Candia-Creta- Κρήτη στο ΜΙΕΤ

15.04.2005
Αφιερωμένη στην Κρήτη είναι η τρίτη θεματική έκθεση του Αρχείου Χαρτογραφίας που στις 19 Απριλίου εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ. (Μέγαρο Εϋνάρδου) με τίτλο CANDIA-CRETA-ΚΡΗΤΗ. Ο χώρος και ο χρόνος (16ος -18ος αιώνας).
Αφιερωμένη στην Κρήτη είναι η τρίτη θεματική έκθεση του Αρχείου Χαρτογραφίας που στις 19 Απριλίου εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ. (Μέγαρο Εϋνάρδου) με τίτλο CANDIA-CRETA-ΚΡΗΤΗ. Ο χώρος και ο χρόνος (16ος -18ος αιώνας).

Σταθερή μέριμνα του Αρχείου Χαρτογραφίας είναι να συντελεί ώστε να γίνονται ευρύτερα γνωστές σημαντικές συλλογές βιβλιοθηκών και μουσείων της Περιφέρειας. Έτσι, η έκθεση εκτός από έργα της Συλλογής του Μ.Ι.Ε.Τ. περιλαμβάνει και αναδεικνύει εκθέματα (ορισμένα δε ιδιαίτερα αξιόλογα και σπάνια, όπως το βιβλίο του Francesco Basilicata) δανεισμένα από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, την Βουλή των Ελλήνων αλλά και από μία ιδιωτική συλλογή των κ.κ. Θοδωρή και Βασίλη Μασσέλου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να δειχθεί πόσο οι χάρτες της εποχής εκείνης -και ιδιαίτερα οι χάρτες της Κρήτης- αποτελούν σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής που απεικονίζουν, συμπληρώνοντας τις άλλες ιστορικές μαρτυρίες που έχουμε.

Για το λόγο αυτό, στον κατάλογο της έκθεσης προτάσσονται δύο αξιόλογες μελέτες: του καθηγητή κ. Στέφανου Κακλαμάνη Η χαρτογράφηση του τόπου και των συνειδήσεων στην Κρήτη κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας και του καθηγητή κ. Γιάννη Μαυρομάτη Ο κρητικός πόλεμος (1645-1669) στην Γραμματεία του 17ου αιώνα.

Η έκθεση των χαρτών αποτελείται από τις εξής ενότητες:
1) Από τον Πτολεμαίο στον Münster
2) Από τον Ortelius στον Mercator
3) Η Κρήτη των Βενετών χαρτογράφων
4) Ο πόλεμος στη χαρτογραφία
5) Απόηχοι της Οθωμανικής κατάκτησης στη χαρτογραφία και
6) Ναυτικοί χάρτες

Η έκθεση CANDIA-CRETA-ΚΡΗΤΗ θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2005 και μετά θα μεταφερθεί στην Κρήτη και θα παρουσιαστεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο) σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Κυριακή 10 π.μ. -  2 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6-8 μ.μ.

Το ΜΙΕΤ βρίσκεται στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάδρου.