώτερων τάξεων όσο επιδέξιοι κιθαρίστες μοιράζονταν σε κακόφημα μπαρ το νόημα τους.

Λίγα χρόνια αργότερα καλλιτέχνες σαν τον Elvis Presley, τους Rolling Stones, τους Led Zeppelin ανέφεραν τα blues σαν βασική τους επιρροή όσο ο BB King, o John Mayals, o John Lee Hooker, o Muddy Waters συνέχιζαν το θεάρεστο μουσικό τους έργο. Οι απόγονοι τους λοιπόν θα μας συντροφεύσουν κατά τη διάρκεια του πρώτου εγχώριου bluesfestivalόπου θα συνυπάρξουν πολύ σημαντικοί ξένοι και Έλληνες bluesmen!

Συγκεκριμένα την Τρίτη 22 Ιουλίου στη σκηνή του Stage Volume 1 θα ανέβουν ο Tom Attah, John Crampton oι Blue Matter, & οι Daddy’s Work Blues band, ενώ την Τετάρτη 23 ο Diz Watson, οι Blues Cargo μαζί με τους Limpin Express & τους Blues Therapy Band. Τα blues είναι παντός καιρού, όμως τα festivals είναι καλοκαιρινή υπόθεση!

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ξεκινά ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να χρωματίζει τα καλοκαίρια μας με μελωδίες που σου σκίζουν την ψυχή και παθιασμένα riffs, μέσα από τα τραγούδια και τις ιστορίες που θα μοιραστούν μαζί μας οι μοναχικοί bluesmen!

Το μπλουζ είναι η μουσική της Αφρικής, προσαρμοσμένη στο μωσαϊκό των μουσικών παραδόσεων των λευκών αφεντικών στις φυτείες του Αμερικάνικου νότου. Ξεπήδησε αρχικά με το ένα πόδι μέσα από τα gospel και τα spirituals, μιας και η εκκλησία αποτέλεσε για αυτούς το πρώτο κύτταρο ελεύθερης έκφρασης και με το άλλο από τα συλλογικά τραγούδια της δουλειάς και τα μοναχικά hollers των βαμβακοφυτειών, για να αρχίσει να υλοποιείται σε αυτό που ονομάζεται country blues μετά τη λήξη του Αμερικανικού εμφύλιου πολέμου στα 1865.

Τραγούδια που διηγούνται ιστορίες της καθημερινότητας των ανθρώπων του περιθωρίου που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια άδικη και μεροληπτική κοινωνία.

Πέντε δεκαετίες αργότερα, καλλιτέχνες σαν τον Elvis Presley, τους Rolling Stones ή τους Led Zeppelin, αναφέρουν τα blues σαν τη βασική τους επιρροή, την ίδια στιγμή που o Muddy Waters, ο John Lee Hooker, ο B.B. King και δεκάδες άλλοι μαύροι καλλιτέχνες συνεχίζουν με τις κιθάρες τους το θεάρεστο μουσικό τους έργο.

Τα blues έχουν διάρκεια και αντέχουν στο χρόνο. Βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο, βάση στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του ροκ, προσαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά τους στη σύγχρονη πραγματικότητα, διαφυλάσσοντας όμως τη μαγεία και τη δύναμη των στίχων τους.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014
Tom Attah
Ο Tom Attah είναι ένας δυνατός και αισθαντικός ερμηνευτής νέων και πρωτότυπων ακουστικών μπλουζ, που έρχεται από τον Αγγλικό νότο.. Συνδυάζοντας την ωμή δύναμη του Son House με τους υπνωτικούς ρυθμούς του Howlin' Wolf και τους βρυχηθμούς των παλιών blues shouters, οι συναυλίες του Tom ταξιδεύουν το κοινό σε ένα ταξίδι από το δέλτα του Μισσισσιππή στην ένταση του 21ου αιώνα.

Blues Cargo
Οι Blues Cargo πήραν μορφή στην Αθήνα στα 1987 και άρχισαν να δουλεύουν συστηματικά πάνω στο ηλεκτρικό μπλουζ με διασκευές αλλά και δικά τους κομμάτια, για να αναγνωρισθούν σύντομα σαν μια από τις πιο σημαντικές μπλουζ μπάντες της σκηνής. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι οι Blues Cargo βρίσκονται σήμερα πιο κοντά στον αυθεντικό ήχο του Σικάγο από αρκετές μπάντες που δραστηριοποιούνται στο ίδιο το Σικάγο.

John Crampton
Ο John Crampton, γεννημένος στο Λονδίνο, είναι ένας λευκός μπλούζμαν με μαύρη ψυχή. Αυτοδίδακτος μουσικός, παίζει national steel κιθάρα, μπάντζο και φυσαρμόνικα, με επιρροές από τους Howlin’ Wolf, John Lee Hooker, Bukka White, John Hammond, Mississippi Fred McDowell. Η μουσική του είναι δυναμική με έντονη ρυθμική δράση και η σκηνική του παρουσία εξίσου εκρηκτική.

Blue Matter
Οι «Blue Matter» είναι ένα νέο σχήμα της Αθηναϊκής Blues σκηνής με πλήρη αίσθηση της Blues αισθητικής, που δημιουργήθηκε από τους Άκη Κακαγή ( Κιθάρα,Φωνή ), Δημήτρη Μποσινάκο (Τύμπανα) και Jim Σταρίδα (τρομπόνι). Έντονο feeling, groovy και δυναμικό παίξιμο είναι τα κύρια στοιχεία του ήχου τους με επιρροές τόσο από παλιούς κλασικούς του είδους (BB King, Little Walter, Sonny Boy Williamson, Albert King, Junior Wells, Freddie King, Albert Collins etc.), όσο και από συγκροτήματα και καλλιτέχνες του σύγχρονου blues (Dereck Trucks, John Mayer, Warren Haynes, Tom Waits κ.α).

Με covers αλλά και δικές τους μουσικές ιδέες πάνω στα ίδια μονοπάτια, οι Blue Matter πατάνε γερά στο παρελθόν και σηματοδοτούν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, ξεφεύγοντας από την κλασσική οργανική φόρμα και χρωματίζοντας το blues με ιδιαίτερη χροιά.

Daddy's Work Blues Band
Οι Daddy's Work Blues Band είναι μια blues- rock μπάντα με έδρα τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας, που δραστηριοποιείται στη σκηνή από το 2009. Με επιρροές από Paul Butterfield, Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore, Canned Heat, Eric Clapton, Lesli West, Jef Beck το ρεπερτόριο τους κινείται σε ένα φάσμα Rock, Funk, και Soul.Έχουν ανοίξει τις συναυλίες σχημάτων όπως οι Dr. Feelgood, Louisiana Red, Blues Wire, Ansley Lister και δηλώνουν πως “Είναι μεγάλη υπόθεση να γνωρίζεις ότι το blues είναι αυτό ακριβώς που νιώθεις και δεν είναι ανάγκη να μπαίνεις σε «καλούπια"…Εμείς ακολουθούμε μόνο την καρδιά μας”.

Themis Polizos: Drums

Stathis Anestis: Bass

Dimitris Doulgeridis: Lead Guitar

Giannis Pachidis: Harmonica

Fanis Theofilou: Keyboards

Tετάρτη 23 Ιουλίου

Diz Watson
O Diz Watson, είναι ένας από τους καλύτερους πιανίστες στην ιστορία του rock and roll. Ένας από τους απόγονους της σκηνής της Νέας Ορλεάνης που αναμιγνύει εκρηκτικά τους Barrel House, Rhythm and Blues, Rock 'n' Roll και Boogie Woogie, με εμφανείς τις επιρροές στο παίξιμο του από τους blues δάσκαλους Fats Domino, Huey "Piano" Smith, Dr. John, James Booker και Professor Longhair.

Blues Wire
Ξεκινώντας την πορεία τους στο χώρο του blues στα 1983, οι Blues Wire βαδίζουν ήδη στην τρίτη δεκαετία τους, γεγονός πολύ σπάνιο για ελληνικό συγκρότημα, με αμέτρητες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος, εννέα άλμπουμ στη δισκογραφία τους και τον τίτλο μιας από τις καλύτερες blues bands στην Ευρώπη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχουν συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας blues σκηνής.

REGG G. ELLIS BLUES ENSEMBLE
Γρηγόρης Γιαρέλης – κιθάρα, φωνή
Δημήτρης Μεταξάς – μπάσο
Στέφανος Σακελλαρίου – τύμπανα

Οι Blues Ensemble είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε στα 2012 και κινείται στον ήχο της δυτικής πλευράς του Chicago Blues, επηρεασμένο από την τεχνοτροπία και τον ήχο μουσικών όπως οι Buddy Guy, Otis Rush και Magic Slim. Ο Γρηγόρης Γιαρέλης, ανήκει στη νεότερη γενιά των μουσικών του blues.

Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στα 10 του χρόνια επηρεασμένος από τους δίσκους του Muddy Waters και του Buddy Guy, για να καθιερωθεί στην τοπική σκηνή από το 2004, στο πλαίσιο μουσικών σχημάτων ή ως σόλο μουσικός.

Κιθαρίστες όπως ο Otis Rush, Albert King, Albert Collins, Ronnie Earl, Buddy Wittington αποτελούν κάποιες από τις βασικές επιρροές του, ενώ έχει μοιραστεί το πάλκο με καλλιτέχνες όπως ο Lucky Peterson, Michael Dotson και Eddie Taylor jr.

Το 2012 ολοκληρώθηκε και η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του με τίτλο "Five years of trouble" με έξι πρωτότυπες συνθέσεις ηχογραφημένο στην Ελλάδα και την Αμερική.

Blues Therapy Band
Αντώνης Πανόπουλος – τραγούδι slide κιθάρα,
Σπύρος Παρασκευόπουλος – τραγούδι, ρυθμική κιθάρα
Γιώργος Δεβετζίδης – τύμπανα
Μάριος Σκούδος – μπάσο
Γρηγόρης Έξαρχος - σαξόφωνο

Μουσικοί με πορεία πολλών χρόνων, αμετανόητοι εραστές των μπλουζ, οι Blues Therapy παίζουν κυρίως κλασσικό ηλεκτρικό Σικάγο μπλουζ της δεκαετίας του 50, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του. Πρόκειται για ένα ώριμο και έμπειρο σχήμα, με δεκατετράχρονη πορεία στην Αθηναϊκή σκηνή, που “θεραπεύουν” και “θεραπεύονται” μέσα από την απλότητα και την αμεσότητα του είδους.

Tις ημέρες των συναυλιών θα λειτουργήσει η κινητή ανοιχτή οροφή του Stage Volume 1 χαρίζοντας σε όσους βρεθούν εκεί τη μοναδική θέα του αθηναϊκού ουρανού!

Info:

Που:Stage Volume 1, Αγ. Ελεούσης 3 & Κακουργιοδικείου, Μοναστηράκι

Πότε: 22, 23 και 24 Ιουλίου 2014

Τηλ. 210 3232 132

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση: Το εισιτήριο κάθε ημέρας κοστίζει 15€
Ταμείο: Το εισιτήριο κάθε ημέρας θα κοστίζει 20€.

To εισιτήριο του τριημέρου θα κοστίζει 35 €

Σημεία προπώλησης:
Αθήνα
Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς),Τηλ.: 210 3608366
Reload Stores, Πανεπιστημίου 54, τηλ. 210‐3801464

Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες/ωρο:
www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr

Για την αγορά εισιτηρίων μέσω internet ή μέσω πιστωτικής κάρτας υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου