Τα Ανεπίδοτα Γράμματα του συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου στο ΜΜΑ

19.03.2015
Έναν χρόνο μετά το αφιέρωμα στην Ημέρα της Ποίησης (16/3/2014), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναδεικνύοντας και πάλι τη βαθιά σχέση του ποιητικού λόγου με τη μουσική δημιουργία μέσα από τον Κύκλο Ημέρες Ποίησης, υποδέχεται απόψε, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ένα από τα πιο ανήσυχα πνεύματα της εποχής μας, τον συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου.

Η Αφροδίτη Μάνου και ο Τάσος Αποστόλου θα ερμηνεύσουν σε πρώτη δημόσια εκτέλεση τα Ανεπίδοτα γράμματα, την καντάτα του Γρηγορίου σε ποίηση Άρη Αλεξάνδρου, έργο 21 για κοντράλτο, βαρύτονο και οργανικό σύνολο (1976), ενώ η Θεοδώρα Μπάκα και ο Δώρος Δημοσθένους θα παρουσιάσουν τον Κύκλο τραγουδιών Ο Οδυσσέας στο ποτάμι, έργο 30 (1980-1), σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου.

Ανεπίδοτα γράμματα του Μιχάλη Γρηγορίου σε ποίηση Άρη Αλεξάνδρου, ένα από τα σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής που αποτέλεσε σταθμό και στον χώρο του πολιτικού τραγουδιού λόγω των αντιηρωικών του στίχων, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ζωντανή εκτέλεση, 38 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους σε δίσκο από τη ΛΥΡΑ (με ερμηνευτές τότε την Αφροδίτη Μάνου και τον αξέχαστο Σάκη Μπουλά).

Για το έργο αυτό, οι στίχοι του οποίου είχαν γραφτεί στην εξορία, ο Άρης Αλεξάνδρου είχε καταθέσει κάποτε στον Γρηγορίου την παρακάτω σκέψη: «Νιώθω ότι τα Ανεπίδοτα γράμματά μου έφτασαν επιτέλους στον αποστολέα τους».

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας-αφιερώματος θα παρουσιαστεί –επίσης σε πρώτη εκτέλεση και με πλήρη διανομή ύστερα από 35 χρόνια– ο Κύκλος τραγουδιών Ο Οδυσσέας στο ποτάμι. Ερμηνεύουν η Θεοδώρα Μπάκα και ο Δώρος Δημοσθένους. Τους τραγουδιστές συνοδεύει μουσικά 8μελές σύνολο.

INFO:

Πέμπτη 19 Μαρτίου, 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τιμές εισιτηρίων: 19 € (Β΄ Ζώνη) ● 30 € (Α΄ Ζώνη)

Ειδικές τιμές: 7 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 12 (65+, πολύτεκνοι)