"Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3" στο Τόπος Αλλού

13.05.2005
Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3, είναι ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιάσει φέτος η θεατρική ομάδα Χρυσοθήρες, βασισμένη στην Σοβιετική βουβή ταινία των Abram Room και Victor Shklovsky. Τη θεατρική διασκευή των Χριστίνας Παπαδάκη και Δημήτρη Φραγκιόγλου θα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά εκτός του δικού της θεάτρου η Ασπασία Κράλλη.
Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3, είναι ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιάσει φέτος η θεατρική ομάδα Χρυσοθήρες, βασισμένη στην Σοβιετική βουβή ταινία των Abram Room και Victor Shklovsky. Τη θεατρική διασκευή των Χριστίνας Παπαδάκη και Δημήτρη Φραγκιόγλου θα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά εκτός του δικού της θεάτρου η Ασπασία Κράλλη.

Η ταινία, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα στις 15 Μαρτίου του 1927, κινείται σε πολλά επίπεδα ενώ δύσκολα εντάσσεται σε κάποιο είδος. Η δράση της εκτυλίσσεται στη Μόσχα του 1926, όπου μια γυναίκα και δυο άντρες είναι αναγκασμένοι λόγω της στεγαστικής κρίσης να περνάνε τις μέρες τους σε ένα μικροσκοπικό υπόγειο διαμέρισμα ενός δωματίου. Σύντομα θα εμπλακούν σ’ ένα ερωτικό τρίγωνο που θα τους οδηγήσει σε μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων μέσα από τις οποίες η ζωή τους θ’ αλλάξει μια για πάντα.

Χαρακτηρίστηκε «το Ποτέμκιν της ρομαντικής κωμωδίας» και στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε καθαρή κομεντί, ούτε ταινία κοινωνικού προβληματισμού. Παρότι καταπιάνεται με κοινωνικά προβλήματα αντίθετα με τις ταινίες της εποχής δεν προτείνει λύσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα μελόδραμα με κωμικά στοιχεία που κάποιες στιγμές γίνεται κωμωδία με μελοδραματικά στοιχεία.

Ο Ρουμ προβάλλει μια σειρά σημαντικών θεμάτων που εξακολουθούν να απασχολούν την εποχή μας, όπως: η πατριαρχία, η γυναικεία χειραφέτηση, η αστυφιλία - στεγαστική κρίση, αλλά πάνω από όλα τον ενδιαφέρει το αιώνιο θέμα του έρωτα. Ερευνώντας την ιδιωτική ζωή των ηρώων, αποκαλύπτει μυστικά της νοοτροπίας μας και αγγίζει το ασυνείδητο της κοινωνίας. Οι ερωτικές συμπεριφορές μας, φέρουν την βαριά κληρονομιά όχι μόνο των γονιών μας, αλλά και των γενεών που προηγήθηκαν.

Η παράσταση φιλοδοξεί να αναδείξει μια σύνθεση ποικίλων θεατρικών μορφών και τεχνικών και να παντρέψει την σωματική κωμωδία του βωβού κινηματογράφου με την νατουραλιστική υποκριτική της Ρώσικης σχολής. Η διασκευή κινείται ανάμεσα στην ακραία κωμωδία και το μελόδραμα, και αντλεί στοιχεία από το αμερικάνικο μιούζικαλ.

Ως προς το ερώτημα, που συναντιούνται η κινηματογραφική ταινία με το θέατρο, η απάντηση είναι ότι το Tret’ ia Meschanskaia διαθέτει δυνατό στόρι με έντονη θεατρική δομή, αφού διαδραματίζεται σ’ ένα στενόχωρο υπόγειο διαμέρισμα και τα συναισθήματα των ηρώων εναλλάσσονται ξεκάθαρα και συμπυκνωμένα, μιας και η ταινία είναι βουβή. Όλα αυτά επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι ανάμεσα σε διαφορετικά στυλ και τεχνικές που οδηγεί σε μια καθαρή θεατρική πράξη.

Το κείμενο της παράστασης υπογράφουν οι Χριστίνα Παπαδάκη και Δημήτρης Φραγκιόγλου, τη σκηνοθεσία η Ασπασία Κράλλη, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Κέλλυ Βρεττού, τη μουσική ο Αντώνης Βεκρής, τους στίχους των τραγουδιών ο Τιμόθεος Γεωργίου. Την κινησιολογία επιμελείται η Τάνια Μιλτένοβα - Στούπελ και τους φωτισμούς σχεδίασε ο Τάσος Παλαιορούτας.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χριστίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Πλειώνης, Πέτρος Σταθακόπουλος.

Θέατρο Τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων,
τηλ. 210 8656004, 210 8254600

Από 12 έως 31 Μαΐου 2005
Παραστάσεις
: Καθημερινά εκτός Δευτέρας 21.30
Διάρκεια: 1:40
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 12 ευρώ φοιτητικό