To 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας!

15.06.2005
Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου 2005 οργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας. H Καλαμάτα, Πόλη του Χορού, με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχει κερδίσει τη δική της ξεχωριστή θέση στο χώρο του πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, και αποτελεί αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς στα ελληνικά και διεθνή πολιτισμικά πράγματα.
Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου 2005 οργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας.
H Καλαμάτα, Πόλη του Χορού, με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχει κερδίσει τη δική της ξεχωριστή θέση στο χώρο του πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, και αποτελεί αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς στα ελληνικά και διεθνή πολιτισμικά πράγματα.

Κορυφαίες συμμετοχές

Το πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει δύο κορυφαίες συμμετοχές, οι οποίες προέρχονται από το Βέλγιο, χώρα που έχει κατακτήσει τη δική της φυσιογνωμία και πρωταγωνιστικό ρόλο στο τοπίο του σύγχρονου χορού:

Παρασκευή 15/7 & Σάββατο 16/7, στις 22.00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Η ομάδα «Rosas» με το έργο «Rain»
Για πρώτη φορά στη χώρα, μία από τις σημαντικότερες χορογράφους διεθνώς, η Anne Teresa de Keersmaeker, η οποία από την πρώτη της κιόλας εμφάνιση, έδωσε έναν εντελώς νέο προσανατολισμό στο Φλαμανδικό χορό. Με την ομάδα της «Rosas» θα παρουσιάσει το έργο «Rain», σε μουσική Steve Reich, έργο: Μουσική για 18 Μουσικούς

Παρασκευή 22/7 & Σάββατο 23/7, στις 22.00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Η ομάδα «LES BALLETS C. DE LA B.» με το έργο "bache"
Η δεύτερη βελγική συμμετοχή είναι η ομάδα χορού «LES BALLETS C. DE LA B.», που για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει το έργο "bache" των χορογράφων Koen Augustijnen, Steve Dugardin, Guy Van Nueten.

Σάββατο 16/7, στις 20.00 & Κυριακή 17/7, στις 22.00 , Γυμναστήριο πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας
Η Anna Huber με το έργο "unsichtbarst"
Η 33χρονη Ελβετή χορογράφος Anna Huber, αποτελεί μία από τις πλέον ασυνήθιστες και ενδιαφέρουσες καλλιτέχνιδες της σύγχρονης βερολινέζικης χορευτικής σκηνής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιάσει το σόλο κομμάτι της "unsichtbarst".



Νέοι χορογράφοι

Πέμπτη 21/7, στις 22.00, Παρασκευή 22/7, στις 20.00, & Σάββατο 23/7, στις 20.00, Γυμναστήριο πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας
Η Prue Lang με το έργο «Fiftyfourville»
Η Αυστραλή Prue Lang, από τις πολλά υποσχόμενες χορογράφους της νεότερης γενιάς του σύγχρονου γερμανικού χορού, θα παρουσιάσει, στην πρώτη της εμφάνιση στη χώρα μας, τη χορευτική παραγωγή της «Fiftyfourville», έργο του 2004, εμπνευσμένο από το κινηματογραφικό έργο του Ζαν - Λυκ Γκοντάρ, Άλφαβιλ.

Κυριακή 17/7, στις 20.00, Δευτέρα 18/7 & Τετάρτη 20/7 στις 22.00, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Η ομάδα «Πέλμα» με το έργο "Eye to I"
Η Λία Χαράκη, παλιά γνώριμη από τη συμμετοχή της σε ελληνικές ομάδες χορού, το 2003 ίδρυσε με τον εικαστικό καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Χριστόδουλο Παναγιώτου την ομάδα «Πέλμα». Στο 11ο Φεστιβάλ θα παρουσιάσει τη σόλο δημιουργία της "Eye to I".

Ελληνικές συμμετοχές

Κυριακή 17/7, στις 20.00, Δευτέρα 18/7 & Τετάρτη 20/7 στις 22.00, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Τρίτη 19/7, στις 22.00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Έργο «Προβάλλοντας τη σκιά» των νέων χορευτών Γιάννη Μανταφούνη και Κατερίνας Σκιαδά με τη συνοδεία του μουσικού Αναστάση Γούλιαρη, όπως και τη συλλογική χορογραφία των ομάδα Sinequanon με το έργο «Μυστικός Δείπνος»

Κυριακή 24/7, στις 22.00
Το 11ο Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την εκδήλωση «Black Box», όπου ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα παρουσιάσει τις σκέψεις του για την κατασκευή της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.


Σεμινάρια - Παράλληλες Εκδηλώσεις
Τέλος, αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα καθιερωμένα πλέον σεμινάρια χορού, οι διαλέξεις και τα εργαστήρια που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργικής επαφής με συγκεκριμένες τεχνικές του χορού μέσα από διεθνώς καταξιωμένους δασκάλους. Όπως, επίσης και οι υψηλού επιπέδου παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης της Καλαμάτας οι οποίες επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και προσδίδουν έναν εορταστικό και ουσιαστικά συμμετοχικό χαρακτήρα στην Καλαμάτα - πόλη του χορού.

Στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού σε σεμινάριο, από τις 14 έως τις 24 Ιουλίου 2005, θα διδάξει ο γνωστός Αμερικανός χορογράφος και δάσκαλος του χορού, Jeremy Nelson (Τζέρεμι Νέλσον).