Η μεγάλη ώρα πλησιάζει για το νέο Μουσείο Ακρόπολης

12.06.2009
Στις 20 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά. Εγκαίνια ανάλογα των εκθεμάτων νέου μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου και όχι εγκαίνια πυροτεχνημάτων ή εφήμερη εκδήλωση, ανακοίνωσε ο υπουργός.

Στις 20 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά. Εγκαίνια ανάλογα των εκθεμάτων νέου μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου και όχι εγκαίνια πυροτεχνημάτων ή εφήμερη εκδήλωση, ανακοίνωσε ο υπουργός.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς μεταξύ άλλων τόνισε ότι "στις 20 Ιουνίου παρουσία προέδρων χωρών, πρωθυπουργών, διεθνών προσωπικοτήτων αλλά και σε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη θα γίνουν μουσειακές αποκαλύψεις".

Οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του μουσείου θα διαρκέσουν για μία εβδομάδα με την πόλη της Αθήνας -και όχι μόνο- να ντύνονται γιορτινά και να χαιρετούν το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Στον αέρα από Δευτέρα 15 Ιουνίου και η νέα ιστοσελίδα του Μουσείου, www.theacropolismuseum.gr.

Η αποκάλυψη των εκθεμάτων, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, θα γίνει με τρόπο αναπάντεχο και το καλλιτεχνικό γεγονός της βραδιάς θα είναι νέες τεχνολογίες που θα προβάλουν τις σημαντικές αρχαιότητες του μουσείου.

Την ασφάλεια των εκδηλώσεων έχει αναλάβει για το πενθήμερο το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προγραμματίζεται και κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό για την επομένη των εγκαινίων για τους αρχηγούς κρατών.

Να σημειωθεί ότι το 2009 το αντίτιμο του εισιτηρίου για όλο τον κόσμο καθημερινά θα ανέρχεται σε 1 ευρώ και για το 2010 στα 5 ευρώ, ώστε να τιμηθεί ο Ελληνας φορολογούμενος που χρηματοδότησε το μουσείο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σε μεγάλα διεθνή περιοδικά, όπως το αμερικανικό «Νιούσγουικ». Κι αυτά με τη σειρά τους αναγκάζονται να εφεύρουν κομψούς και λιγότερο κομψούς τρόπους για να καλύψουν τους Βρετανούς στην άρνησή τους να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.


Ιστορικό

1976 και 1979 Ακαρποι αποβαίνουν οι δύο πρώτοι (ελληνικοί) αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για το οικόπεδο Μακρυγιάννη.

1989 Η Μελίνα Μερκούρη προκηρύσσει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τη συμμετοχή περίπου 500 αρχιτεκτονικών γραφείων από όλο τον κόσμο και τρεις θέσεις για το μουσείο (οικόπεδο Μακρυγιάννη, εστιατόριο «Διόνυσος» στο τρίγωνο Πικιώνη και κοίλη Φιλιπάππου). Επελέγη η λύση των Ιταλών Μανφρέντι Νικολέτι και Λούτσιο Πασαρέλι με δεδομένο το οικόπεδο Μακρυγιάννη. Για γραφειοκρατικούς λόγους και εξαιτίας των προσφυγών η λύση δεν υλοποιήθηκε - επρόκειτο για ένα μεγάλο σε όγκο μουσείο, τους ζητήθηκε να το μειώσουν στο μισό, ενώ οι Ελληνες αρχιτέκτονες προσφεύγουν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρώσουν τον διαγωνισμό.

1994 Ιδρύεται ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

1997 Οι ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη αποκαλύπτουν μια γειτονιά της αρχαίας Αθήνας.

1999 Τα ευρήματα κρίνονται σημαντικά και διατηρητέα. Αντιδράσεις περιοίκων για τις απαλλοτριώσεις σπιτιών και προσφυγές στο ΣτΕ.

2000 Καλοκαίρι. Προετοιμασία της πρώτης φάσης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

2000 Νοέμβριος. Πραγματοποίηση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για προεπιλογή.

2001 Σεπτέμβριος. Η διεθνής επιτροπή αξιολόγησης επιλέγει τη λύση Μπερνάρ Τσουμί - Δημήτρη Φωτιάδη για το πρώτο βραβείο. Οι αντιδράσεις κορυφώνονται και φτάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο με το αιτιολογικό ότι στα θεμέλια του μουσείου καταστρέφονται αρχαία.

2002 Απρίλιος. Εγκρίνεται η προμελέτη του μουσείου.

2003 Ιούνιος. Εγκρίνεται η οριστική μελέτη για το μουσείο.

2003 Καλοκαίρι. Αρχίζουν οι εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων από την εταιρεία Θεμελιοδομή ΑΕ.

2003 Ιούλιος. Το ΣτΕ αναστέλλει τις εργασίες ύστερα από προσφυγή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ελληνικό τμήμα).

2004 Ιανουάριος. Χυτεύεται το πρώτο σκυρόδεμα για τη θεμελίωση του μουσείου.

2004 Ιούνιος. Το ΣτΕ βγάζει την οριστική του απόφαση και δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή του ΝΜΑ.

2004 Νοέμβριος. Υπογράφεται η σύμβαση με την κατασκευαστική εταιρεία ΑΛΤΕ. Η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για δικούς της οικονομικούς λόγους. Γίνεται υποκατάστασή της.

2005 Αύγουστος. Η εταιρεία ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο, με τους ίδιους όρους που το είχε αναλάβει η ΑΛΤΕ.

2007. Ολοκληρώνονται οι σημαντικές εργασίες κατασκευών.

2007, 14 Οκτωβρίου. Ξεκινά η ιστορική μεταφορά των έργων της Ακρόπολης από τον Βράχο στο ΝΜΑ. Διαρκεί έως τον Μάιο του 2008.

2008 Οκτώβριος. Αρχίζουν οι εκθεσιακές εργασίες στο ΝΜΑ.

Σε αριθμούς

14.000 τ.μ. καλύπτει ο εκθεσιακός χώρος του ΝΜΑ, ενώ το συνολικό εμβαδόν του ανέρχεται στα 21.000 τ.μ.

5.000 περίπου ήταν τα μέλη που μεταφέρθηκαν από το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης στο ΝΜΑ. Από αυτά 400 ήταν τα μεγάλα αγάλματα και περισσότερα από 4.500 ήταν τα μικρότερα εκθέματα.

1,60 μ. μήκος και 1,02 μ. ύψος είναι η ζωφόρος του Παρθενώνα, την οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει σε ύψος 1,50 μ.

14 αυθεντικές ανατολικές μετώπες, συντηρημένες με λέιζερ και τοποθετημένες στα πλαίσιά τους βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της αίθουσας του Παρθενώνα.

32 νότιες μετώπες του Παρθενώνα, όπου κυριαρχούν τα εκμαγεία αυτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, έχουν αποκατασταθεί.

400 άτομα χωράει η αίθουσα του Παρθενώνα.

15λεπτη βιντεοπροβολή για τον Παρθενώνα συναντά ο επισκέπτης στην αίθουσα του Παρθενώνα, στην οποία αναφέρονται οι καταστροφές που έχει δεχθεί το μνημείο έως σήμερα.

10 Ρίχτερ σεισμό μπορεί να αντέξει το μουσείο.

2,5 εκατομμύρια επισκέπτες υπολογίζονται ότι θα το επισκέπτονται ανά έτος.

2.250 επισκέπτες (750 ημερησίως) θα επισκεφθούν το ΝΜΑ της τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του (21, 22 και 23 Ιουνίου).

1 ευρώ θα κοστίζει το εισιτήριο έως το τέλος του 2009 και 5 ευρώ το 2010.

100 περίπου φύλακες και νυχτοφύλακες θα απασχοληθούν στη φύλαξη του μουσείου.

80 άτομα θα προσληφθούν για τις ανάγκες του εστιατορίου και του αναψυκτηρίου.

8 π.μ. με 8 μ.μ. θα είναι το ωράριο λειτουργίας του ΝΜΑ.