Βιντεογραφίες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

01.07.2005
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει στις 13 Ιουλίου στον εκθεσιακό χώρο Εργοστάσιο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μια μεγάλη ιστορική έκθεση με τίτλο "Βιντεογραφίες - Οι πρώτες δεκαετίες".
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει στις 13 Ιουλίου στον εκθεσιακό χώρο Εργοστάσιο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μια μεγάλη ιστορική έκθεση με τίτλο "Βιντεογραφίες - Οι πρώτες δεκαετίες".

Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε δύο κύκλους από τις 13 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου και από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, και θα περιλαμβάνει 80 αντιπροσωπευτικά έργα μερικών από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της βίντεο τέχνης, όπως: Βίτο Ακόντσι, Μπρους Νάουμαν, Μαρίνα Αμπράμοβιτς & Ουλάϋ, Ντένις Όπενχαϊμ, Tόνι Άουρσλερ, Ρόμπερτ Ουίλσον, Μπιλ Βιόλα, Ναμ Τζουν Πάικ, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Μάρθα Ρόσλερ, Νταν Γκράχαμ, Κάρολη Σνήμαν, Λίντα Μπένγκλις, Τζόαν Τζόνας, Κρις Μπέρντεν, Μόνα Χατούμ, Ντάρα Μπιρνμπάουμ, Γκάρι Χιλ, Γιόσεφ Μπόυς, Ρεμπέκα Χορν

Πρόκειται για μια εγκυκλοπαιδική έκθεση, το υλικό της οποίας αντλείται από την πλουσιότατη ήδη συλλογή βίντεο τέχνης του Μουσείου που συγκροτήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη μιας πρώτης ολοκληρωμένης παρουσίασης των βασικών μεταφορμαλιστικών τάσεων της σύγχρονης διεθνούς τέχνης, που υιοθέτησε το τεχνολογικό αυτό μέσο έκφρασης από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως και τη δεκαετία του ’80.

Τα έργα της έκθεσης οργανώνονται σε συνοπτικούς θεματικούς πυρήνες που αναδεικνύουν ιστορικά κινήματα όπως το Fluxus (περφόρμανς - happenings), τη φεμινιστική τέχνη, το γλωσσοκεντρισμό, τη διαπολιτισμικότητα, την αποδόμηση, κ.ά.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες, διαλέξεις και συζητήσεις στις οποίες θα αναζητηθούν συσχετισμοί, ανταλλαγές και διασταυρώσεις με την ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα της ίδιας περιόδου.

Διεύθυνση Εκθεσιακού Χώρου: «Εργοστάσιο», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 ? 19.00, Πέμπτη: 11.00 ? 22.00, Δευτέρα: Κλειστά

Εισιτήρια: Κανονικό: 5 ευρώ, Μειωμένο- Φοιτητικό:3 ευρώ
Δωρεάν: παιδιά κάτω των 12 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες και ο συνοδός τους, κάτοχοι Kάρτας Πολιτισμού.
Πέμπτη: Δωρεάν είσοδος