Μία σύγχρονη "Αντιγόνη" στην Επίδαυρο

01.08.2005
Η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή παρουσιάζεται την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο των Επιδαυρίων 2005. Η παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου επιχειρεί να απεικονίσει τη σημερινή πραγματικότητα και συμπορεύεται με τα παγκόσμια ρεύματα της επιστήμης του θεάτρου, αλλά με σαφή εθνική και πολιτισμική ταυτότητα που είναι η κυπριακή.
Η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή παρουσιάζεται την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο των Επιδαυρίων 2005.

Η "Αντιγόνη" διδάχτηκε πιθανόν το 441, και σ’ αυτό το έργο του ο μεγάλος τραγικός θέτει το ζήτημα της υπακοής στο νόμο των ανθρώπων και στο νόμο των θεών, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σύγκρουση ανάμεσα στα μεγάλα ιδανικά και τις αξίες με τον απολυταρχισμό της εξουσίας.

Η Αντιγόνη και η επιμονή της στις ηθικές αρχές της, ο νεωτεριστής Κρέων και η προσπάθειά του να επιβάλει ένα νέο «δίκαιο» χρήσιμο για την πόλη, αλλά έξω από το ανθρώπινο μέτρο, η αμφίσημη στάση του Τειρεσία και η ανυποληψία του ιερατείου, η παράφορη στάση του Αίμωνα σε πείσμα των περιστάσεων καθρεφτίζουν την ιστορική ανισορροπία ανάμεσα στο «θεϊκό» - «φυσικό» δίκαιο των ανθρώπων και το «ωφέλιμο» των πολιτικών θέσεων.

Η παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου επιχειρεί να απεικονίσει τη σημερινή πραγματικότητα και συμπορεύεται με τα παγκόσμια ρεύματα της επιστήμης του θεάτρου, αλλά με σαφή εθνική και πολιτισμική ταυτότητα που είναι η κυπριακή.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη, σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σκηνικά Κώστα Βαρώτσου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, Video Art Χρίστου Ηλιάδη.
Συνεργάτης Χορογράφος είναι η β, η μουσική διδασκαλία είναι της Εύης Αυξεντίου και οι φωτισμοί του Γιώργου Κουκουμά.

Τους ρόλους ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Αννίτα Σαντοριναίου (Αντιγόνη), Στέλα Φυρογένη (Ισμήνη), Γιώργος Μουαϊμης (Γέρων Ι), Χρύσανθος Χρυσάνθου (Γέρων ΙΙ), Αχιλλέας Γραμματικόπουλος (Γέρων ΙΙΙ), Ανδρέας Βασιλείου (Κήρυξ), Αντώνης Κατσαρής (Κρέων), Λένια Σορόκου (Ευρυδίκη), Θεόδωρος Μιχαηλίδης (Αίμων), Ανδρέας Τσουρής (Φύλαξ), Ντίνος Λύρας και Λέα Μαλένη (Τειρεσίας), Γιώργος Μουαϊμης (Άγγελος Ι), Χρύσανθος Χρυσάνθου (Άγγελος ΙΙ), Αχιλλέας Γραμματικόπουλος (Εξάγγελος), Μήδεια Χάννα (Συνοδός Ευριδίκης).

Κορυφαίοι του Χορού είναι οι: Σώτος Σταυράκης, Ηλέκτρα Φωτιάδου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Νέδη Αντωνιάδη και Θανάσης Δρακόπουλος. Στο Χορό συμμετέχουν οι: Χριστιάνα Αρτεμίου, Χριστιάνα Λάρκου, Κατερίνα Λούρα, Μαρία Μαργέτη, Νικολίνα Μουαϊμη, Γιώργος Μουσκοβίας, Ελισάβετ Πατσαλίδου, Νίκανδρος Σαββίδης, Ελένη Σιδερά, Ορέστης Σοφοκλέους.
Ψάλτης είναι ο Χάρης Πισίας.

Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Λεύκος Κληρίδης, βοηθός σκηνογράφου η Μαρία Χατζηκλεάνθους και βοηθός ενδυματολόγου η Μόνικα Χατζηβασιλείου.

Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αρχίζουν στις 9.00 μ .μ.
Εισιτήρια πωλούνται στα Κεντρικά Ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39- εντός της στοάς, τηλ. 210-9282900) και στα ταμεία του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου (τηλ. 210-9282900).
Τηλεφωνική προπώληση εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα γίνεται στο τηλέφωνο 210-9282900.
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν την παράσταση. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 50 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 40 ευρώ (Α’ ζώνη), 25 ευρώ (Β’ ζώνη) και 20 ευρώ (άνω διάζωμα).
Φοιτητικά εισιτήρια διατίθενται με έκπτωση 50% στο άνω διάζωμα, προς 10 ευρώ. Η ίδια έκπτωση ισχύει για παιδιά και νέους από 6 έως 18 ετών, πολύτεκνους και στρατιώτες (με επίδειξη της ταυτότητας κατά την είσοδο).