Τα μπλουζ του Βερολίνου (****)

29.06.2009
Το μυθιστόρημα του Sven Regener αποτέλεσε μία ευχάριστη αναγνωστική έκπληξη, καθώς σ΄αυτό αντικατοπτρίζεται η καθημερινότητα μία παρέας ανθρώπων στο Βερολίνο την εποχή λίγο πριν την ένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.
Ο τριαντάχρονος «κύριος» Λέμαν ελίσσεται στην καθημερινότητα με ένα νηφάλιο βλέμμα προς την κωμικοτραγική πλευρά της ζωής. Χρόνια τώρα, με ηρωική αδράνεια και παντελή έλλειψη οποιασδήποτε φιλοδοξίας, έχει καταφέρει να αποφεύγει τις απαιτήσεις γονιών, γειτόνων, σπιτονοικοκύρηδων, γυναικών. Και τώρα, εν έτει 1989, ζει ελεύθερος ευθυνών στο εναμισάρι του στο Κρόυτσμπεργκ του Βερολίνου...όταν δεν περνάει την ώρα του στο διπλανό μπαρ.

Ξαφνικά, ένα σωρό πράγματα διαταράσσουν την καθημερινότητά του και ταράζουν την ησυχία του. Οι γονείς του από την επαρχία μετά από πολλά χρόνια τον ειδοποιούν πως θα τον επισκεφθούν στο Βερολίνο, στο Μπάρ της Αγοράς γνωρίζει μια συμπαθητική μαγείρισσα που καταφέρνει να τον εμπλέξει σε συναισθηματική σύγχυση και... σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναγκάζεται, υπό αντίξοες συνθήκες, να πάει μια πεζοπορία στην Κούνταμ και να αποπειραθεί να περάσει τα σύνορα προς το Ανατολικό Βερολίνο.

Το μυθιστόρημα του Σβέν Ρέγκενερ αποτέλεσε μία ευχάριστη αναγνωστική έκπληξη, καθώς σ΄αυτό αντικατοπτρίζεται η καθημερινότητα μία παρέας ανθρώπων στο Βερολίνο την εποχή λίγο πριν την ένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Η γραφή του είναι εξαιρετικά έξυπνη, καθώς καταφέρνει να διεισδύσει με μαεστρία στον εσωτερικό κόσμο των μποέμ ηρώων του και να μας μεταφέρει στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της γερμανικής μητρόπολης του 1989.

Να σημειωθεί πως ο Σβέν Ρέγκενερ γεννήθηκε στη Βρέμη την 1η Ιανουαρίου του 1961. Το 1985 σχημάτισε το γερμανόφωνο γκρουπ Element of Crime, το οποίο έγινε διάσημο με άλμπουμ, όπως το Damals hinterm Mond και το Weißes Papier. Ο Σβέν Ρέγκενερ είναι στιχουργός και τραγουδιστής του γκρουπ.

Γεωργία Οικονόμου