Μπάιρον εναντίον Ελγιν!

16.03.2005
Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό βιβλίο υπό τον τίτλο «Μπάιρον εναντίον Ελγιν», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναδύεται μέσα από το «κόντραστ» της συμπεριφοράς των δύο Λόρδων του Παρθενώνα όχι ως ένα στενά ελληνικό θέμα, αλλά ως ζήτημα σεβασμού σε οικουμενικές αξίες.
«Θα ξεσηκώσω, αν μπορέσω, και τις πέτρες ακόμα ενάντια στους τυράννους της γης». Λόρδος Βύρωνας

Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό βιβλίο υπό τον τίτλο "Μπάιρον εναντίον Ελγιν", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής.
Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναδύεται μέσα από το «κόντραστ» της συμπεριφοράς των δύο Λόρδων του Παρθενώνα όχι ως ένα στενά ελληνικό θέμα, αλλά ως ζήτημα σεβασμού σε οικουμενικές αξίες. Το πλαίσιο αυτό «δένει» αρμονικά και με την προσπάθεια για πιο έντονη προβολή του αιτήματος σε συνάρτηση με την πραγματοποίηση στη χώρα μας των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2004.

Ο Ζυλ Ντασέν αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου "Εμείς στην Ελλάδα γράφουμε συχνά για την ελληνική μοίρα του Βύρωνα και ίσως όχι αρκετά για τον ίδιο τον Λόρδο Βύρωνα. Για τον ποιητή, το εύρος του πνεύματός τους και τη δύναμη της διανόησής του... Η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία έδωσε την καρδιά του, την περιουσία του και τη ζωή του. Και βεβαίως τις οργισμένες επιθέσεις του στα ποιήματά του εναντίον του Λόρδου Έλγιν για τη λεηλασία των Γλυπτών του Παρθενώνα...»

Εκδόσεις Ταξιδευτής
Συγγραφέας: Πάνος Τριγάζης
Τίτλος: Μπάιρον εναντίον Ελγιν
Πρόλογος: Ζυλ Ντασέν
Σελίδες: 113