Δούλες στο Glam Bar!

26.05.2009
Η εταιρεία Θεατρικής Έρευνας και Παιδείας «Διάφανο Θέατρο» θα συμμετάσχει στο «Φεστιβάλ Θεατρικών Σχημάτων» στην Αθήνα με την παραγωγή «Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ που ανέβηκε στο θέατρο «Αγορά» την θεατρική περίοδο 2008-2009.
Η εταιρεία Θεατρικής Έρευνας και Παιδείας «Διάφανο Θέατρο» θα συμμετάσχει στο «Φεστιβάλ Θεατρικών Σχημάτων» στην Αθήνα με την παραγωγή «Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ που ανέβηκε στο θέατρο «Αγορά» την θεατρική περίοδο 2008-2009.

Η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία Γιώργου Φραντζόλα , σκηνικά-κοστούμια Θεοδώρας Τσούλου και παίζουν : Σεσίλια Χαρμπίλα (Κλαίρη), Ισμήνη Σακελλαροπούλου (Σολάνζ) , Αναστασία Αρμένη (Κυρία).

Οι «Δούλες» είναι το θεατρικό έργο - σταθμός στην πορεία του Ζαν Ζενέ, του συγγραφέα που αναστάτωσε τη λογοτεχνική ζωή της Γαλλίας στα μέσα του 20ού αιώνα με τα γραπτά, τις απόψεις και τη στάση του απέναντι στα ?καλώς και κακώς? κείμενα της ζωής.

Οι αδελφές Κλαίρη και Σολάνζ εργάζονται ως υπηρέτριες σ' ένα πλούσιο μεγαλοαστικό σπίτι. Η φτώχια, η στέρηση και η περιφρόνηση τρέφουν προοδευτικά ένα μίσος για τα αφεντικά τους που στο τέλος γίνεται αδύνατο να ελέγξουν. Ζουν μια καθημερινότητα που μοιράζεται ανάμεσα στο μίσος και στην αγάπη, στο θαυμασμό και στο φθόνο για την Κυρία. Όλα αρχίζουν με ένα παιχνίδι που επινοούν: όταν η Κυρία τους λείπει από το σπίτι, αυτές υποδύονται εναλλάξ τη Δούλα και την Κυρία, φορούν τα ρούχα της, τα κοσμήματά της, προσπαθώντας να γίνουν εκείνη, επιτρέποντας έτσι στους εαυτούς τους να εξωτερικεύουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους. Η αφέλεια του παιχνιδιού θα μετατραπεί σε τραγωδία.

Ο Ζενέ επιλέγοντας έντονα θεατρικούς τρόπους και το παιχνίδι «θέατρο μέσα στο θέατρο» υπογραμμίζει κάτι σκληρό και επικίνδυνο: τη σχετικότητα και τη μεταβλητότητα του πραγματικού. Την επηρμένη, επιτηδευμένη «φινέτσα» και την υποκριτική «ανωτερότητα» της Κυρίας και τη στερημένη από κάθε χαρά, απόλαυση και ελπιδοφόρα προοπτική, ζωή των υπηρετριών. Όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης: «Είναι μια βιτρίνα που χρησιμοποιείται για να ενταχθείς με τον τρόπο που θέλει η κάθε εξουσία. Προσπαθούμε να μιλήσουμε για αυτή την πάλη ανάμεσα στο ?φαίνεσθαι? και στο ?είναι?, γι’ αυτή την αέναη πάλη να μοιάσουμε με κάτι που φαίνεται ιδανικό, ενώ μπορεί να είμαστε οι ίδιοι καλύτεροι».

Η παράσταση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαϊου.
Που: Glam bar (Δεκελέων 40) Tιμή εισιτηρίου 12 ευρώ με ποτό
ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 9:30 μ.μ.
Διεύθυνση: Δεκελέων 40, Γκάζι
τηλ επικοινωνίας 6983322653