NetOdyssey: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά την τεχνολογία

01.07.2005
Η σύγχρονη τέχνη συναντά τη σύγχρονη τεχνολογία με την πρωτοβουλία του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος για πρώτη φορά προσφέρει τη δυνατότητα σε δημιουργούς ανεξαρτήτου ηλικίας και επαγγελματικής δραστηριότητας να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να κριθούν από επιτροπή και κοινό και να βραβευθούν.
Η σύγχρονη τέχνη συναντά τη σύγχρονη τεχνολογία με την πρωτοβουλία του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος για πρώτη φορά προσφέρει τη δυνατότητα σε δημιουργούς ανεξαρτήτου ηλικίας και επαγγελματικής δραστηριότητας να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να κριθούν από επιτροπή και κοινό και να βραβευθούν. Έτσι, όσοι αγαπούν την τέχνη, αλλά και τον υπολογιστή τους, δεν έχουν παρά να ενημερωθούν σχετικά και να δοκιμάσουν την τύχη τους. Το NetOdyssey και το Micropolis τους περιμένουν!

Με όχημα το διαδίκτυο, το οποίο πέρα από μέσο επικοινωνίας, μπορεί να αναδειχθεί και ως περιοχή έκφρασης και δημιουργίας τέχνης, αλλά και να αποτελέσει έναν εικονικό χώρο στέγασής της, έξω από τα συμβατικά πλαίσια, ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ παρουσιάζει το διαδικτυακό project NetOdyssey, που δεν είναι άλλο από μια ελεύθερη πλατφόρμα φιλοξενίας και διάδοσης καλλιτεχνικού έργου. Δημιουργείται έτσι για πρώτη φορά, ένα τοπίο κοινοποίησης σκέψεων και προϊόντων που προέρχονται από δημιουργούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κύρια στην περιοχή των οπτικοακουστικών τεχνών και των νέων τεχνολογιών.

Κατά τη διάρκεια του έτους, το NetOdyssey θα προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων σε όλη τη χώρα που θα έχουν σχέση με τις εξελίξεις στον χώρο των νέων τεχνολογιών και της τέχνης. Για το λόγο αυτό σχηματίστηκε ήδη ένα ευρύ δίκτυο φορέων στην Ελλάδα (Bios, Φούρνος, Ecofilms, VideoDance, Athens VideoArt Festival, Πλατφόρμα, Δίκτυο Οπτικοακουστικής Παιδείας, Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ArtBox), ενώ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες δρομολογείται ο σχηματισμός ενός διεθνούς δικτύου με τη συμμετοχή των σημαντικότερων ξένων μορφωτικών ινστιτούτων που λειτουργούν στη χώρα μας (Ινστιτούτο Goethe, Γαλλικό Ινστιτούτο, Βρετανικό Συμβούλιο, Ινστιτούτο Cervantes, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Σουηδικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο της Δανίας, Ολλανδικό Ινστιτούτο, Σπίτι της Κύπρου, κτλ).

Όλοι οι παραπάνω θα αποτελέσουν την ομάδα των εταίρων του NetOdyssey, οι οποίοι σε στενή συνεργασία με τον ΟΠΕΠ θα συμβάλουν στην διοργάνωση μιας σειράς δράσεων που στόχο θα έχουν την ενημέρωση και την προώθηση νέων μορφών τέχνης που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες (στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις, κτλ). Οι δράσεις αυτές θα ανακοινώνονται μέσω του κόμβου του www.netodyssey.gr καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Eναρκτήρια δράση σε αυτήν την πρώτη περίοδο διεξαγωγής του NetOdyssey είναι ένας Διεθνής Διαδικτυακός Διαγωνισμός Ψηφιοποιημένου Φιλμ και Βίντεο. Με τίτλο και θέμα, Micropolis, ο διαγωνισμός αυτός φιλοδοξεί να γίνει θεσμός. Στοχεύει στην κινητοποίηση όλων όσων ασχολούνται με την τέχνη της κινούμενης εικόνας στην ψηφιοποιημένη μορφή της και στο να τους δώσει την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους σε έναν εικονικό εκθεσιακό μετα-χώρο, που «κατοικεί» στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα, ο διαγωνισμός Micropolis γίνεται όχημα και θέτει τις βάσεις για τη χαρτογράφηση ενός χώρου που στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί πλήρως. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψηφιακής δημιουργίας ή της προαγωγής της.