Ατομική έκθεση του Βλάση Κανιάρη

06.02.2009
Την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009, 20.00 - 22.00, εγκαινιάζεται στην Kalfayan Galleries στο Κολωνάκι, η ατομική έκθεση του Βλάση Κανιάρη "Arrivederci - Willkommen".

Την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009, 20.00 - 22.00, εγκαινιάζεται στην Kalfayan Galleries στο Κολωνάκι, η ατομική έκθεση του Βλάση Κανιάρη "Arrivederci - Willkommen".

Στην έκθεση παρουσιάζεται η πολύ σημαντική εγκατάσταση/περιβάλλον "Arrivederci - Willkommen" (1976), η οποία έχει εκτεθεί στο Ανόβερο και τη Βαρσοβία, αλλά ποτέ έως σήμερα στην Ελλάδα. Ο Κανιάρης εστιάζει στην κοινωνιολογική πλευρά της μετανάστευσης, στους απρόσωπους, ανώνυμους μετανάστες που κατέκλυσαν τη Γερμανία της δεκαετίας του ’60, αναζητώντας εργασία και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής.

Το ενδιαφέρον του Κανιάρη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του, ήταν εμφανές από τα πρώτα έργα του. Το τρομερό δυστύχημα στην Marcinelle του Βελγίου το 1957, όπου περίπου 400 Ιταλοί ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας σειράς αφηρημένων ζωγραφικών έργων, στα οποία προσπάθησε να αποτυπώσει την έντονη συναισθηματική φόρτιση που του προκάλεσε το γεγονός αυτό. Τρία χρόνια αργότερα, στη σειρά έργων με τον τίτλο "Walls|", επιχείρησε να ανακατασκευάσει την ατμόσφαιρα της Αθήνας κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αρχίζει να χρησιμοποιεί στα έργα του αντικείμενα καθημερινής χρήσης και στις θεματικές του αναζητήσεις εμφανίζεται η ανθρώπινη φιγούρα. Οι πρώτες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν το 1971 όταν η προσοχή του καλλιτέχνη στράφηκε στο πρόβλημα της αυξανόμενης ροής οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία.

Σε αυτά τα έργα ο καλλιτέχνης εντάσσει αντικείμενα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή - καρέκλες και παιχνίδια, ποδήλατα, βαλίτσες - προσπαθώντας δια μέσου μιας προσωπικής παρατήρησης να ανακατασκευάσει ατομικές ιστορίες, όνειρα και αλήθειες, το βάρος της οικονομικής ανέχειας. Στα περιβάλλοντα του Κανιάρη είναι έντονη η αίσθηση της αποξένωσης, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται η δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος όταν έρχεται αντιμέτωπο με κατεστραμμένα όνειρα και απογοητεύσεις.

Σήμερα το έργο του Βλάση Κανιάρη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όπως έχει πει ο ίδιος αναφερόμενος στην εγκατάσταση "Arrivederci - Willkommen": "Δεν είναι θέμα ενός ατόμου ή μιας χώρας, είναι θέμα του μηχανισμού που ισχύει και τώρα. Βέβαια προσθέτω το εξής οξύμωρο, ότι τότε εμείς ήμασταν χώρα που εξήγε ένα μεταναστευτικό δυναμικό και τώρα είμαστε η χώρα που εισάγει. Αλλά η εικόνα είναι η ίδια και δεν είναι καινούργια, ούτε εκείνης της εποχής μόνο. Είναι παμπάλαιο αυτό το πρόβλημα της μετανάστευσης, που συναντιέται όχι μόνο διακρατικά αλλά και μέσα σε κάθε χώρα".

ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ - "Arrivederci - Willkommen"
Kalfayan Galleries: Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα
Δευτέρα & Σάββατο: 10.00 - 15.00
Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 - 20.00

Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009, 20.00-22.00
Διάρκεια έκθεσης: 26 Φεβρουαρίου - 28 Μαρτίου 2009