"Οι Κυνικοί ξανάρχονται" στο Θέατρο Λυκαβηττού

07.07.2005
Η πρωτότυπη ιδέα της συνάντησης των κυνικών φιλοσόφων με γνωστούς Έλληνες λαϊκούς βάρδους, ζωντανεύει στην παράσταση «Οι Κυνικοί ξανάρχονται», που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουλίου στο Θέατρο Λυκαβηττού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Η πρωτότυπη ιδέα της συνάντησης των κυνικών φιλοσόφων με γνωστούς Έλληνες λαϊκούς βάρδους, ζωντανεύει στην παράσταση «Οι Κυνικοί ξανάρχονται», που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουλίου στο Θέατρο Λυκαβηττού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Οι Κυνικοί ξανάρχονται» είναι μια μουσικό-θεατρική κωμωδία που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καλογερόπουλου, ο οποίος σκηνοθετεί την παράσταση και ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του γνωστού λαϊκού τραγουδιστή Γιώργου Μαργαρίτη (στην παράσταση της Παρασκευής 15 Ιουλίου), που με την φωνή του και την παρουσία του δίνει μια ιδιαίτερη χροιά στο έργο. Οι κυνικοί φιλόσοφοι, έχοντας έμβλημα τους το τρίπτυχο ΑΡΕΤΗ -ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΛΙΤΟΤΗΣ, περιδιαβαίνουν τον Άδη την ημέρα των Νεμεσείων και αφού συνομιλήσουν με τον Πολυδεύκη, τον Σωκράτη, τον Μέγα Αλέξανδρο και άλλα μεγάλα ονόματα της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας, συναντούν όλους τους «ρεμπέτες του ντουνιά», σχολιάζοντας μαζί τους την ελληνική πραγματικότητα. Η καυστικότητα του λόγου τους και η γενεαλογική τους συγγένεια, όπως έχει αποδειχτεί, τους καταστά ισάξιους συνομιλητές. Οι κυνικοί, κατεξοχήν υποστηρικτές της ειρήνης του πνεύματος και περιφρονητές των υλικών αγαθών και των «κοινωνικών συμβολαίων» που γίνονται δυνάστες των κατόχων τους, καυτηριάζουν τον ελληνικό καθημερινό βίο και τα προβλήματα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί. Μέσα λοιπόν από την συνάντηση στον Άδη του κυνικού φιλοσόφου Διογένη και του μαθητή του Μένιππου, με όλους τους γνωστούς ρεμπέτες, αναπτύσσεται η κατά τον συγγραφέα, πνευματική τους συγγένεια και διατυπώνονται κοινές φιλοσοφικές αλήθειες καθώς επίσης και ευαίσθητοι σχολιασμοί.

Η παράσταση είναι γεμάτη με μουσική και τραγούδια που ερμηνεύουν ο Γιώργος Μαργαρίτης (15/7) και οι «Άποροι Άρχοντες » (και στις δύο παραστάσεις), οι οποίοι έχουν μετατρέψει μια σχεδία σε πλωτό πλοίο που κολυμπάει στη θάλασσα του χρόνου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νίκος Καλογερόπουλος

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Νίκος Καλογερόπουλος

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Νίκος Κασαπάκης

ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκος Καλογερόπουλος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Παντελής Πετράκης

ΠΑΙΖΟΥΝ: Νίκος Καλογερόπουλος Νίκος Ορφανός Στάθης Βούτος Ζωή Ναλμπάντη Λίνα Αλεξανδροπούλου Πάνος Αντέλλης Θανάσης Σακελαρίου Νίκος Τουρνάκης Γιώργος Ταυρίδης κ.α.

Η τιμή των εισιτηρίων είναι: 20 ευρώ γενική είσοδος και 15 ευρώ φοιτητικά και μαθητικά.