1ο Φεστιβάλ Ιβηρο-Αμερικάνικης Λογοτεχνίας στην Ελλάδα

24.06.2009
Το 1ο Φεστιβάλ Ιβηρο-Αμερικάνικης Λογοτεχνίας στην Ελλάδα (Φεστιβάλ ΛΕΑ -Λογοτεχνία εν Αθήναις) πραγματοποιείται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» & αμφιθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» του Ρ/Σ «Αθήνα 984» Πειραιώς 100, Γκάζι) από τις 24 έως και 28 Ιουνίου 2009.

Το 1ο Φεστιβάλ Ιβηρο-Αμερικάνικης Λογοτεχνίας στην Ελλάδα (Φεστιβάλ ΛΕΑ -Λογοτεχνία εν Αθήναις) πραγματοποιείται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» & αμφιθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» του Ρ/Σ «Αθήνα 984» Πειραιώς 100, Γκάζι) από τις 24 έως και 28 Ιουνίου 2009.

Oι επισκέπτες όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία στο Φεστιβάλ να γνωρίσουν το πλούσιο λογοτεχνικό έργο Λατινοαμερικάνων, Ισπανών και Πορτογάλων συγγραφέων.

Στόχοι της εκδήλωσης είναι η προσέγγιση των πολιτισμών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μέσα από την λογοτεχνία, η ενημέρωση για τους Λατινοαμερικάνους, Ισπανούς και Πορτογάλους συγγραφείς που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, καθώς και η ενθάρρυνση για την εκμάθηση της ισπανικής και πορτογαλικής γλώσσας, που επιτρέπουν την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της φιλίας.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη παρουσιάσεις και εκθέσεις βιβλίων, ομάδες ανάγνωσης, εισαγωγή στο παραμύθι σε συνεργασία με ομάδα ειδικών, παρουσίαση ποιημάτων, καλλιτεχνικά δρώμενα, συναυλίες, χορό, προβολές κινηματογραφικών ταινιών βασισμένες στη λογοτεχνία κτλ.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Παρουσίαση των βιβλίων: «Τα τυφλά ηλιοτρόπια» του Ισπανού Αλμπέρτο Μέντεθ
εκδόσεις Πάπυρος και «Το λυχνάρι του Αλαντίν» του Χιλιανού Λουίς Σεπούλβεδα, εκδόσεις Όπερα.

Συναυλίες με την πρωτοπόρο του λατινοαμερικάνικου τραγουδιού στην Ελλάδα, Αλίκη Καγιαλόγλου, την Αργεντινή σοπράνο Ντανιέλα Τόμπεριγκ, την πιο όμορφη κουβανέζικη φωνή στην Ισπανία Γιάμι και το συγκρότημά της La Cucaracha, τον χαρισματικό Κουβανό Μανόλο Βέγκα και τη μοναδική Μ εξικανή τραγουδίστρια Μάρτα Μορελεόν.

Πάρτι & βραδιές Λατινοαμερικάνων Dj’s από το latin club Enzzo de Cuba & το Σύλλογο Φίλων Σάλσα με την συμμετοχή επαγγελματικών συγκροτημάτων λατινοαμερικάνικων χορών από όπως οι: Amor Latino και Salsa Caliente.

Καθημερινές βραδιές χορού με τη συμμετοχή συγκροτημάτων, όπως αυτό των μαθητών της Ακαδημίας Τάγκο οι οποίοι θα μας μεταφέρουν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, το συγκρότημα Sentimientos που θα μας μεταφέρει στα καπηλειά φλαμένκο της Ισπανίας και το συγκρότημα Abada Capoeira που θα μας μεταφέρει στην Βραζιλία.

Προβολές ντοκιμαντέρ γύρω από την ζωή και το έργο συγγραφέων όπως των Πάμπλο Νερούδα, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Πεσόα και Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς και σχετικά με τους ελληνικούς μύθους.

Εργαστήρια για παιδιά: ζωγραφικής και θεατροποιημένου παραμυθιού, καθώς και για την προώθηση του διαβάσματος,. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με γονείς και δασκάλους σχετικά με την σημασία του διαβάσματος από την παιδική ηλικία. Συμμετέχουν η Κολομβιανή καθηγήτρια Μαργαρίτα Γκερέρο και ο Ισπανός παραμυθάς Πάμπλο Άλμπο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα τιμηθούν τρεις μεγάλοι συγγραφείς: οι βραβευμένοι με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Ζοζέ Σαραμάγκου, καθώς και ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί στη γερμανική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, αγγλική και τουρκική γλώσσα.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες με διδακτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως:

- Διάλεξη με θέμα «Η ετερογένεια της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας», από την Δρ Μαρίνα Κατσαρά, Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού και Γλώσσας της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Al Andar.
- Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο συγγραφέας Χουάν Κάρλος Ονέτι». Συμμετέχουν ο Ουρουγουανός συγγραφέας Ραφαέλ Κουρτουάζ και ο Ισπανός δημοσιογράφος Χουάν Χεσούς Άρμας Μαρσέλο.
- Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Συνάντηση γλωσσών. Συνάντηση των μεταφραστών», από το Κέντρο Πολιτισμού και Γλωσσών Abanico. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι μεταφραστές Νίκος Πρατσίνης, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και Αχιλλέας Κυριακίδης.
- Διάλεξη με θέμα: «Παραδοσιακά διηγήματα και προφορική παράδοση στην Λατινική Αμερική» από τον Χιλιανό συγγραφέα Μανουέλ Ντανεμάν.
- «Από την Ελλάδα, με άρωμα Ισπανίας». Ο συγγραφέας Πέδρο Ολάγια θα μας μυήσει στην ελληνική μυθολογία.
- Μέλη του Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας ΣΕΚΙ (ASPE) θα αναλύσουν τη σημασία της διδασκαλίας της ισπανικής και πορτογαλικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συμμετέχουν αντιπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
- Για τους λάτρεις της ποίησης θα υπάρχει χώρος συνάντησης με τον Ισπανό ποιητή Χουάν Βισέντε Πικέρας, μια από τις αυθεντικότερες και μοναχικότερες μορφές της σύγχρονης ισπανικής ποίησης. Συμμετέχουν ακόμα ο Έλληνας Κωνσταντίνος Βαδραχάνης, ο Κουβανός Ζοέλ Σότο και ο Πορτογάλος ηθοποιός Αντρέ Μαιά.

Στις 24 Ιουνίου, το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα γιορτάζει επίσημα την Ημέρα της Ισπανικής γλώσσας, κατά την οποία οι λάτρεις της θα συναντηθούν σε αυτό το ραντεβού ενότητας, χαράς και διασκέδασης.

Ώρες: 11.00-22.00
Είσοδος ελεύθερη

Διοργανώνεται από το Διαπολιτισμικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικής Ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και το πολιτιστικό περιοδικό «Sol Latino», με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γραμματείας Νέας Γενιάς του «Ιnstituto Cervantes» τα κέντρα γλώσσας και πολιτισμού «Abanico» και «Al Andar» και του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84», ενώ τελεί υπό την αιγίδα των πρεσβειών: Αργεντινής, Βενεζουέλας, Βραζιλίας, Κούβας, Ισπανίας, Μεξικού, Ουρουγουάης, Παναμά, Περού, Πορτογαλίας, Χιλής και το προξενείο της Κολομβίας.