12 μήνες 12 βιβλία!

16.12.2005
Το e-go.gr όπως κάθε χρόνο... έτσι και φέτος σας προτείνει τα 12 καλύτερα βιβλία της χρονιά που περασε!
Καζούο Ισιγκούρο, Μη μ' αφήσεις ποτέ,
Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο Καζούο Ισιγκούρο στο νέο του μυθιστόρημα «Μη μ' αφήσεις ποτέ» καταπιάνεται με πολύ εύστοχο τρόπο με το θέμα της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Το μυθιστόρημα σαγηνεύει από την αρχή τον αναγνώστη και τον μεταφέρει σε μία διαφορετική κοινωνία, αυτή των «δωρητών» που περιμένουν να «ολοκληρώσουν» και των «συνοδών» τους. Παράλληλα, η κλιμακωτή εξέλιξη των γεγονότων και η σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας δημιουργούν ένα συναίσθημα αγωνίας και προσμονής για ένα δεξιοτεχνικά δουλεμένο τέλος.

Κική Δημουλά, Εκτός σχεδίου
Εκδόσεις Ίκαρος

Ένα βιβλίο «Εκτός... σχέδιου» με πεζά κείμενα της ποιήτριας Κικής Δημουλά. Σε μορφή σχολίου, χρονογραφήματος ή μικρού διηγήματος τα κείμενα αυτά έχουν αυτοβιογραφικό, εξομολογητικό ή άλλοτε ηθογραφικό περιεχόμενο καθρεφτίζοντας την εποχή που γράφτηκαν αλλά και έναν ολόκληρο κόσμο, βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα, που γνωρίσαμε στην ποίηση της Κικής Δημουλά.

Hayman, Ronald, Ο θάνατος και η Ζωή της Σύλβια Πλαθ
Εκδόσεις Μελάνι
Μια εξαιρετική νέα έρευνα, προσεγμένη και ισορροπημένη, με αφηγηματική πειθώ που οδηγεί τον αναγνώστη με αμείωτο ενδιαφέρον από το θάνατο της Πλαθ στη γέννησή της και πάλι πίσω σε εκείνον το φριχτό θάνατο. Ο συγγραφέας δεν εξωραΐζει τα ελαττώματα της και χειρίζεται την ψυχαναλυτική συζήτηση με εγκράτεια και διορατικότητα. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει άγνωστες έως τώρα λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον Χιουζ.

Ευγενία Φακίνου, Η μέθοδος της Ορλεάνης
Εκδόσεις Καστανιώτη
O φόβος μπροστά στην ελευθερία και η απώλεια της αγάπης μπορούν αργά αλλά συστηματικά να μετατρέψουν μια νεαρή γυναίκα γεμάτη ζωή σε σκιά του εαυτού της. Aρκεί η αγάπη για να την ελευθερώσει; Για να της δώσει τη δυνατότητα να κάνει το μεγάλο άλμα προς την ελπίδα και τον έρωτα; Προς τη ζωή, εντέλει;

Κώστας Κατσουλάρης, Ο Αντίπαλος
Εκδόσεις Πόλις
Ο ήρωας, ένας μοναχικός άντρας, χωρισμένος και πατέρας ενός 4χρονου αγοριού, ζει στο περιθώριο, παραδομένος σε ανούσιες δουλειές και εφήμερες σχέσεις. Η συμμετοχή του σ' ένα τυχερό παιχνίδι στο ίντερνετ και η συνάντησή του με τη Μία, μια ερεθιστικά προκλητική κοπέλα, είναι η απαρχή μιας σειράς συμπτώσεων που τον βυθίζουν σ' έναν κόσμο ερωτισμού, βίας και αμφισημίας.

Χάντον, Μαρκ , Ποιός σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας παράξενος νέος και το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο...

Andrew Lewis Conn: Π, Όπως Πορνογραφία
Εκδόσεις Ηλέκτρα
Μια Περιπέτεια αγάπης στον σκοτεινό λαβύρινθο της Πορνογραφίας... Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκρήξεις Πάθους, γραφή σύγχρονη και απροσδόκητη, σκηνές γεμάτες ρεαλισμό και ατμόσφαιρα, έξοχες περιγραφές της Πόλης-που-Ποτέ-δεν-κοιμάται. Μια ιστορία για την Προσπάθεια ανεύρεσης της χαμένης μας αθωότητας...

Κλάουντια Ρους: Η δική μου ελεύθερη γερμανική νεολαία
Εκδόσεις Πόλις
Ti συμβαίνει όταν μεγαλώνεις με τη βεβαιότητα ότι οι κατσαρίδες δεν είναι ζωύφια, αλλά χαφιέδες της Στάζι; Πως νιώθεις, όταν οι γονείς σου είναι εχθροί του κράτους κι εσύ το μόνο που θέλεις, είναι να μην είσαι διαφορετική από τα άλλα παιδιά; Τι γίνεται όταν υποψιάζεσαι ότι ακόμα και η γιαγιά σου μπορεί να σε παρακολουθεί; Η Κλαούντια Ρους διηγείται με χιούμορ και συναίσθημα την ιστορία των παιδικών και νεανικών της χρόνων στην Ανατολική Γερμανία.

Δημήτρης Σωτάκης, Η παραφωνία
Εκδόσεις Κέδρος
Μπορεί μια ασήμαντη παραφωνία να διαλύσει τη ζωή ενός ανθρώπου; Τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια εκείνης της πρόβας; Γιατί ο μαέστρος της χορωδίας κρύβει τόσο μίσος μέσα του; Ο Φι, ένας ερασιτέχνης μουσικός, περικυκλωμένος από κακόηχες παρτιτούρες και φάλτσες νότες, πέφτει στην ενέδρα των "αρχιμουσικών" αυτού του κόσμου.

Irvin D. Yalom, Η θεραπεία του Σοπενάουερ
Εκδόσεις Αγρα
Το περιεχόμενο της Θεραπείας του Σοπενάουερ είναι ξανά μια ψυχοθεραπευτική περιπέτεια, η οποία όμως δεν εκτυλίσσεται πια στο κλειστό σύστημα της ατομικής ψυχοθεραπείας. Ο συγγραφέας ξεναγεί εδώ τον αναγνώστη σ' ένα νέο θεραπευτικό χώρο. Αν στο "Όταν έκλαψε ο Νίτσε" μάς άνοιγε ένα παράθυρο στην προ-ψυχαναλυτική Βιέννη, αν "Στο ντιβάνι" μάς παρουσίαζε την κοινότητα της ατομικής ψυχοθεραπείας στην Αμερική, εδώ μας βάζει πίσω από τον μονόδρομο καθρέφτη να παρακολουθήσουμε τον μικρόκοσμο της ομαδικής ψυχοθεραπείας.

Θέμελης Νίκος, Για μια συντροφιά ανάμεσά μας
Εκδόσεις Κέδρος
1794, στην παροικία των Γραικών στη Στεφανόπολη, στα μακρινά Καρπάθια. Ένας άρχοντας, έμπορος Γραικός και χήρος, στην κορυφή της δημιουργικότητάς του, τα έχει όλα. Όνομα τρανταχτό, ευτυχισμένη οικογένεια, αξιοζήλευτη περιουσία. Στον απόηχο της Γαλλικής Επανάστασης, ο κόσμος του θα ανατραπεί. Τα δυο παιδιά του θα τον εγκαταλείψουνε, καθένα με τον δικό του τρόπο. Τα οικονομικά του θα χαθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως μια χήρα γοητευτική τον έχει βάλει προ πολλού στο μάτι. Τα πράγματα μπερδεύονται. Δρόμοι ζωής, ιδανικά, περιουσίες, επιθυμίες κι αποφάσεις, ένα πρωτόγνωρο κουβάρι.

Δημήτρης Μαμαλούκας, Η απαγωγή του εκδότη
Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο Πάολο Καστελίνι αισθανόταν πως η ώρα της εκδίκησης είχε επιτέλους φτάσει. Η γυναίκα που τον είχε καταστρέψει, η Κάρλα Περούτσι, βρισκόταν κοντά του. Κι ο δρόμος για να την πλησιάσει υπήρχε. Ήταν ο εκδότης του, ο Αντόνιο Τζουλιάνι, ένας χρεοκοπημένος πλέιμποϊ, πρώην πιλότος της Φόρμουλα 1.