"Μποέμ" από την Εθνική Λυρική Σκηνή

12.01.2005
Η συγκινητική όπερα του Πουτσίνι «Μποέμ» που έχει κατακτήσει όλους τους ακροατές της με τη λεπτή μουσική της ευαισθησία ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από το Σάββατο 15 Ιανουαρίου.
Η συγκινητική όπερα του Πουτσίνι «Μποέμ» που έχει κατακτήσει όλους τους ακροατές της με τη λεπτή μουσική της ευαισθησία ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από το Σάββατο 15 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για μία παράσταση υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, με λαμπρό κάστ καλλιτεχνών και την υπογραφή δύο μεγάλων του θεάματος της σκηνοθέτιδας Λίνα Βερτμίλερ και του σκηνογράφου Ενρίκο Γιομπ.

Η Μποέμ αλλά και το σύνολο του έργου του Πουτσίνι, συντέλεσε στην παράταση της ζωής της ιταλικής όπερας, η οποία, στις αρχές του 20ου αιώνα, περνούσε μια πολύ επικίνδυνη κρίση. Βέβαια, η υποδοχή της από το κοινό και τους κριτικούς, στην πρώτη παρουσίαση της, την 1η Φεβρουαρίου 1896, δεν ήταν εκείνη που ονειρευόταν ο συνθέτης.
Είναι γεγονός ότι ο Βάγκνερ και ο Βέρντι, όσο και αν διέφεραν μεταξύ τους, είχαν συνηθίσει το κοινό στις μεγάλες υπερπολυτελείς όπερες με τις μεγάλες ορχήστρες, μεγάλες χορωδίες, μεγάλες φωνές, μεγάλες ιδέες και μηνύματα και ηρωικές φυσιογνωμίες. Ο Πουτσίνι, αντί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, και να ενισχύσει τις συγκεκριμένες διστάσεις, δήλωνε ότι μπορεί να κάνει μουσική μόνο για μικρά πράγματα.
Δυόμισι μήνες μετά από την πρεμιέρα, όμως, η Μποέμ άρχισε τη θριαμβευτική της καριέρα με τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η δεύτερη παρουσίαση της στο Παλέρμο, τον Απρίλιο του 1896. Ο ταπεινός λόγος, η γοητεία των καθημερινών ανθρώπινων σχέσεων και η περιγραφή της εύθραυστης αλλά πολύ ερωτευμένης γυναίκας, στοιχεία δοσμένα με την αμεσότητα, την αλήθεια και τη μαεστρία του Πουτσίνι, ήταν καινούρια στη λυρική τέχνη και κατέκτησαν όχι μόνο το κοινό, αλλά και τους μεγάλους τραγουδιστές της εποχής, όπως ήταν ο Καρούζο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η όπερα έγινε αιτία να χαλάσει η φιλική σχέση ανάμεσα στον Πουτσίνι και τον Λεονκαβάλο. Οι δύο μουσουργοί συναντήθηκαν τυχαία σε ένα καφέ του Μιλάνου και διαπίστωσαν ότι έγραφαν όπερα πάνω στο ίδιο θέμα. Κανένας δεν υποχώρησε για τη χάρη του άλλου. Όμως το έργο του Λεονκαβάλο δεν είχε την ίδια καλή τύχη.

Θέμα της όπερας είναι η μποέμικη ζωή των νέων καλλιτεχνών της Μονμάρτης. Στην εξέλιξη της κυριαρχεί η ευαίσθητη και γλυκεία προσωπικότητα της Μιμής, μιας τραγικής ηρωίδας που πεθαίνει από φυματίωση. Η Μιμή γνωρίζεται με τέσσερις νέους σπουδαστές, που μένουν σε μια σοφίτα στην Καρτιέ Λατέν. Ερωτεύεται με το Ροδόλφο, τον ποιητή της παρέας, αλλά τους χωρίζει ο θάνατος της. Το λιμπρέτο της όπερας παρακολουθεί και τις ζωές των άλλων μελών της συντροφιάς.

Συντελεστές:
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος
Σκηνοθεσία: Λίνα Βερτμίλερ
Επιμέλεια Σκηνοθεσίας: Παναγιώτης Τρούσσας
Σκηνικά-Κουστούμια: Ενρίκο Γιομπ
Διεύθυνση χορωδίας: Φανή Παλαμίδη
Ερμηνευτές: Κατερίνα Κοστέα, Αντωνία καλογήρου, Βιτσέντε Ομπουένα, ΣεζάρΓκουτιέρες, Κύρος Πατσαλίδης, Δημήτρης Πλατανιάς, Μαρία Κόκκα, Βιβιάνα Γιαννάκη-Δελένδα, χάρης Ανδιρανός, Κωστής Ρασιδάκης, Παντελής Ψύχας, Βασίλης Κωστόπουλος. Συμμετέχει η παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης».

Παραστάσεις: 15, 16, 18, 19, 21 Ιανουαρίου.
Έναρξη: 19.00