Αλέξης Σταμάτης, Μητέρα Στάχτη

16.03.2005
Ο πατέρας δυνάστης, ηδονοθήρας, ανήθικος. Η μητέρα θρησκόληπτη, υπερβατική, υποταγμένη. Τα τρία παιδιά, σκορπισμένα εδώ και εκεί, προσπαθούν να ξορκίσουν τα βαριά οικογενειακά μυστικά που κανείς δεν θέλει να αντικρίσει κατάματα. Το σεληνιακό τοπίο της Σαντορίνης συντηρεί τις σχέσεις σε υψηλές θερμοκρασίες.

Χρόνια μετά ο πατέρας τους καλεί να περάσουν το Πάσχα στο οικογενειακό σπίτι, στην Οία.
Εκείνοι έρχονται στο νησί, χωρίς να φαντάζονται ότι το επόμενο δεκαήμερο θα ζήσουν τα συγκλονιστικότερα ίσως γεγονότα της ζωής τους. Οι ψυχές ανάβουν, παλιά και νέα φαντάσματα κάνουν την εμφάνισή τους. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι κάτι που δεν το χωράει εύκολα ο νους του ανθρώπου. Ο νόμος, η πίστη, η λογική δεν αρκούν να το εξηγήσουν. Και τότε ο Αλκης, ο μικρότερος, θα φυσήξει τη στάχτη από τα μάτια και, ενδυναμωμένος από τη μαγεία του έρωτα, θα κάνει μια βαθιά κατάδυση ως τα έγκατα της ανθρώπινης φύσης για να γνωρίσει τις ανεξήγητες δυνάμεις που κινούν τη ζωή μας.

Στο καινούριο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη επικρατεί μία δελεαστική μεταφυσική ατμόσφαιρα, που ενισχύεται βέβαια από το γεγονός ότι διαδραματίζεται στο νησί της Σαντορίνης. Αυτή, σε συνδυασμό με την έντονη δράση και τη -μέχρι τη μέση του βιβλίου- σφικτή πλοκή, είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου. Ο Αλέξης Σταμάτης αναμφισβήτητα ξέρει να γράφει, γι’ αυτό και κρατά τον αναγνώστη σε μια διαρκή ενάργεια και τα βιβλία του, συνήθως, διαβάζονται απνευστί.

Ωστόσο, η "Μητέρα Στάχτη" δε μας έπεισε ... τουλάχιστον όπως εμείς θα θέλαμε. Η λύση που δίνεται είναι αναμενόμενη, ενώ κουραστικά καταντούν και πολλά σημεία του βιβλίου, κυρίως εκείνα που αφορούν στα αίτια του θανάτου της μητέρας Καραμολέγκου (ζήτημα της αυτοανάφλεξης). Παράλληλα, οι χαρακτήρες των ηρώων του είναι άκαμπτοι και μονοδιάστατοι, γεγονός που «αφαιρεί» από τις πράξεις τους το στοιχείο της έκπληξης.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης
Τίτλος: Μητέρα Στάχτη
Σελίδες: 361

Γεωργία Οικονόμου