Στο «σπίτι» του Ελ Γκρέκο, 400 χρόνια μετά

22.06.2009
Το δικό του σπίτι έπειτα από 400 χρόνια απέκτησε στην πατρίδα του την Κρήτη ο παγκόσμιος Ελληνας ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.
Το δικό του σπίτι έπειτα από 400 χρόνια απέκτησε στην πατρίδα του την Κρήτη ο παγκόσμιος Ελληνας ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Λάκης Λαζόπουλος, αρχές, τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου «συναντήθηκαν» με το πνεύμα και το έργο του αιώνιου συμπατριώτη τους ζωγράφου στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Εl Greco Επιστροφή στην Πατρίδα», που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο.

Το μόνιμο πια σπιτικό-έκθεση του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στεγάζεται στον νέο διαμορφωμένο χώρο στην Πύλη Βηθλεέμ, στα «σπλάχνα» των Ενετικών Τειχών.

Περιλαμβάνει αυθεντικά του έργα, αναδημιουργίες αλλά και τα σκηνικά της ταινίας «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη και της Ελένης Σμαραγδή.

«Το όραμά μας έγινε πραγματικότητα. Είναι ένα σημαντικό γεγονός για την Κρήτη και την Ελλάδα», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γιάννη Σμαραγδή, την περιφέρεια Κρήτης και όσους βοήθησαν για τη δημιουργία της έκθεσης. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί πρωτοβουλιών για την απόκτηση και άλλων πρωτότυπων έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Ο Κρητικός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε ότι νιώθει διπλά χαρούμενος και συγκινημένος που ευτύχησε, όπως είπε, να δημιουργήσει την ταινία για να «ταξιδεύει» ανά τον κόσμο μεταφέροντας το πνεύμα του Θεοτοκόπουλου, αλλά και για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης στην πατρίδα του.

Οι επισκέπτες της έκθεσης εκτός από τον αυθεντικό πίνακα «Η βάπτιση», που ανήκει στον δήμο Ηρακλείου, έχουν την ευκαιρία να δουν έργα του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου, τα οποία δημιούργησαν με επιτυχία τρεις σπουδαίοι σύγχρονοι καλλιτέχνες, οι Νίκος Μόσχος, Στέλιος Πετρουλάκης και Σάββας Γεωργιάδης. Μ. Κοκολάκης.