Το βιβλίο γιορτάζει... στη Θεσσαλονίκη

26.05.2005
Η άνοιξη φέτος στη Θεσσαλονίκη τελειώνει με μια μεγάλη γιορτή!Το βιβλίο είναι στο επίκεντρο και καλεσμένοι όλοι: Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμοι, λογοτεχνικοί πράκτορες, κριτικοί λογοτεχνίας και αναγνώστες συναντιούνται για τέσσερις ημέρες και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον πλούτο της ελληνικής και ξένης βιβλιοπαραγωγής.
Η άνοιξη φέτος στη Θεσσαλονίκη τελειώνει με μια μεγάλη γιορτή!
Το βιβλίο είναι στο επίκεντρο και καλεσμένοι όλοι: Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμοι, λογοτεχνικοί πράκτορες, κριτικοί λογοτεχνίας και αναγνώστες συναντιούνται για τέσσερις ημέρες και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον πλούτο της ελληνικής και ξένης βιβλιοπαραγωγής. Τέσσερις ημέρες για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και διαπραγματεύσεις.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από 26 έως 29 Μαΐου 2005, στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO, δημιουργώντας έναν νέο κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών στο χάρτη της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής.
Καρπός συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την HELEXPO, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού η διοργάνωση αυτή φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει με ίσους όρους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ότι μπορεί να φιλοξενεί και όχι μόνον να φιλοξενείται.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λοιπόν, χτυπάει για τέσσερις ημέρες η καρδιά του βιβλίου. Η πόλη προετοιμάζεται να υποδεχτεί τη γιορτή του βιβλίου: μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, καθώς και αφίσες, μπάνερς, ενημερωτικά φυλλάδια, σελιδοδείκτες, σακούλες με το λογότυπο της έκθεσης διανέμονται στα βιβλιοπωλεία, στα καφέ και στους δημόσιους χώρους. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης 4 mini bus θα κυκλοφορούν συνεχώς στο κέντρο της πόλης μεταφέροντας δωρεάν το κοινό στην είσοδο της HELEXPO.

Εκεί, στα περίπτερα 14 και 15, σε μια έκταση 7.500 τ.μ., παρουσιάζονται χιλιάδες τίτλοι της πρόσφατης ελληνικής και ξένης βιβλιοπαραγωγής. 150 εκδότες, το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων καθώς και 18 ξένοι από: Σερβία, Κροατία, Βοσνία, Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρος, Γερμανία (οργάνωση της έκθεσης Φραγκφούρτης), Γαλλία, Πολωνία, Σλοβακία, Αρμενία, Γεωργία, Ισραήλ, Αλγερία, Παλαιστίνη, Ταϊβάν και Ρωσία δίνουν ραντεβού εκεί. Μια σημαντική ευκαιρία για την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στους ξένους.
Σε αρκετά περίπτερα θα είναι παρόντες οι ίδιοι οι ξένοι εκδότες.

Οι 100 και πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την Έκθεση συνθέτουν ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του βιβλίου, για τους επαγγελματίες και τους αναγνώστες. Συναντήσεις και συζητήσεις με 10 κορυφαίους ξένους συγγραφείς των γειτονικών χωρών, παρουσιάσεις των πιο πρόσφατων ελληνικών βιβλίων και 40 συγγραφέων που επέλεξαν οι εκδότες, πρεμιέρες και προβολές 17 ταινιών βασισμένων σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά έργα, εκπαιδευτικά παιχνίδια, δραστηριότητες και φανταστικά ταξίδια στον κόσμο της γνώσης μέσα στο υποβρύχιο-βιβλιοθήκη της παιδικής γωνιάς (300τ.μ.), μια βιβλιοθήκη και ένα βιβλιοπωλείο του ελληνικού μεταφρασμένου βιβλίου σε 4 γλώσσες, πανόραμα των βιβλίων τέχνης της τελευταίας διετίας στο περίπτερο Τέχνης (100 τ.μ.), εργαστήρια (δημιουργικής γραφής, βιβλιοδεσίας, ξυλογραφίας) είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που περιμένουν το κοινό.
Ακόμη, μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Σε πιάσαμε να διαβάζεις», έκθεση ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα (οργάνωση ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), και μουσικά απογεύματα στο υπαίθριο φιλολογικό καφενείο με το JAZZ ‘n’ NOVA trio προσθέτουν καλλιτεχνικές πινελιές στη γιορτή.

Λογοτεχνικοί πράκτορες από όλη την Ευρώπη συναντιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συζητούν σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Μεταφράζεται η ελληνική λογοτεχνία;» υπό τη διεύθυνση της Florence Noiville, συντάκτρια της εφημερίδας Le Monde.
Ξένοι δημοσιογράφοι των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων (El Pais, Times, Independent, Guardian, Le Monde, Frankfurter Algemeine... ), διεθνή τηλεοπτικά κανάλια με εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο (TV5, Deutsche Welle) θα είναι εκεί για να δουν, να καταγράψουν, να διαδώσουν την ισχυρή παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο παγκόσμιο σκηνικό.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στη διεύθυνση: http://www.thessalonikibookfair.com