Μια μέλισσα χωρίς... κεντρί!

08.03.2005
Καλοκαιρινές διακοπές, σε ένα νησί του Αιγαίου. Μια παρέα πάει μονοήμερη εκδρομή με μια βάρκα σε μια ερημική παραλία -όπου υπάρχει πρόσβαση μόνο από θαλάσσης. Ο βαρκάρης, όμως, ξεχνά το απογευματινό ραντεβού της επιστροφής και δεν εμφανίζεται... Περιμένοντας βοήθεια, μια μέλισσα τσιμπά έναν από την παρέα, ο οποίος είναι αλλεργικός και πρήζεται. Το καινούριο έργο του Θοδωρή Αθερίδη "Μια Μέλισσα τον Αύγουστο" παρουσιάζεται στο θέατρο Αθηνών...

Το έργο:
Καλοκαιρινές διακοπές, σε ένα νησί του Αιγαίου. Μια παρέα πάει μονοήμερη εκδρομή με μια βάρκα σε μια ερημική παραλία -όπου υπάρχει πρόσβαση μόνο από θαλάσσης.
Ο βαρκάρης, όμως, ξεχνά το απογευματινό ραντεβού της επιστροφής και δεν εμφανίζεται... Περιμένοντας βοήθεια, μια μέλισσα τσιμπά έναν από την παρέα, ο οποίος είναι αλλεργικός και πρήζεται.
Την παρέα εκτός των αλλων αποτελούν ένα παντρεμένο ζευγάρι, αλλά ... και η ερωμένη του συζύγου που παριστάνει την κωφάλαλη. 
Μυστικά και ψέματα αποκαλύπτονται ανατρέποντας την εύθραυστη ισορροπία της παρέας...

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Το έργο "Μια μέλισσα τον Αύγουστο" είναι του Θοδωρή Αθερίδη. Στον ίδιο ανήκει και η σκηνοθεσία της παράστασης και ο βασικός πρωταγωνιστικός ρόλος.
Επίσης, πρωταγωνιστούν ο Αντώνης Λουδάρος στη fat-πρησμένη version του, η Σμαράγδα Καρύδη, η Βίκυ Βολιώτη, η Αλίνα Κοτσοβούλου και ο Γιώργος Κορμάνος.

Τα σκηνικά της παράστασης έχει επιμεληθεί ο Μανώλης Παντελιδάκης, η μουσική είναι του Γιώργου Θεοφάνους, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, ενώ η καλλιτεχνική διεύθυνση ανήκει στον Λάκη Λαζόπουλο.



Τι μας άρεσε:

- Η αρχική, και μόνο, σύλληψη του έργου που είναι πρωτότυπη και οι ξεκαρδιστικές ομολογουμένως σκηνές όπου ο Θοδωρής Αθερίδης και ο Αντώνης Λουδάρος υποδύονται τη διττή φύση του κεντρικού ήρωα.
- Ο πληθωρικός Αντώνης Λουδάρος του οποίου το "βάρος" ήταν τόσο .. ειδικό που, όσο ήταν παρών στη σκηνή, συγκέντρωνε τα βλέμματα όλων μας.
- Η Σμαράγδα Καρύδη και η Βίκυ Βολιώτη ... και με ρούχα και μπανιερά, οι οποίες έπαιξαν με ξεχωριστό κέφι και διάθεση ρόλους στους οποίους δεν τις έχουμε συνηθίσει. Ιδιαίτερα, η Βίκυ Βολιώτη υποδυόμενη την κατά το ήμισυ αδελφή του Θοδωρή Αθερίδη, μας εξέπληξε και ήταν αυτή που μαζί με τον Αντώνη Λουδάρο έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στην παράσταση.

Τι δεν μας άρεσε:
- Απογοητευτήκαμε, γιατί ενώ το έργο είχε όλες τις προϋποθέσεις να "απογειωθεί", αυτό δεν συνέβη ποτέ. Έτσι, άδικα περιμέναμε με προσμονή, μετά το διάλειμμα, την πολυπόθητη "κορύφωση"... Το δεύτερο μέρος της παράστασης "πάσχει" από πλατειασμούς και αμπελοφιλοσοφίες, ενώ πολλά από τα μοντέρνα κλισέ -τύπου Ρεχάγκελ- δυστυχώς δεν λείπουν από το κείμενο του Θοδωρή Αθερίδη.
- Η διαρρύθμιση του θεάτρου. Θεωρούμε απαράδεχτο να βλέπουν αξιοπρεπώς την παράσταση μόνο οι θεατές των πρώτων σειρών, ενώ των υπολοίπων η θέα να παρακωλύεται από ...κολώνες! Επίσης, είναι απαράδεχτο τα καθίσματα ενός κεντρικού αθηναϊκού θεάτρου να είναι απλές καρέκλες σκηνοθέτη με βελούδινη απλώς επένδυση. 

 
Σε ποιον απευθύνεται: Σε - όχι φανατικά- θεατρόφιλους.

 

 

 

Πότε να πάω και που να παρκάρω: Επειδή πρόκειται για μία από τις πιο εμπορικές παραστάσεις της χρονιάς... καλύτερα φροντίστε από πριν για τα εισιτήρια σας. Το Θέατρο Αθηνών βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βουκουρεστίου 10, οπότε μετακινηθείτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 


Γεωργία Οικονόμου