Ο Οιδίποδας Τύραννος περιοδεύει!

30.06.2005
Μια από τις αρτιότερες αρχαίες ελληνικές τραγωδίες o "Οιδίποδας Τύραννος" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη περιοδεύει ανά την Ελλάδα.
Μια από τις αρτιότερες αρχαίες ελληνικές τραγωδίες o "Οιδίποδας Τύραννος" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη περιοδεύει ανά την Ελλάδα.

Με την συγκεκριμένη τραγωδία ο Σοφοκλής μας καταδεικνύει μια τρομερή επιβεβαίωση της υποδεέστερης θέσης του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν και συγχρόνως μια τραγική θεώρηση της νίκης του μέσα στην ήττα. Ο μύθος του Οιδίποδα είναι ο αρχέτυπος μύθος της προσωπικής ταυτότητας στο δυτικό πολιτισμό.

Είναι κυρίως ο μύθος της αυτογνωσίας, της ανθρώπινης ισχύος και αδυναμίας. Αφορά την αλληλοεπίδραση του υπέρτατου ορθολογισμού και της υπέρτατης άγνοιας, του ελέγχου και της επιθετικότητας στην ανθρώπινη προσωπικότητα, τη σχέση της ατομικής ύπαρξης μέσα στον κόσμο όπως τον βιώνουμε και τον ερμηνεύουμε, ανάμεσα στην τάξη και το χάος, ανάμεσα στο νόημα και στην απουσία του.

Στην παράσταση του «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας» ο Γιώργος Κιμούλης κοιτάει για πρώτη φορά το κλασσικό αυτό έργο ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής. Δίπλα του μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου η Νόνικα Γαληνέα θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ιοκάστης.  Κορυφαίος του χορού θα είναι ο κορυφαίος των ελλήνων τραγουδιστών Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος με "φόβο και πάθος" εμφανίζεται στην Επίδαυρο για να μεταφέρει την αγάπη του για την αρχαία τραγωδία. Ένας άλλος συμπαραστάτης των σπουδαίων πρωταγωνιστών με θητεία στην αρχαία τραγωδία είναι ο Τάσος Χαλκιάς στο ρόλο του Κρέοντα.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, μουσική Goran Bregovic, στίχους τραγουδιών Λίνας Νικολακοπούλου, σκηνικά Pawel Dobrzycki, κοστούμια Emma Ryott, φωτισμούς Jean Kalman και χορογραφίες Jane Gibson.

Στην παράσταση του «Οιδίποδα Τύραννου» τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιώργος Κιμούλης (Οιδίποδας), Νόνικα Γαληνέα (Ιοκάστη), Γιώργος Νταλάρας (Κορυφαίος), Τάσος Χαλκιάς (Κρέων), Αρτω Απαρτιάν (Τειρεσίας), Χρήστος Ευθυμίου (Εξάγγελος) Γιώργος Ζιόβας (Θεράπων), Γιάννης Κοτσαρίνης (Άγγελος).

Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Άρτο Απαρτιάν (Τειρεσίας), Χρήστος Ευθυμίου (Εξάγγελος), Γιώργος Ζιόβας (Θεράπων), Γιάννης Κοτσαρίνης (Άγγελος), Νίκος Αναστασόπουλος (Ιερέας).

Στο χορό συμμετέχουν οι: Λαέρτης Βασιλείου, Τηλέμαχος Κρεβαϊκας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Στάθης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Σιδεράς, Μάρκος Στεφάνου, Αντώνης Τούντας, Δημοσθένης Φίλιππας, Κώστας Χατζηδημητρίου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

Ιούλιος

8/7 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΚΑΒΑΛΑ
9/7 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΚΑΒΑΛΑ
12/7 ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
13/7 ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
14/7 ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
16/7 ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΒΗΡΗΣ, ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
18/7 ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΟΝΤΖΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ
20/7 ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ
22/7 ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ
25/7 ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
29/7 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ, ΠΑΡΟΣ

Σεπτέμβριος

1/9 ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
5/9 ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΦΡΟΥ, ΡΟΔΟΣ
8/9 ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
9/9 ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
11/9 ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
12/9 ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ