Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στον Πύργο Μπαζαίου

09.06.2009
Ο γνωστός εικαστικός δημιουργός Νίκος Αλεξίου μεταφέρει, αναδιατάσσει και αποκαλύπτει για πρώτη φορά σε πλήρη ανάπτυξη τη συλλογή του στο ιδιόμορφο -αλλά δεκτικό- εσωτερικό του Πύργου Μπαζαίου στη Νάξο!

Τι: «TOWER-TOWER. ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ-Η ΣΥΛΛΟΓΗ»
Πότε: 18 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου 2009
Πού: Πύργος Μπαζαίου. 12χλμ. Χώρα Νάξου - Αγιασσός
Καθημερινά 10:00 - 17:00. Τηλ. 22850 31402
Info: bazeostower.gr & nikosalexiou.com

Κάθε καλοκαίρι μέσα από τη συνύπαρξη διεθνών καλλιτεχνών και σύγχρονων αισθητικών ρευμάτων ο Πύργος Μπαζαίου γίνεται τόπος διαπολιτισμικής συνάντησης και πρωτότυπης δημιουργίας και η Νάξος αποκτά φρέσκο αέρα πολιτισμού.

Εφέτος στην ένατη διοργάνωση που έχει ως θεματικό άξονα τη σχέση του χώρου με την τέχνη, οι διοργανωτές προσκαλούν τον Νίκο Αλεξίου, κορυφαίο εικαστικό δημιουργό, να συμμετάσχει σε αυτό το διάλογο.

Ξεκινώντας από την αποδοχή της ιδιαίτερης φόρμας, τις ιστορικές και αρχιτεκτονικές συνθήκες του χώρου, ο Νίκος Αλεξίου μεταφέρει, αναδιατάσσει και προπαντός αποκαλύπτει για πρώτη φορά σε πλήρη ανάπτυξη τη συλλογή του, που απαρτίζεται από έργα εβδομήντα περίπου καλλιτεχνών.

Στο ιδιόμορφο αλλά δεκτικό εσωτερικό του πύργου, στον αντίποδα της χειρουργικής γυμνότητας των μουσειολογικών κανόνων που θέσπισε η νεωτερικότητα (1) η συλλογή προσφέρεται να κινητοποιήσει λογική και φαντασία εκείνου που την παρουσιάζει και εκείνου που την παρατηρεί.

Το κτίσμα υποδέχεται τον Νίκο Αλεξίου και εκείνος το οικειοποιείται για να εγγράψει το προσωπικό, αισθητικό του σύμπαν, καταδεικνύοντας με το γνώριμο διεισδυτικό και διαυγές βλέμμα του την αλληλοεπίδραση τέχνης, χώρου-χρόνου όπως αυτή μπορεί να νοηθεί με βάση την εμπειρία του συγκεκριμένου τόπου (2).

Επιμέλεια: Νίκος Αλεξίου
Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος