"Ανάσα ζωής" σε ένα ερωτικό τρίγωνο!

13.02.2009
«Ανάσα ζωής», το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ παρουσιάζεται από την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στο Απλό Θέατρο, (Κεντρική Σκηνή) και σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα.
«Ανάσα ζωής», το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ παρουσιάζεται από την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στο Απλό Θέατρο, (Κεντρική Σκηνή) και σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα.
Το έργο γράφτηκε το 2002 και ανέβηκε για πρώτη φορά, την ίδια χρονιά, στις 15 Οκτωβρίου στο θέατρο Theatre Royal Haymarket του Λονδίνου με τις Μάγκυ Σμίθ και Τζούντι Ντένς. Στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί έργα του Ντέιβιντ Χέαρ μεταξύ των οποίων ο «Γυάλινος Ουρανός» και «Η άποψη της Έϊμι».

Γνωστός στο Ελληνικό κοινό ο βρετανός συγγραφέας και από τα σενάρια του στις ταινίες «Οι ώρες» και τα «Σφραγισμένα χείλη», με την Ανάσα Ζωής μας χαρίζει ένα έργο γεμάτο εσωτερικότητα, ποίηση, τρυφερότητα, αλλά και πόνο και ανθρώπινη μοναξιά.
Η Ανάσα ζωής που παρουσιάστηκε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη από το Κ.Θ.Β.Ε. με την Αλεξάνδρα Λαδικού και την Μαρία Σκούντζου, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, έχει ως κύριο δραματουργικό πυρήνα, τον απολογισμό ζωής δύο γυναικών που τις ενσαρκώνουν η Ράνια Οικονομίδου και η Λυδία Φωτοπούλου.

Η δράση ξετυλίγεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο από 24 ώρες με δύο χαρακτήρες να κυριαρχούν πάνω στη σκηνή. Η Μαντλίν Πάλμερ (Ράνια Οικονομίδου) πρώην επιμελήτρια μουσείου έχοντας πάρει τη σύνταξή της ζει απομονωμένη σε νησί στα νότια της Αγγλίας (Isle of Wight). Εντελώς ξαφνικά δέχεται την επίσκεψη της Φράνσις Μπιλ (Λυδία Φωτοπούλου) που πρόσφατα έχει γίνει διάσημη ως συγγραφέας. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες πλανάται η ισχυρή παρουσία-απουσία ενός άνδρα που για την μια (Φράνσις) υπήρξε σύζυγος και για την άλλη(Μαντλίν) εραστής. Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία της Φράνσις που θέλει να γράψει ένα νέο βιβλίο για ό,τι έχει στοιχειώσει τη ζωή της, συλλέγοντας μαρτυρίες...

"Σημείο αναφοράς, άξονας και τομή ο Μάρτιν, ο σύζυγος και εραστής. Παρών δια της απουσίας του σε όλη τη διάρκεια του έργου αλλά και ες αεί παρών στη σκέψη και στο συναίσθημα των δύο ηρωίδων του Χέαρ. Το ερωτικό τρίγωνο σχηματίζεται με τον άνδρα στην κορυφή να το καθορίζει. Μόνο που εκείνος αποδεσμεύεται πρώτος και από τις δύο γυναίκες, Μεταναστεύει στην Αμερική με μια νεαρή γυναίκα και το σχήμα διαλύεται. Το ερωτικό τρίγωνο καταρρέει και οι τρεις γωνίες του αγωνίζονται για την αυτοτέλεια τους και τον μετασχηματισμό τους. Την εξέλιξή από το ένα σχήμα στο άλλο", όπως αναφέρει η θεατρολόγος Άννα Αγγέλου σε κείμενο της για το πρόγραμμά της παράστασης.

Το έργο Ανάσα ζωής αντλεί τη δύναμή του από τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη σεξουαλική προδοσία- όχι σαν φαντασίωση ή μηχανορραφία- αλλά σαν μια συναισθηματική πραγματικότητα. Παράλληλα το έργο σκιαγραφεί την προδοσία όλων των ονείρων της γενιάς της αμφισβήτησης του 1960, της σεξουαλικής επανάστασης, των πολιτικών κινημάτων και των ιδεολογιών. Ο συγγραφέας μέσα από την αναμέτρηση συζύγου και ερωμένης, αντιπαραθέτει τις αστικές αντιλήψεις της μιας και τις επαναστατικές αλλά ουτοπικές αντιλήψεις της άλλης.

Το έργο Ανάσα ζωής ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου, φωτισμούς Ανδρέα Σινάνου και βοηθό σκηνοθέτη τον Ορέστη Τάτση.

Τους ρόλους ερμηνεύουν η Ράνια Οικονομίδου και η Λυδία Φωτοπούλου.


ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ (Κεντρική Σκηνή), Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα, τηλ. 210 9229605 Παραστάσεις: Απογευματινές: Τετάρτη (λαϊκή), Κυριακή 6:15 μ.μ.
Βραδινές: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 9:15 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 22 €, λαϊκή απογευματινή 18 €, φοιτητικά 16 €