Στο φως άγνωστα αρχεία του Χέμινγουεϊ

07.01.2009
Φωτογραφίες, βιβλία και έγγραφα που ανήκαν στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις κουβανικές αρχές. Πρόκειται για πολύτιμο αρχειακό υλικό, που αναφέρεται στο διάστημα παραμονής του συγγραφέα στη βίλα Φίνκα Βίγια, το οποίο οι Κουβανοί έχουν επεξεργαστεί ψηφιακά.

Φωτογραφίες, βιβλία και έγγραφα του βραβευμένου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις κουβανικές αρχές.

Πρόκειται για πολύτιμο αρχειακό υλικό, που αναφέρεται στο διάστημα παραμονής του συγγραφέα στη βίλα Φίνκα Βίγια, το οποίο οι Κουβανοί έχουν επεξεργαστεί ψηφιακά.

Δύο χιλιάδες έγγραφα και χειρόγραφα έργων, ακόμη και αποδείξεις του Χέμινγουεϊ από καταστήματα περιλαμβάνονται στο αρχείο. Επίσης, υπάρχουν 3.500 φωτογραφίες και 9.000 βιβλία, από τα οποία ο ίδιος ο συγγραφέας είχε διαβάσει πιθανότατα μόνο τα 2.000 γιατί σε αυτά υπάρχουν σημειώσεις του στο πλάι κάθε σελίδας.

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία του αρχείου του είναι οι κωδικοποιημένες εκθέσεις της εποχής που ερευνούσε για τον εντοπισμό γερμανικών υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και κάποιες ερωτικές επιστολές. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου τα μισά από 2.000 έγγραφα.

Μέχρι να διατεθεί στη Συλλογή Χέμινγουεϊ της προεδρικής βιβλιοθήκης Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη, το αρχειακό υλικό θα είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν - κατόπιν επίσημης αίτησης - να το μελετήσουν επιτόπου στη Φίνκα Βίχια.

O Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ (Ernest Miller Hemingway, 21 Ιουλίου 1899 - 2 Ιουλίου 1961) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός ακόμα και για το δημοσιογραφικό του έργο. Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης "Χαμένης Γενιάς" (Lost Generation) των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Μετά τον τρίτο του γάμο, το 1939, ο Χέμινγουεϊ εγκαταστάθηκε στην Κούβα, στη βίλα Φίνκα Βίχια (Finca Vigia), κοντά στην Αβάνα. Εκεί έγραψε μεταξύ άλλων μυθιστορήματα όπως το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», «Ο γέρος και η θάλασσα» και «Μια κινητή γιορτή». Έμεινε εκεί μέχρι το 1960, όταν αναχώρησε για τις ΗΠΑ.

Ένα χρόνο αργότερα αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, λίγες ημέρες πριν τα 62α γενέθλιά του.

ΧΤ