"Αγρια Δύση" από τη "Νοσταλγία"

18.04.2005
Η Θεατρική ομάδα «Νοσταλγία» συνεχίζει τη δράση της με το έργο του Σαμ Σέπαρντ «Άγρια Δύση», το οποίο ανεβαίνει στο φουαγιέ του Θεάτρου της Άνοιξης.

Η Θεατρική ομάδα «Νοσταλγία» συνεχίζει τη δράση της με το έργο του Σαμ Σέπαρντ «Άγρια Δύση», το οποίο ανεβαίνει στο φουαγιέ του Θεάτρου της Άνοιξης σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίμωνα. Το σκηνικό τοποθετείται 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άτζελες, όπου δύο αδέρφια, ο Όστιν και ο Λη, διαμένουν για λίγο μαζί στο σπίτι της μητέρας τους όσο εκείνη λείπει στην Αλάσκα. Ο Λη είναι ένας μοναχικός, περιπλανώμενος μικροαπατεώνας, ο οποίος εισέρχεται στο σπίτι απρόσκλητος. Ο Όστιν είναι σεναριογράφος του Χόλιγουντ. Ο «πόλεμος» που αρχίζουν μεταξύ τους με αφορμή την «πώληση» ενός σεναρίου σε έναν κινηματογραφικό παραγωγό όχι μόνο μαρτυρά μια βαθιά ριζωμένη αντιπαράθεση, αλλά και μια εξίσου ανταγωνιστική συμβίωση.

Ο σκηνοθέτης πετυχαίνει να μεταδώσει την προφανή και ενίοτε εσωτερική σύγκρουση των δύο ηρώων με απλό και εύστοχο τρόπο. Ο ευέλικτος λόγος του Σέπαρντ, γλαφυρός και αιχμηρός καταφέρνει να τοποθετήσει τον θεατή σε ελάχιστη οπτική απόσταση από τη ζωή των δύο αδερφών, με αποτέλεσμα την άμεση διείσδυση στην ψυχοσύνθεση τους. Ο πρώτος, συγκρατημένος και λογικός, έρμαιο της φιλοδοξίας και της «ταπεινότητας» που αρμόζει στο άτομό του και ο δεύτερος, αιθεροβάμων και αφελής, σκληρός μα ταυτόχρονα άνθρωπος-παιδί, πασχίζει να πιαστεί από κάπου, να ισορροπήσει και να «ισοφαρίσει» μια ζωή στο πουθενά, εκμεταλλευόμενος τις απρόσμενες συγκυρίες.

Ο Κώστας Κουτσολέλος (Λη) κλέβει την παράσταση με μια ερμηνεία μεστή και «θορυβώδη», ο Γιώργος Σίμωνας είναι επίσης καλός ερμηνεύοντας τον αδερφό του (Όστιν), ενώ ο Σωκράτης Ράτσης ικανοποιεί απόλυτα στον «σύντομο» ρόλο του Χολιγουντιανού παραγωγού.

Δημήτρης Σωτάκης