Ηλέκτρα Αυτουργός στο Badminton

12.01.2009
Μία σύγχρονη τολμηρή ματιά στον αρχαιοελληνικό μύθο της Ηλέκτρας από το Χοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου. H μουσική της παράστασης παρουσιάζεται για πρώτη φορά ζωντανά από τον Michael Nyman και την ορχήστρα του.

Τι: "Ηλέκτρα Αυτουργός"
Πού: Θέατρο Badminton
Πότε: 28 - 29 Μαρτίου 2009
Εισιτήρια: Α ζωνη - 60€, Β ζωνη - 50€, Γ ζωνη - 40€, Δ ζωνη - 30€, Ε ζωνη - 20€, Ε φοιτητικό - 15€. Εισιτήρια διαθέσιμα ticketnet.gr και στα φυσικά σημεία πώλησης.

Η Ηλέκτρα Αυτουργός από το Χοροθέατρο «Ροές» και τη Σοφία Σπυράτου, έναν περίπου χρόνο μετά τις πρώτες επιτυχημένες παραστάσεις στο Μουσείο Μπενάκη, θα παρουσιαστεί στο θέατρο Badminton. Η Ηλέκτρα Αυτουργός απέσπασε το Α΄ Διεθνές βραβείο του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Κριμαίας, ενώ η συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού SIDance στη Σεούλ στις 30/10/08, έλαβε θερμές κριτικές.

Αφορμή γι’ αυτή τη δεύτερη παρουσίαση στο κοινό της Αθήνας, είναι η προσωπική συμμετοχή του συνθέτη Michael Nyman και στις δύο παραστάσεις της Ηλέκτρας Αυτουργού στις 28 και 29 Μαρτίου.

Ο διάσημος Βρετανός μουσικός που έντυσε με τις εξαιρετικές μουσικές του την Ηλέκτρα Αυτουργό, μετά από πρόσκληση του Θέατρου Badminton και της Σοφίας Σπυράτου, θα συμμετάσχει στην παράσταση ο ίδιος ζωντανά μαζί με τη «μαγική» του μπάντα. Συγκεκριμένα, ο Michael Nyman έδωσε στη χορογράφο ελεύθερη πρόσβαση σε ολόκληρο το συνθετικό του αρχείο, κάνοντας κατόπιν κάποιες διαμορφώσεις απαραίτητες για την προσαρμογή των έργων στη χορογραφία.

Επιπλέον, του δόθηκε η δυνατότητα να συνθέσει δύο τραγούδια ειδικά για τη συγκεκριμένη παραγωγή, το Τρίτο Χορικό και το Θρήνο του παιδιού.

Ο Ευριπίδης δίνοντας βαρύτητα στην ψυχολογική αλήθεια των ηρώων του, οι οποίοι παρουσιάζονται περισσότερο σύνθετοι και ανθρώπινοι, γράφει μια τραγωδία που αποτελεί σημαντική αφετηρία για το ευρωπαϊκό θέατρο. Η Σοφία Σπυράτου βασιζόμενη στην τραγωδία του Ευριπίδη, συνέλαβε την ιδέα και τη χορογραφία και δημιούργησε μια παράσταση-σπουδή στις πολύπλοκες σχέσεις εξουσίας, πάθους, αλλά και μίσους που αναπτύσσονται «ωμοφαγικά» ανάμεσα στον Ορέστη, την Κλυταιμνήστρα και την Ηλέκτρα, συνδυάζοντας σύγχρονες χορευτικές τεχνικές με αφηγήσεις.

Στην παράσταση διατηρούνται στοιχεία από τη δομή της αρχαίας τραγωδίας, όπως τα επεισόδια και τα χορικά, ενώ παρεμβάλλονται μονόλογοι και προβολές video. Το σκηνικό είναι λευκό και απογυμνωμένο, αφήνοντας απροσδιόριστους το χρόνο και τον τόπο όσων συμβαίνουν.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Σύλληψη ιδέας - χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Μουσική: Michael Nyman
Ποίηση: Στρατής Πασχάλης
Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Ηλέκτρα: Εύη Χατζάκη
Ορέστης: Ντανίλο Ζέκα
Πυλάδης: Αλέξανδρος Κεϊβανάη
Κλυταιμνήστρα: Λία Τσολάκη
Αίγισθος: Δημήτρης Φέρας
Επταμελής Χορός γυναικών