Στάχτη στα Μάτια σε ... μαύρη φάρσα!

06.02.2009
Το έργο «Στάχτη στα Μάτια» του Ευγένιου Λαμπίς παρουσιάζεται από τις 7 Μαρτίου στο Από Μηχανής Θέατρο.
Το έργο «Στάχτη στα Μάτια» του Ευγένιου Λαμπίς παρουσιάζεται από τις 7 Μαρτίου στο Από Μηχανής Θέατρο.

Πρόκειται για μια μαύρη φάρσα -από τις αντιπροσωπευτικότερες και τις καλύτερες του γαλλικού 19ου αιώνα- γραμμένη από τον μετρ του είδους Ευγένιο Μαρίν Λαμπίς. Μπουρζουάδες και υποψήφιοι μπουρζουάδες, ξεπεσμένοι επιχειρηματίες, σοβαροφανείς επαγγελματίες, ματαιόδοξες κυρίες, χρυσές μετριότητες, κανένας εκπρόσωπος της μεσαίας τάξης δεν μένει αλώβητος από την φοβερή πένα του οξυδερκή συγγραφέα που ανύψωσε τους χαρακτήρες του σε πλάσματα που μοιράζονται εξίσου τον τίτλο του ήρωα και του καθάρματος, του άγιου και του άσωτου.

Σε αυτό το έργο του ο Λαμπίς καταπιάνεται με την ταξική δυσφορία και την προσπάθεια για κοινωνική ανέλιξη. Ο αποτυχημένος γιατρός Μαλεγκάρ και η γυναίκα του είναι απολύτως ικανοποιημένοι από το αδιατάρακτο τίποτα της ύπαρξής τους, μέχρι που φτάνει στα αυτιά τους ότι η κόρη τους απολαμβάνει την ερωτική συντροφιά ενός νέου «του καλού κόσμου». Παρόλο που χαίρονται για το γεγονός αυτό, συγχρόνως ανησυχούν ότι δεν θα αρέσουν στους υποψήφιους συμπέθερους, στους οποίους αποφασίζουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο γάμος των παιδιών τους.

Η ίδια ακριβώς ιστορία εκτυλίσσεται και στην πλευρά των Ρατινουά, της οικογένειας του γαμπρού. Το αποτέλεσμα είναι μια ξεκαρδιστική σύγκρουση, κατά την οποία όλα αποκαλύπτονται, όλα διαλύονται και όλα ξαναφτιάχνονται με την έλευση του... «από μηχανής» θείου που ενώνει τους δύο εραστές!

Στάχτη στα μάτια του Ευγένιου Λαμπίς, σε σκηνοθεσία του δοκιμασμένου σκηνοθέτη Νίκου Χατζόπουλου, ο οποίος υπογράφει και τη μετάφραση του έργου, ενώ τα σκηνικά θα κάνει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Θάλεια Ιστικοπούλου, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.
Θα παίξουν οι: Λαμπρινή Αγγελίδου, Άκις Βλουτής, Νίκος Γιαλελής, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Γιώργος Ζιόβας, Σοφιάννα Θεοφάνους, Κώστας Μπερικόπουλος, Μάνια Παπαδημητρίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 7 Μαρτίου
Παραστάσεις : Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο
στις 21.00 και Κυριακή 19.00
Τιμή Εισιτηρίου : 20,00 ευρώ - Φοιτητικό : 14,00 ευρώ