Εκτός σχεδίου... από την Κική Δημουλά

09.03.2005
Ένα βιβλίο «Εκτός... σχέδιου» με πεζά κείμενα της ποιήτριας Κικής Δημουλά. Σε μορφή σχολίου, χρονογραφήματος ή μικρού διηγήματος τα κείμενα αυτά έχουν αυτοβιογραφικό, εξομολογητικό ή άλλοτε ηθογραφικό περιεχόμενο καθρεφτίζοντας την εποχή που γράφτηκαν αλλά και έναν ολόκληρο κόσμο, βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα, που γνωρίσαμε στην ποίηση της Κικής Δημουλά.
«Τρία από τα πράγματα που άκακα ψιλοκορόιδευα παλιά, ήταν η λακ, οι βάτες και η επανέκδοση κειμένων που έχει γράψει κανείς κατά τη φθίνουσα νεότητά του ή κατά την ακμάζουσα απόγνωσή του. Τα λούστηκα και τα τρία. Και λακ βάζω για να πειθαρχεί η ελάττωση των μαλλιών και βάτες για το πεσμένο ηθικό των ώμων και να που και παλιά γραπτά εκδίδω τώρα, ψεκάζοντας με λακ μαζί με τη δική μου και τη δική τους παλαιότητα για να σταθεί όρθια. Και για μεν τη λακ και τις βάτες ομολογώ ντρέπομαι λίγο. Για την έκδοση όμως «χωρίς αιδώ», χαίρομαι σχεδόν. Χαίρομαι ότι δίνω οστά σε μια τελείως άγνωστη, ξένη για μένα μορφή γραφής με επαχθή την άσκησή της, σάρκα δε σε μια μακρά περίοδο κρυφοπλάνταχτης εποχής και στα χαμένα γνωρίσματα της μαζί με τα δικά μου.... Στους εύπιστους μόνο και στους ευσυγκίνητους, προτείνω να αποδώσουν αυτή την πράξη της εκδόσεως, στην πίεση της ανάγκης που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι, καθώς μεγαλώνουν, να προσθέτουν νέα λησμονητικά στοιχεία σε όσα έχει ήδη συσσωρεύσεί η βιογραφία τους.»

Ένα βιβλίο λοιπόν «Εκτός... σχέδιου» με πεζά κείμενα της ποιήτριας Κικής Δημουλά. Σε μορφή σχολίου, χρονογραφήματος ή μικρού διηγήματος τα κείμενα αυτά έχουν αυτοβιογραφικό, εξομολογητικό ή άλλοτε ηθογραφικό περιεχόμενο καθρεφτίζοντας την εποχή που γράφτηκαν αλλά και έναν ολόκληρο κόσμο, βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα, που γνωρίσαμε στην ποίηση της Κικής Δημουλά.

Τα κείμενα αυτά είναι επιλογή από τα «Κυκλογραφήματα» που γράφτηκαν την περίοδο 1959- 1967 και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Κύκλος» της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία εργαζόταν η Κική Δημουλά.

Στον πρόλογο της έκδοσης η ποιήτρια αιτιολογεί απολαυστικά την απόφαση για αυτήν την «εκτός σχεδίου» έκδοση.

Εκδόσεις Ίκαρος
Τίτλος: Εκτός Σχεδίου
Συγγραφέας: Κική Δημουλά
Σελίδες: 157
ISBN: 960-8399-05-Χ