Eίδαμε [και ακούσαμε] τη Φαντασία του Ντίσνεϊ στο Badminton

24.03.2015
Με μεγάλη προσμονή ομολογουμένως, παρακολουθήσαμε τη συνάντηση της κορυφαίας ταινίας κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, της θρυλικής Φαντασίας της Disney, με την πρώτη ορχήστρα της χώρας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μια μεγαλοπρεπή γιορτή εικόνων, χρωμάτων και βέβαια μουσικής συναντά στο Θέατρο Badminton.

Πρόκειται πραγματικά για μια μοναδική σύμπραξη animation και κλασικής μουσικής: οι εξαιρετικοί μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ερμηνεύουν ζωντανά επιλεγμένα μέρη από τη μουσική επένδυση της Φαντασίας και της συνέχειάς της, της Φαντασίας 2000, ενώ παράλληλα προβάλλονται τα αντίστοιχα αποσπάσματα από τις δύο ταινίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σας θυμίζουμε πως η Φαντασία του Ντίσνεϊ δεν περιέχει ΜΟΝΟ τους διάσημους ήρωες του Ντίσνεϊ, τον Μίκυ, δηλαδή, και την παρέα του. Το απόσπασμα με τον Μίκυ – Μαθητευόμενο Μάγο προβάλλεται στο τέλος του δεύτερου μέρους της συναυλίας και ακολουθεί η Κιβωτός του Νώε με πρωταγωνιστές τον Ντόναλντ και την Νταίζη.

Οι δύο αυτές ταινίες του Ντίσνεϊ είναι γεμάτες από ονειρικές εικόνες που και σήμερα ακόμα προκαλούν δέος: Θα δείτε να ζωντανεύουν μπροστά σας όλοι οι Θεοί του Ολύμπου, πυγολαμπίδες, νεράιδες, μονόκεροι, κινούμενες σκούπες, νούφαρα, στρουθοκάμηλοι σε μια μαγική πανδαισία χρωμάτων και σχεδίων με μουσική υπόκρουση τις αιθέριες μουσικές από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά μέρη σπουδαίων κλασικών έργων: έργα των Bach, Beethoven, Tchaikovsky, Stravinsky, Schubert, Shostakovich, ο Elgar, αλλά και George Gershwin! Ενημερώστε, λοιπόν, εκ των προτέρων τα παιδιά σας γι΄αυτό (γιατί τα περισσότερα νομίζουν πως πηγαίνουν σινεμά να δουν Μίκυ) για να αποφύγετε γκρίνιες και ετοιμαστείτε να βιώσετε μαζί μία ξεχωριστή εμπειρία!
Εξαιρετικός, γλυκός και επεξηγηματικός ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος και Διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής.

Σημειώστε πως όταν ο ιδιοφυής Walt Disney ετοίμαζε την εμπνευσμένη Φαντασία (1940), σε συνεργασία με τον περίφημο μαέστρο Leopold Stokowski και με τη συνδρομή εκατοντάδων ταλαντούχων καλλιτεχνών, είχε κάτι πολύ συγκεκριμένο κατά νου: σκοπός του ήταν να συνδυάσει τις πιο προχωρημένες τεχνικές animation, αλλά κι ένα υψηλών προδιαγραφών εικαστικό αποτέλεσμα, με τη διαχρονική αξία της κλασικής μουσικής – κι όλα αυτά, σ’ ένα απολαυστικό φιλμ, γεμάτο χιούμορ και χάρη, που να απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Και το πέτυχε απόλυτα: η επιτυχία της ταινίας εδώ και επτά δεκαετίες υπήρξε τόση, που σήμερα η Φαντασία αναγνωρίζεται ως ένα αριστούργημα όχι μόνο των κινουμένων σχεδίων, αλλά της 7ης τέχνης συνολικά, σφραγίζοντας την έννοια της οικογενειακής ψυχαγωγίας για έναν ολόκληρο αιώνα. Η Φαντασία γνώρισε μια εφάμιλλη συνέχεια το 1999, με τη Φαντασία 2000, ένα φιλμ που επιμελήθηκε προσωπικά ο ανιψιός του Walt, ο Roy Disney, και που συνδύασε το παραδοσιακό «χειροποίητο» animation με την ολοκαίνουρια, τότε, ψηφιακή τεχνολογία.

Αξίζει να δείτε με τα παιδιά σας τη Φαντασία; Επιβάλλεται, γι΄αυτό σπεύστε να βγάλετε εισιτήρια. Σπάνια, τέτοιας υψηλής αισθητικής θεάματα «χτυπούν» την πόρτα μας…

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]