ΖΥΓΟΣ: Οι Χειμερινοί Κολυμβητές και η μαστοράντζα Live (***)

21.01.2006
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Θα ξεκινήσω από το Μιχάλη Σιγανίδη διότι αυτός ο κύριος με το καμπριολέ κοντραμπάσο μπορεί να κρατήσει τα αυτιά και τα μάτια σου κολλημένα επάνω του για δυο μερόνυχτα σερί, αρκεί να αντέξει να στέκει όρθιος τόσες ώρες. Άπαιχτος γενικώς! Θα συνεχίσω με τα καινούργια εξαιρετικά τραγούδια των Κολυμβητών από το δίσκο τους "Η μαστοράντζα του Ερντεμπίλ", τα οποία μπορείς αυτό το τριήμερο να απολαύσεις "ζωντανά" μαζί με όλες τους τις ιστορίες και τα ανατολίτικοβαλκανικά αρώματά τους. Θα σταματήσω (για κάνα δυο τρεις ώρες περίπου) επί του ακορντεόν του κυρίου Βόμβολου, τα εξαισίως φυσημένα πνευστά του κυρίου Φλωρίδη, την ιπτάμενη κιθάρα του κυρίου Τακματζόγλου, την ωραιότατη φωνή και το μεσομπούζουκο του κυρίου Σιδέρη, και το μερακλίδικο μπουζούκι του κυρίου Χάρη Παπαδόπουλου, διότι σ' αυτό το πρόγραμμα πρωταγωνιστούν μεγάλοι μουσικοί. Και για τον μοναδικό Αργύρη Μπακιρτζή θα σου πω αν συνεχίσεις να διαβάζεις παρακάτω..
ΠΡΙΝ ΠΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-32.41.818 & 210-32.41.610
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κυδαθηναίων 22, Πλάκα
ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Παρασκευή-Κυριακή
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 23:00 και την Κυριακή 21:00

ΤΙΜΕΣ
Εισιτήριο με ποτό στο μπαρ: 15ευρώ
Ποτό στο μπαρ: 15 ευρώ
Φιάλη Ουίσκι/4 άτομα: 120 ευρώ (κομπλέ)
Φιάλη κρασί/2 άτομα: 60 ευρώ (κομπλέ)
Κάθε Κυριακή φοιτητικό: 10 ευρώ

Ήμουν κι εγώ εκεί...
Πήγα φυσικά από την πρώτη μέρα στο ΖΥΓΟ για να δω (για πολλοστή φορά) τους Χειμερινούς Κολυμβητές.
Διότι δεν θα μπορούσα να τους αφήσω να περάσουν από την πρωτεύουσα χωρίς να κινητοποιηθώ, ειδικά μετά από αυτόν τον πάρα πολύ ιδιαίτερο δίσκο που κυκλοφόρησαν φέτος.
Πήγα και σου συνιστώ να κάνεις το ίδιο διότι αν δεν πας στο ΖΥΓΟ αυτές τις μέρες δεν θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις πουθενά αλλού την ιστορία του ασίκη Σαγιάτ Νοβά, του αιώνιου σεβνταλή ο οποίος
"από τον πύργο της Βαβέλ κρατάει
είπε το όρος Αραράτ, τον είδα
χωριό του ο έρωτας και τραγουδάει
πως η αγάπη δεν έχει πατρίδα"

Δεν θα ακούσεις επίσης ούτε τον Κιόρογλου, το "Γιο του τυφλού" που συνεχίζει να παλεύει τους δράκους με τα φτερά μέσα στο μαρμαρένιο αλώνι, και να διαβαίνει τους κάμπους μες στο λιοπύρι
"ίδιος αρχάγγελος, τρελός βοριάς
Κι όπου κι αν πάτησε κόκκινοι κρίνοι
Φυτρώσαν χάρισμα της λεβεντιάς"

Συγκλονιστικές ιστορίες που πετάνε από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια αιώνες τώρα και κάνουν γενιές και γενιές να κλαίνε από χαρά ή από αδιάβατη θλίψη.
Σ' αυτό το πρόγραμμα θα ακούσεις επίσης την ιστορία του "Πινόκλη" που από τον Πειραιά βρέθηκε στην Αμερική μετανάστης να τραγουδάει γεμάτος απορία:
"Ε ρε αρκαντάσηδες μου
πως μπερδεύτηκε έτσι ο κόσμος
Γιατί την ανακάλυψε
Αυτή τη γη ο Κολόμβος;"

(κι άντε να βρεις τι να του απαντήσεις).

Για να μην λέω πολλά και σε κουράζω θα σου πω πως αν θέλεις να ταξιδέψεις παρέα με φτεροκοπούσες νότες (κι ένα ποδήλατο) από την Ξάνθη στη Σερβία κι από τον Καύκασο στην Πόλη κι από κει στην Καβάλα, στη Θεσσαλία και στις Γερμανίες πρέπει να πάρεις ένα ταξί και να πας μέχρι την Πλάκα σήμερα ή αύριο..
Τa υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η "Kolymvites Airways", αεροπορική εταιρεία που σε πηγαίνει σε μέρη της καρδιάς του Πλανήτη, που οι υπόλοιπες ούτε ξέρουν πως υπάρχουν.

Αριστούχοι μουσικοί που ξέρουν να κολυμπάνε στα βαθιά της μουσικής και να σε παρασύρουν στα μεγαλειώδη υποθαλάσσια τοπία της
Οι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι οι:
Αργύρης Μπακιρτζής (φωνή, στίχοι, σύνθεση)
Κώστας Βόμβολος (ακκορντεόν)
Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, φωνή)
Κώστας Σιδέρης (τζουράς, φωνή)
Γιώργος Τακματζόγλου (κιθάρα, φωνή)
Φλώρος Φλωρίδης (σαξόφωνο και λοιπά χάλκινα πνευστά)
Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι).
Κι από δύο άριστα δέκα να βάλω στον καθένα πάλι θα τους αδικήσω.
Οπότε για να σου ..εξηγήσω πως παράγουν ΜΟΥΣΙΚΗ οι μεγάλοι δεξιοτέχνες το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου πω να πας να τους δεις να παίζουν και να τους ακούσεις "ζωντανά".

Σου υποσχέθηκα στον πρόλογο ότι θα σου πω για τον Αργύρη Μπακιρτζή πιο κάτω.. αλλά τώρα που το σκέφτομαι τι να σου πω για αυτόν τον υπερ-ταλαντούχο διανοούμενο με το ανατρεπτικό χιούμορ (που μοιράζεται με όλο το "συγκρότημα") ο οποίος μπορεί να σε κρατήσει στην καρέκλα καθισμένο ώρες να ακούς τις "εισαγωγές" που κάνει στα τραγούδια;
Αν δεν τον έχεις δει ποτέ σε ρεσιτάλ σουρεαλιστικόροκ βορειοελλαδίτικο, τότε πρέπει να σπεύσεις.

Τελικά αξίζει να πάω;
Τι λέω τόσην ώρα παιδί μου; Κουφός είσαι ή από αυτούς που δεν τους αρέσουν οι όμορφες τραγουδισμένες ιστορίες?
Α, είσαι για δέσιμο δηλαδή.

Γεωργία Λαιμού.
Ησουν κι εσύ εκεί; Πες μου τι είδες μ' ένα mail...: [email protected]