Ηχόραμα «Ιόνιο, Πορεία Δυτικά»: 3 καλλιτέχνες ταξιδεύουν στο Ιόνιο

17.11.2015
Τρεις μορφές τέχνης -ποίηση, μουσική και φωτογραφία- συνυπάρχουν επί σκηνής σε ένα ιδιότυπο ηχόραμα που ακολουθεί τις διαδρομές της συγκίνησης, την ευαισθησία και την σκέψη των δημιουργών. Τρεις καλλιτέχνες, ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης, ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς και ο μουσικός Γιώργος Αθανασακόπουλος ταξιδεύουν στο Ιόνιο με μόνη αποσκευή την ειλικρίνεια των συναισθημάτων τους.

Ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης και ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς περιηγήθηκαν το Ιόνιο και αποτύπωσαν σκέψεις και συναισθήματα. Κυνήγησαν ανατολές, στήνοντας του ήλιου καρτέρι στα βουνά και στο πέλαγος. Ανεβοκατέβηκαν φεριμπότ και αυτοκίνητα, έτρεξαν, αλλά και παραφύλαξαν, να συλλάβουν το ιόνιο φως σε ζωντανά νερά που αντανακλούν ελευθερίες, σε βράχους που δοκιμάζουν τους ανέμους και σε γειτονιές που ξέρουν από χρώματα κι από παραμύθια. Πάλεψαν με σκιές και με σιωπές. Και πρόλαβαν τη δύση την ώρα της προσευχής και της υπόσχεσης. Στις φωτογραφίες και στις λέξεις ο μουσικός Γιώργος Αθανασακόπουλος άκουσε τον παλμό των δικών του βιωμάτων και αναμνήσεων.

Το Ηχόραμα Ιόνιο, Πορεία Δυτικά προβάλλει την ομορφιά του Ιόνιου τοπίου, παραλληλίζοντας τα νερά, τους βράχους και τους ανέμους και βοηθώντας στην προσπάθεια έκφρασης του αθέατου. Ο θεατής – ακροατής ταξιδεύει, μέσα από ήχους, λέξεις και εικόνες, σε μέρη άγνωστα ίσως, αλλά οικεία, στα χρώματα, στις μνήμες, στους μύθους του Ιονίου, στη μαγική αυτή θάλασσα που χωρίζει και μαζί ενώνει, που ξεπροβοδίζει και ταυτόχρονα υποδέχεται.

Στο ιδιότυπο αυτό Ηχόραμα συμμετέχει το μουσικό σχήμα Vibrato της Πολυφωνικής Πατρών
Βιολί: Λάουρα Λούκα
Φλάουτο: Σέργιος Σοϊλές
Μαντολίνο: Τέτη Ζέρβα
Κιθάρες: Αγλαΐα Μαραθιά, Βασίλης Αναστασόπουλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Κασσιανή Αναστασοπούλου, Μαρίνος Αστερής, Φώτης Τσιλεμέκης.
Κόντρα Μπάσο: Βιλέντ Καραπετιάν
Κρουστά: Κώστας Κονδύλης
Φωνή: Δέσποινα Κριμπά
Διεύθυνση Ορχήστρας: Γεώργιος Αθανασακόπουλος

Info:

Ηχόραμα: Ιόνιο, Πορεία Δυτικά
Δημήτρης Ταλιάνης, Διονύσης Καρατζάς, Γιώργος Αθανασακόπουλος
Ημερομηνία: Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015
Πρώτη προβολή στις 19:00
Δεύτερη προβολή στις 21:00
Διάρκεια εκδήλωσης: 1 ώρα
Τόπος εκδήλωσης: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Αμφιθέατρο Κέντρου ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά

Γενική είσοδος: 10 €
Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου των Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
7η Βραδιά Λόγου και Μουσικής
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015
Ηχόραμα
Ιόνιο, Πορεία Δυτικά

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Ιόνιο, Πορεία Δυτικά» με φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη και κείμενα του Διονύση Καρατζά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τοπίο.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς:
Ο Δημήτρης Ταλιάνης γεννήθηκε το 1948 στη Μόλυβο της Λέσβου. Οι φωτογραφίες του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί "3" και "Αργώ" στην Αθήνα, "Ιανός" και "Μύλος" στη Θεσσαλονίκη, "Αργώ" στη Λευκωσία, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δασούς Λέσβου, στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βοστόνης, στο Βόλο, την Κέρκυρα, το Ηράκλειο, τη Μυτιλήνη κ.α. Από το 1986 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από τριακόσιες προβολές ηχοραμάτων σε συνέδρια, φεστιβάλ και πνευματικά ιδρύματα, όπως ο καθεδρικός ναός της Αγ. Τριάδας στη Νέα Υόρκη, τα πανεπιστήμια της Γενεύης, του Περθ στη Δ. Αυστραλία και του Harvard (έδρα Σεφέρη) στη Βοστόνη.

Ο Διονύσης Καρατζάς γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού (Ε.Δ.Ε.Τ.). Υπήρξε βασικός συνεργάτης του πατρινού περιοδικού "Υδρία" από το 1973 έως το 1985 και ιδρυτικό μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης έως το 1985. Έχει δημοσιεύσει πολλές ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ηλία Ανδριόπουλο και τον Γιώργο Ανδρέου.

Ο Γιώργος Αθανασακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1975. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο, παίρνοντας το δίπλωμα από το ωδείο Athenaeum. Συνεργάζεται από το 1990 μέχρι και σήμερα με διάφορα ορχηστικά σύνολα. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας παράλληλα και σε διάφορες δισκογραφικές παραγωγές. Το 2002 δημιουργεί το μουσικό σχήμα «Vibrato» παρουσιάζοντας με αυτό, διάφορες μουσικό-θεατρικές παραστάσεις. Το 2009 κυκλοφόρησε το CD «Γαλήνη» και το 2014 το «Περνάς σαν χρώμα» σε συνεργασία με τον ποιητή Διονύση Καρατζά. Έχει συνεργαστεί με το Θ.Π.Κ Μέριμνα, την Δ.Ε.Π.Α.Ρ., την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, την Φιλαρμονική Εταιρία, την αρχαιολόγο θεατρολόγο Τούλα Μανιάκη, τον ποιητή Διονύση Καρατζά, την Αφηγήτρια παραμυθιών Αγνή Στρουμπούλη, τον φωτογράφο Δημήτρη Ταλιάνη, τον συνθέτη Βασίλη Τενίδη κ.α.