Εντυπωσιακός Τάνχωυζερ στην Λυρική!

12.01.2009
Η εντυπωσιακή παραγωγή που παρουσιάστηκε στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο και κέρδισε κοινό και κριτικούς έρχεται στην Ελλάδα από την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τέσσερις παραστάσεις.
: Τάνχωυζερ, Ρίχαρντ Βάγκνερ
Πότε: 24, 27, 30 Ιανουαρίου & 1 Φεβρουαρίου 2009
Έναρξη: 19.00
Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Τηλ. ταμείων ΕΛΣ 210 36 12 461, 210 36 43 725
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.00 ? 21.00
Τηλ. ταμείων ΟΜΜΑ 210 72 82 333
Τιμές εισιτηρίων: €78, €53, €33, Θεωρεία €110, Φοιτητικό €18



Η εντυπωσιακή παραγωγή που παρουσιάστηκε στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο και κέρδισε κοινό και κριτικούς έρχεται στην Ελλάδα από την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τέσσερις παραστάσεις.
Έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες από τότε που η Εθνική Λυρική Σκηνή είχε παρουσιάσει τον Τάνχωυζερ του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Αυτήν τη χρονιά προτείνει τη μεγάλη ρομαντική όπερα του Γερμανού συνθέτη σε σκηνοθεσία του Γκράχαμ Βικ, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην όπερα του Σαν Φρανσίσκο.

Η ιστορία εμφανίζει τον ιππότη και τραγουδιστή του έρωτα Τάνχωυζερ να βιώνει την εσωτερική του πάλη ανάμεσα στις σαρκικές απολαύσεις της θεάς Αφροδίτης και στην αγνή αγάπη της πιστής Ελίζαμπετ. Τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει ο Τζων Τρηλαίβεν, ένας από τους διασημότερους υπερασπιστές του ρόλου διεθνώς.

Το έργο:
Μεγάλη ρομαντική όπερα σε τρεις πράξεις ο Τάνχωυζερ βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του ίδιου του συνθέτη. Αντλεί υλικό από διάφορες πηγές κυρίως του 19ου αιώνα και συνταιριάζει δύο αφηγήσεις του 13ου αιώνα, την σχετική με τον σταυροφόρο και τραγουδιστή του έρωτα Τάνχωυζερ και την σχετική με τον διαγωνισμό τραγουδιού στο κάστρο Βάρτμπουργκ.
Η υπόθεση αφορά τον ιππότη Τάνχωυζερ, που εγκαταλείπει την Αφροδίτη, τον κόσμο της ηδονής και της αισθητικής απόλαυσης για την πνευματική αγάπη της Ελισάβετ. Στον διαγωνισμό ερωτικής ποίησης του Βάρτμπουργκ της Θουριγγίας υπερασπίζεται τον κόσμο της Αφροδίτης, προσβάλλοντας τα ήθη. Του ζητείται να μεταμεληθεί. Στην Ρώμη ο πάπας Ουρβανός Δ' του λέει πως θα συγχωρεθεί μόνον εάν ανθίσει η ράβδος του. Πίσω στην Θουριγγία η Ελισάβετ πεθαίνει προσευχόμενη για τη συγχώρεση του. Η ράβδος ανθίζει.

Στην αρχική του μορφή ο Τάνχωυζερ παρουσιάστηκε στη Δρέσδη, στο Βασιλικό Θέατρο της αυλής της Σαξονίας στις 19 Οκτωβρίου 1845. Τις παραστάσεις διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Επόμενος σημαντικός σταθμός στην ιστορία του έργου ήταν η παρουσίασή του σε γαλλική μετάφραση στην παρισινή όπερα στις 13 Μαρτίου 1861, υπό την διεύθυνση του Πιέρ-Λουί Ντητς. Τελικός σταθμός ήταν η παρουσίαση της όπερας στην Βιέννη στις 22 Νοεμβρίου 1875 όπου ενσωματώθηκαν όσες μετατροπές είχαν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η τελική αυτή γραφή εκδόθηκε το 1888.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε την όπερα σε πανελλήνια πρώτη στις 9 Νοεμβρίου 1962 υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη.

Μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν
Σκηνοθεσία Γκράχαμ Βικ
Σκηνικά ? Κοστούμια Πωλ Μπράουν
Φωτισμοί Άνταμ Σίλβερμαν
Χορογραφία Ρον Χάουελ
Διεύθυνση χορωδίας Νίκος Βασιλείου
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Ρόζη Μαστροσάββα
Τάνχωυζερ Τζων Τρηλαίβεν
Ελίζαμπετ / Αφροδίτη Λιζ Λίντστρομ
Λανδγράβος Μάρτιν Σνελ
Βόλφραμ Μοττί Καστόν
Βάλτερ Τζων Χόρτον Μάρρεϋ
Μπίτερολφ Ρολφ Χάουνσταϊν
Χάινριχ Αντρέας Κόνραντ
Ράινμαρ Κηλ Ουάτσον
Βοσκός Μίνα Πολυχρόνου
Ακόλουθοι Αλέξανδρος Δαγκλής, Στέφανος Καλτσής, Αναστάσης-Αχιλλέας Ζαφειρόπουλος, Αλέξανδρος Τζούτσας

Χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Παιδική Χορωδία
ROSARTE