Parkour-Λαζαρίδης μέχρι την Κυριακή στο Μπενάκη

07.01.2009
Για λίγες ακόμα μέρες - έως τις 11 Ιανουαρίου - φιλοξενείται στο Νέο Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη η μεγάλη αναδρομική έκθεση του εικαστικού Παντελή Λαζαρίδη με τίτλο «Parkour: Στάσεις, Παραβάσεις και Ελιγμοί».

Για λίγες ακόμα ημέρες - έως τις 11 Ιανουαρίου - φιλοξενείται στο Νέο Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη η μεγάλη αναδρομική έκθεση του γνωστού Καθηγητή Αρχιτεκτονικής και εικαστικού, Παντελή Λαζαρίδη, με τίτλο «Parkour: Στάσεις, Παραβάσεις και Ελιγμοί».

Αν και άσχετος φαινομενικά με τα έργα της έκθεσης, ο καλλιτέχνης δανείζεται τον όρο "parkour" (αναφέρεται σε νεανικό άθλημα, κατά το οποίο με ακροβατικούς ελιγμούς οι νέοι αθλούνται στην υπερπήδηση των φραγμών του δομημένου, αστικού συνήθως, περιβάλλοντος) για να ξεδιπλώσει, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, μια διαδρομή.

"(...)
Η συνδιαχείριση ήχου και εικόνας, εκθεμάτων, μουσειακού χώρου αλλά και του θεατή, με τις αναδιατάξεις τους μέσα στο χώρο και με τα ίδια τα έργα να αποτελούν μονίμως, μέρη ενός κάθε φορά άλλου μεγαλύτερου έργου, φαντάζει ως μια παράτολμη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διακινδύνευση, στο πλαίσιο ενός αέναου "parkour".

(...)"

Στην έκθεση ξεχωρίσαμε τις δημιουργικές συναρμογές-assemblages του καλλιτέχνη, ενώ σοκαριστική βρήκαμε τη βιντεο-εγκατάσταση των θυμάτων πολέμου/ων. Στον επίλογο της έκθεσης το Μπους χάρτινο ποτ-πουρί μας άφησε παρακαταθήκη ένα πικρά ειρωνικό χαμόγελο...

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικά και πλαστικά, περιβάλλοντα, κατασκευές και εγκαταστάσεις, ηχοαντιδράσεις, ψηφιακά έργα μεγάλων διαστάσεων, ηχοκατασκευές, βιντεοκατασκευές, happenings, καθώς και «εργαστήριο» με η/υ στο οποίο θα προτείνεται η διαδραστική σχέση με τον θεατή-πολίτη και θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργικών δράσεων.

Τα 250 περίπου έργα που παρουσιάζονται, στο ισόγειο και το αίθριο του κτιρίου της οδού Πειραιώς, καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν πενήντα ετών, από το 1961 έως σήμερα. Τα θέματα, οι τρόποι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται εκφράζουν, αν και με άλματα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρωτοπορίας αυτών των περιόδων.


Ιnfo:
Διάρκεια έκθεσης έως τις 11 Ιανουαρίου 2009.
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

ΧΤ