Ο Γιώργος Λάππας στο Ρέθυμνο!

18.04.2005
Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης εγκαινιάζει το Σάββατο 14 Μαΐου την έκθεση του Γιώργου Λάππα, στο χώρο Τέχνης «8» (Χειμάρας 8, Ρέθυμνο).
Την έκθεση του Γιώργου Λάππα εγκαινιάζει το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης το Σάββατο 14 Μαΐου, στο χώρο Τέχνης «8» (Χειμάρας 8, Ρέθυμνο).

Η δουλειά του Γιώργου Λάππα για το Κ.Σ.Ε.Δ είναι μια εγκατάσταση, ειδικά οργανωμένη για τον συγκεκριμένο χώρο, που καλύπτει το αίτημα της ανάγνωσης του παρελθόντος μέσα από το σημερινό βλέμμα. Ο κορμός της έκθεσης και η ανάπτυξη του είναι οκτώ από τα πιο έργα του γλύπτη. Πρόκειται για επιλογή που δε στοχεύει στην ποιοτική συγκομιδή αλλά, κυρίως, στη σύνθεση μιας κόκκινης μουσικής.

Το κάθε έργο κατέχει τη δική του οντότητα και ιδιοσυγκρασία και όλα μαζί υπερασπίζονται τη ρυθμική αυστηρότητα, συμπεριφερόμενα σα μέλη ενός μουσικού θιάσου.

H δράση ξεχύνεται στον κόκκινο ποταμό, κατασκευή στην οποία υπάρχει ο κεντρικός σπινθήρας του παπουτσιού, του βασικού ήρωα, το «φωτεινό παπούτσι» δηλαδή, το οποίο είναι το τελευταίο χρονολογικά έργο της έκθεσης.

Τα γνωστά πλαστικά ζητήματα που έχει εισάγει η γλυπτική του Γιώργου Λάππα, όπως η μη ισορροπία που υπερασπίζεται την ισορροπία, τα μη μετρημένα μέλη που αποτελούν τη συνάθροιση ενός μαγνητικού σώματος, η αποσύνδεση των μελών από τον κορμό τους και ζητήματα ιδεολογίας, όπως η αφήγηση που επιτυγχάνεται μέσα από νοηματικές εικόνες, επαναπροσδιορίζονται και επαναπροσδιορίζουν το χώρο.

Ο κεντρικός κόκκινος αφηγητής διαθέτει το προνόμιο να εικονίζει μνήμες από την εμπειρία ενός πολιτισμού και τα μέλη αυτής της ιδιότυπης χορωδίας να υπερασπίζονται και να νομιμοποιούν τα αφηγούμενα. Πρόκειται για ένα έργο διαδραστικό, στη μη αμφίσημη κινητοποίηση όρασης και γνώσης, το οποίο λειτουργεί στους όρους ενός ανοιχτού θεάματος ικανού να ενεργοποιήσει την προσωπική μνήμη των δεδομένων του βλέμματος, της γνώσης και της εμπειρίας.

Με την έκθεση κυκλοφορεί επίσης, από τις εκδόσεις Futura δίγλωσσος κατάλογος μονογραφικού χαρακτήρα για τη δουλειά του καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως το τέλος Αυγούστου