Ενα Σκουπίδι στις Ράγες!

03.02.2009
Το έργο του Robert Schneider «ΣΚΟΥΠΙΔΙ» (πρωτότυπος τίτλος "DRECK") παρουσιάζεται σε διασκευή από τις 13 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Πολυχώρου Ράγες.
Το έργο του Robert Schneider «ΣΚΟΥΠΙΔΙ» (πρωτότυπος τίτλος "DRECK") παρουσιάζεται σε διασκευή από τις 13 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Πολυχώρου Ράγες.

Το έργο εξιστορεί τη ζωή και την πορεία ενός μετανάστη από το Ιράκ μετά το πρώτο χτύπημα στη Βασσόρα από τα Αμερικανικά στρατεύματα και τη μετανάστευση του στην Ευρώπη του Πολιτισμού.

Ο ίδιος περιγράφει τα θέλω του για την πραγματοποίηση του ονείρου του, που τόσο απλά ήταν οι σπουδές στη Φιλοσοφία και Ελληνική Λογοτεχνία. Η ζωή όμως στον παράδεισο του δυτικού πολιτισμού, την Ευρώπη του επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη...
Αντιμέτωπος με το κύμα του ρατσισμού που αναβιώνει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη τρέπεται σε φυγή και περνώντας από τη Στοκχόλμη και το Βερολίνο καταλήγει να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, στη δικιά μας γειτονιά στην Κυψέλη, στο Μεταξουργείο, στον Κεραμικό, στο Βοτανικό, στο Παγκράτι... Όπου και να κοιτάξεις θα δεις το δικό σου γείτονα από μια χώρα της Ανατολής που έφθασε εδώ ζητώντας να βρει τη δική του γη της επαγγελίας.

Θύμα ο ίδιος, ενστερνίζεται πολλές φορές την άποψη του Θύτη, τη δικιά μας γνώμη για τους μετανάστες... Αναγνωρίζει στο βλέμμα μας την απόρριψή του, την μη ύπαρξη διάθεσης από μέρους μας για μια συμβίωση μαζί του. Μέσα σε αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης, διαπιστώνει και προβληματίζεται από τις διαφορές και τις αντιθέσεις του δικού του πολιτισμού με τον πολιτισμό που οραματίσθηκε να σπουδάσει και να βιώσει.

Το αποτέλεσμα οικτρό. Στο φως της ημέρας «απαγορεύεται» να κυκλοφορήσει και στο φως του φεγγαριού βγαίνει από το υπόγειο που ζει και κυκλοφορεί σχεδόν ελεύθερος αφού μπορεί λόγω του σκότους να κρυφτεί έχοντας το δικό του χρώμα σαν μια παραλλαγή... Ο αρχικός του στόχος απραγματοποίητος. Ο τωρινός του στόχος, ο αγώνας για επιβίωση. Πώς; Πουλώντας τριαντάφυλλα!!!

Το έργο παρουσιάζεται σε απόδοση - διασκευή Βαγγέλη Βαφείδη, σκηνοθεσία Αλκυόνης Βαλσάρη, σκηνικό και κοστούμια Καλλιόπης Ζαφειροπούλου, κινησιολογία Εσθήρ Μαυροφόρου, φωτισμούς Αχιλλέα Κουτσούρη, video design Εμμανουέλα Βογιατζάκη ? Κρουκόβσκι, έρευνα μουσικής Νίκου Κακογιαννάκη.
Επιμέλεια κειμένων προγράμματος Ελένη Καρασαββίδου.

Στο ρόλο του SAD ο Βαγγέλης Βαφείδης.

Η παράσταση τελεί υπο την αιγίδα του Ελληνικού Παρατηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στο μικρό κομψό χώρο του πρώτου ορόφου στις Ράγες, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν μ’ ένα το ποτό ή να γευτούν μικρές λιχουδιές πριν ή μετά την παράσταση, απολαμβάνοντας μια ολοκληρωμένη βραδινή έξοδο.

Θέατρο ΡΑΓΕΣ, Κωνσταντινουπόλεως 82, Κεραμικός, τηλ. 2103452751.
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, ώρα 9.00 μ.μ.
Κυριακή 7.30 μ.μ. (απογευματινή)
Διάρκεια: 60’
Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 15 € απογευματινή, 10 € φοιτητικό.