"Ορέστης" του Γ.Ρίτσου στο Θέατρο Βαφείο

13.02.2009
Η νεοσύστατη θεατρική εταιρεία «επωδός» παρουσιάζει από τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009 τον «ΟΡΕΣΤΗ» του Γιάννη Ρίτσου, ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου μας ποιητή, με σκοπό την δημιουργία μιας λυρικής παράστασης με έντονα εικαστικά και μουσικά στοιχεία, αντάξια της σπουδαιότητας του κειμένου.

Η νεοσύστατη θεατρική εταιρεία «επωδός» παρουσιάζει από τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009 τον «ΟΡΕΣΤΗ» του Γιάννη Ρίτσου, ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου μας ποιητή, με σκοπό τη δημιουργία μιας λυρικής παράστασης με έντονα εικαστικά και μουσικά στοιχεία, αντάξια της σπουδαιότητας του κειμένου.

Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του "Έτους Γιάννη Ρίτσου - 100 χρόνια από τη γέννησή του", για 28 παραστάσεις (έως 12 Απρ.) στο θέατρο ΒΑΦΕΙΟ (Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, τηλ: 210-3425637).

Στο πλαίσιο της παράστασης θα παιχτούν επίσης αποσπάσματα από την ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, καθώς και αποσπάσματα από το έργο Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα της M.Yourcenar, τα οποία ερμηνεύονται στα αρχαία ελληνικά από δύο γυναίκες ηθοποιούς στους ρόλους της Ηλέκτρας και της Κλυταιμνήστρας.

Η μουσική και τα τραγούδια είναι ειδικά γραμμένα για την παράσταση από τον συνθέτη Γεράσιμο Τριαντάφυλλου. Βασικό στοιχείο της μουσικής του έργου, οι ήχοι του βιολοντσέλου που παίζεται ζωντανά επί σκηνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράσταση θα συμμετέχει και ηθοποιός-βιολοντσελίστας στο ρόλο του Πυλάδη.

Το σκηνικό καθώς και τα κοστούμια σχεδιάσθηκαν από την Κική Μήλιου και η χορογραφία από τον Pierre Tavernie.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο ΟΡΕΣΤΗΣ του Γιάννη Ρίτσου αποτελεί ποίημα από την συλλογή του ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Γραμμένο το 1966, είναι εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική μυθολογία, της οποίας ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε λάτρης και εξαιρετικός μελετητής.

Το έργο αναφέρεται στην επιστροφή του γιου του Αγαμέμνονα στο Άργος, προκειμένου να πάρει εκδίκηση για το φόνο του πατερά του, να σκοτώσει δηλ. την μητέρα του και τον εραστή της. Ο ποιητής ανατρέπει τον μύθο και παρουσιάζει έναν Ορέστη διαφορετικό από αυτόν των μεγάλων Τραγικών, ολοκληρωτικά αντίθετο με τις απόψεις της αδελφής του Ηλέκτρας που ζει για την εκπλήρωση της τιμωρίας, πάντα όμως με συνοδοιπόρο και συνεργό τον επιστήθιο φίλο του Πυλάδη, διόλου εκδικητικό και εναντίον των δολοφονικών αντιποίνων.
Ο Ορέστης του Γιάννη Ρίτσου δεν πιστεύει καθόλου πως με έναν ακόμη φόνο θα δικαιωθεί και θα ησυχάσει το Άργος. Πίσω από την αναφορά του ποιητή στην «αρχαία βασιλική οικογένεια» και την τραγική της ιστορία, διαφαίνεται ξεκάθαρα η αγωνία του ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το καθήκον που του επιβάλλουν. Του καθήκοντος που είναι αντίθετο με το συναίσθημα και την προσωπική του θέση, και το οποίο καλείται να εκπληρώσει και να υπηρετήσει. Η αγωνία, η αγάπη για την πατρίδα του, καθώς και η προσδοκία του για διακοπή των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ αδελφών, είναι διάχυτες στο έργο.
Η πρωτοβουλία μας για αυτήν την παράσταση δεν έχει στόχο την "αναδιατύπωση" του έργου, αποτελεί ωστόσο, ένα σοβαρό έναυσμα θεατρικής, μουσικής και εικαστικής δημιουργίας που όταν αυτή επιτύχει θα δώσει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει τον πανανθρώπινο και υπέροχο λόγο του ποιητή από σκηνής.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Παναγιώτης Λάρκου - Βασίλης Κονταξής
ΜΟΥΣΙΚΗ: Γεράσιμος Τριανταφύλλου
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Κική Μήλιου
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Pierre Tavernie (Πιερ Ταβερνιέ)
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Διονύσης Λάζαρης

ΟΡΕΣΤΗΣ: Βασίλης Κονταξής
ΗΛΕΚΤΡΑ: Βασιλική Κυπραίου
KΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: Αναστασία Κατσιναβάκη
ΠΥΛΑΔΗΣ: Σταύρος Παργινός

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Δευτέρα-Τρίτη-Σάββατο στις 9.15μμ, Κυριακή στις 7.30μμ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 20 ευρώ, 15 ευρώ φοιτητικό, ατέλειες δεκτές
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75’
ΕΝΑΡΞΗ: 23 Φεβρουαρίου 2009
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ. 210-3425.637, 6978-104.986.