Αποκαλύφθηκαν σε φωτογραφίες οι μούσες του Πικάσο [photos]

10.11.2014
Nαι, ο Πάμπλο Πικάσο φωτογράφιζε τα μοντέλα του πριν τα ζωγραφίσει. Γι΄αυτό τουλάχιστον μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μετά τη δημοσιοποίηση του τεράστιου αρχείου της οικογένειάς του και την παράδοσή του στον βιογράφο του. Στην κίνηση αυτή προέβη ο εγγονός του Μπερνάρ Ρουίς Πικάσο, ο οποίος και παρέδωσε το ανεκτίμητης αξίας αρχείο στον Βρετανό ιστορικό τέχνης Τζον Ρίτσαρντσον.

Πρόκειται για μία «αποκάλυψη», όπως χαρακτηρίζει το μέχρι πρόσφατα άγνωστο αρχείο ο 80χρονος Ρίτσαρντσον, ο οποίος έχει ήδη γράψει τρεις τόμους για τη ζωή του Πικάσο και τώρα ετοιμάζει τον τέταρτο. «Ήταν εκατοντάδες φωτογραφίες που δεν είχε ξαναδεί κανείς, μία αποκάλυψη που ανοίγει τη ζωή του Πικάσο και την κάνει τρισδιάστατη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντσον στην Guardian, με την ευκαιρία σχετικής έκθεσης που παρουσιάζεται μέχρι τις 3 Ιανουαρίου στην γκαλερί Gagosian της Νέας Υόρκης.
Σ΄αυτές φαίνεται το πιο προσωπικό βλέμμα του ζωγράφου, καθώς μπορούμε να δούμε τον ίδιο σε πιο χαλαρές οικογενειακές στιγμές (βλέπουμε για παράδειγμα τον ίδιο να παίζει με το σκύλο του). Οι σύζυγοι και οι ερωμένες του ποζάρουν σε πολλές από αυτές τις φωτογραφίες, σε διάφορες εποχές. Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες, μάλιστα, είναι σχεδόν πανομοιότυπες με ορισμένα πορτρέτα του, γεγονός που αποδεικνύει πως όντως ο Πικάσο χρησιμοποιούσε τη φωτογραφία ως μέσο μελέτης και προσέγγισης της τέχνης του. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι φωτογραφίες της πρώτης γυναίκας του διάσημου ζωγράφου, της Όλγα Χόχλοβα. Στις πρώτες φωτογραφίες - κάποιες από τις οποίες έχουν τραβηχτεί κατά τη διάρκεια ρομαντικών ταξιδιών τους στην Ισπανία και την Ιταλία- θαυμάζει και αποθεώνει την ομορφιά της και πειραματίζεται με το πως θα την ζωγραφίσει. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι πως η κεντρική της φωτογραφία είναι ίδια με το γνωστότερό της πορτρέτο. Παράλληλα, σε μεταγενέστερες φωτογραφίες, απεικονίζεται μία πιο γερασμένη και καταπονημένη Χόχλοβα που ποζάρει στο φακό με την πόρτα του στούντιο ανοιχτή ώστε να φαίνεται πορτρέτο της άλλης του ερωμένης, Μαρί-Τερέζ Βάλτερ.

Σημειώστε πως η Χόχλοβα έμαθε για την παράνομη σχέση του άνδρα της όταν η ερωμένη του έμεινε έγκυος από αυτόν. Και αυτή η σχέση, όμως, είχε άδοξο τέλος, αφού σχεδόν έναν χρόνο μετά τη γέννηση της κόρης τους ο Πικάσο ερωτεύτηκε τη φωτογράφο Ντόρα Μάαρ από τη Γιουγκοσλαβία.

Γ.Οικονόμου