Το Βιβλίο στον Κινηματογράφο!

15.09.2004
Tο σινεμά βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με το βιβλίο από τη γένεσή του. Η τέχνη της γραφής συναντά διαρκώς την τέχνη της κινούμενης εικόνας μεταμορφώνοντας τις λέξεις σε εικόνες και τις εικόνες σε λέξεις.
Tο σινεμά βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με το βιβλίο από τη γένεσή του. Η τέχνη της γραφής συναντά διαρκώς την τέχνη της κινούμενης εικόνας μεταμορφώνοντας τις λέξεις σε εικόνες και τις εικόνες σε λέξεις.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διερευνώντας τη σχέση αυτή διοργανώνει από το 1999 με μεγάλη επιτυχία: κινηματογραφικά αφιερώματα σε ταινίες βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα, ημερίδες, συζητήσεις, ειδικές εκδόσεις.
Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, το ΕΚΕΒΙ συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά, με δικό του περίπτερο, στο 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που διεξάγεται παράλληλα με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας από την Κυριακή 19 έως την επόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2004.
Στη φετινή διοργάνωση το φεστιβάλ παρουσιάζει 188 ταινίες: 59 ελληνικές και 83 ταινίες από 44 χώρες από όλες τις ηπείρους. Μια πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα όπου συναντιούνται και αλληλεπιδρούν διαφορετικές μορφές τέχνης: εικαστικές εκθέσεις, μουσικά δρώμενα, ειδικά βραβεία, αφιερώματα.
Και το βιβλίο είναι παρόν στο Φεστιβάλ Δράμας, μέσα από παρουσιάσεις κινηματογραφικών, λογοτεχνικών και ποιητικών βιβλίων και λογοτεχνικών περιοδικών.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται:
Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου
Τα λογοτεχνικά περιοδικά: "Ουτοπία" από τον Ευτ. Μπιτσάκη, "Μανδραγόρας" από τον Κ. Κρεμμύδα, "Νέα Συντέλεια" από τον Αν. Παγουλάτο

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου
Τα λογοτεχνικά βιβλία: "Ζούσε τη ζωή του σαν να τη θυμόταν" (εκδ. Καστανιώτη) του Δ. Παπαχρήστου, "Μπύρα με γρεναδίνη" (εκδ. Άγκυρα) του Φ. Λάδη

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου
Οι κύπριοι ποιητές: Θεοδόσης Πιερρίδης, Παντελής Μηχανικός, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Λίνος Ιωαννίδης

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου
Οι κινηματογραφικές εκδόσεις:"Ευρωπαϊκός κινηματογράφος - Ευρωπαϊκές κοινωνίες (1939-1990)" (εκδ. Νεφέλη) του P. Sorlin, "Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τρυφώ" του Δ. Σπύρου, "Ιστορία του κινηματογράφου" (εκδ.Αιγόκερος) του Στ. Βαλούκου

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου
Τα λογοτεχνικά βιβλία: "Νίκος Καβαδίας. Γυναίκα-Θάλασσα-Ζωή" (εκδ. Καστανιώτη) του Μ. Κασόλα, "Οι σαλτιμπάγκοι" (εκδ. Καστανιώτη) του Γ. Κοτανίδη

Περισσότερα: http://www.dramafilmfestival.gr