Screen Dance στην Καλαμάτα!

02.07.2009
Tο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας παρουσιάζει φέτος τις καλύτερες βρετανικές παραγωγές στο χώρο του screen dance (χορός για την οθόνη), μια γρήγορα ανερχόμενη μορφή τέχνης, στην οποία συνυπάρχει ο κινηματογράφος, το video και ο σύγχρονος χορός και απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ενδιαφέρον για τις παραπάνω μορφές τέχνης.
Tο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας παρουσιάζει στις 21 Ιουλίου τις καλύτερες βρετανικές παραγωγές στο χώρο του screen dance (χορός για την οθόνη), μια γρήγορα ανερχόμενη μορφή τέχνης, στην οποία συνυπάρχει ο κινηματογράφος, το video και ο σύγχρονος χορός και απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ενδιαφέρον για τις παραπάνω μορφές τέχνης.

To πρόγραμμα Forward Motion είναι μια συλλογή εξαιρετικής ποιότητας έργων screen dance, που επιμελήθηκε μια επιτροπή από αναγνωρισμένες προσωπικότητες του είδους (χορογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί και πανεπιστημιακοί) για λογαριασμό του British Council και του South East Dance με την υποστήριξη του Arts Council της Αγγλίας. Η πρώτη προβολή του Forward Motion πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στο πλαίσιο του Dance for Camera Festival 2008, στο θέατρο Sallis Benney, του Πανεπιστημίου του Μπράιτον.

Το Forward Motion περιλαμβάνει πάνω από 20 ιστορικής σημασίας ταινίες, αλλά και συνεντεύξεις με πρωτοπόρους δημιουργούς, που προσφέρουν μια συνοπτική, εκ των έσω ματιά πάνω στο συναρπαστικό είδος του screen dance. Αποτελούν σπάνιο αρχειακό υλικό, που προέρχεται από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια (BBC, Channel 4), σημαντικούς παραγωγούς ταινιών χορού, το Arts Council της Αγγλίας και ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Η προηγούμενη έκδοση του Forward Motion ταξίδεψε σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως μέσα στο διάστημα ανάμεσα στο 1999 και το 2004.

Στόχος του Forward Motion είναι όχι μόνο να αποτελέσει μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το δημιουργικό ταλέντο της Βρετανίας στον τομέα του χορού για την οθόνη, αλλά να παρουσιάσει την πολυμορφία της βρετανικής σκηνής στο είδος αυτό και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο επικοινωνίας ανάμεσα σε νέους καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους και σε νέους θεατές που ενδιαφέρονται για πιο πειραματικές μορφές τέχνης σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας θα γίνει η προβολή του τρίτου μέρους του προγράμματος, με τίτλο: ARTISTS’ CHOICE.
Στην ταινία διακεκριμένες προσωπικότητες του σύγχρονου χορού παρουσιάζουν από μια ταινία screen dance που τους έχει εμπνεύσει και επηρεάσει τη δουλειά τους. Ανάμεσά τους, ο Akram Khan παρουσιάζει το πολυβραβευμένο The Cost of Living του Lloyd Newson, η Rosemary Butcher επιλέγει ένα απόσπασμα από την ταινία Feature Film του εικαστικού Douglas Gordon και η Shobana Jeyasingh επιλέγει την ταινία Tattoo της Miranda Pennell.

Αναλυτικά παρουσιάζονται οι παρακάτω ταινίες:

Boy
Ταινία των Rosemary Lee & Peter Anderson
Παρουσίαση: Wendy Houstoun
Γυρισμένο στην ακτή του Νόρφολκ, η ταινία Boy εξερευνά το φανταστικό, μαγικό κόσμο ενός 8χρόνου αγοριού που πλάθει το φανταστικό του δίδυμο. Μέσα από εικόνες ζώων και τελετές σαμανισμού, η ταινία μιλάει για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένα αγόρι τον κόσμο και τη θέση του μέσα σε αυτό.

Tattoo
Σκηνοθέτης: Miranda Pennell
Παρουσίαση: Shobana Jeyasingh

Δέντρα, έντομα και πουλιά παρακολουθούν σαν θεατές την ύπαιθρο που δέχεται την εισβολή ενός χαμένου τάγματος στρατιωτών Η ανόητη ομορφιά των στρατιωτικών ασκήσεων που αποδυναμώνεται από το τοπίο είναι, με τη σειρά της, παράλογη και ενοχλητική.

The Tales of Hoffman (απόσπασμα)
Σκηνοθέτης/Παραγωγός
: Michael Powell & Emeric Pressburger
Χορογράφος: Frederick Ashton; 1951
Παρουσίαση Michael Clark

Μια κινηματογραφική διασκευή της όπερας του Όφενμπαχ Τα παραμύθια του Χόφμαν. Η όπερα δραματοποιεί τους 3 μεγάλους έρωτες στη ζωή του ποιητή-ήρωα και παρουσιάζονται σε μορφή φλάσμπακ. Τα παραμύθια του Χόφμαν απεικονίζουν το αγώνα ανάμεσα στην ανθρώπινη αγάπη και στην αφοσίωση του καλλιτέχνη στη δουλειά του. Ο Χόφμαν χάνει κάθε γυναίκα που αγαπάει αλλά όμως αποκτά έμπνευση και μετατρέπει κάθε οδυνηρή εμπειρία σε τέχνη.

Feature Film (απόσπασμα)
Σκηνοθέτης: Douglas Gordon
Παρουσίαση Rosemary Butcher

Το Feature Film, μια βιντεοπροβολή του 1999, παρουσιάζει το μουσικό έργο του Μπέρναρντ Χέρμαν για τη ταινία Vertigo του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ακούμε τη θαυμάσια υποβλητική μουσική, αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι τα χέρια, και το κεφάλι του ανθρώπου που διευθύνει την ορχήστρα. Η μνήμη μάς μας παίζει παιχνίδια. Όσο γνωστή είναι η μουσική και η ταινία, άλλο τόσο υποβλητικό είναι το σενάριο, που έχουμε την αίσθηση ότι ‘μεταφερόμαστε’ σε οτιδήποτε συμβαίνει στη ταινία.

Only You (Portishead)
Σκηνοθέτης
: Chris Cunningham
Παρουσίαση Russell Maliphant

Σε αυτό το μουσικό βίντεο για το κομμάτι Only You της πειραματικής μπάντας Portishead, o κινηματογραφιστής Κρίς Κάνινγκχαμ κάνει χρήση του υπολογιστή δημιουργώντας εκπληκτικά εφφέ εικόνων και παρουσιάζοντας ένα μαγικό κόσμο κάτω από το νερό.

The Cost of Living
Σκηνοθέτης: Lloyd Newson
Παρουσίαση Akram Khan

Η ταινία αυτή γυρίστηκε στη περιοχή Κρόμερ (Cromer) στην ακτή Νόρφολκ: ένα τυπικό, παλιομοδίτικο αγγλικό θερινό θέρετρο. Η θερινή περίοδος έχει φτάσει στο τέλος της. Ατμόσφαιρα εγκατάλειψης υπάρχει στην πόλη. Ο Έντι και ο Ντέιβιντ είναι απογοητευμένοι performers του δρόμου. Ο Έντι είναι σκληρός, και δεν φοβάται να υπερασπιστεί τη πίστη του στη δικαιοσύνη, στο σεβασμό και στη τιμιότητα. Ο Ντέιβιντ είναι χορευτής χωρίς πόδια (όπως είναι και στη πραγματικότητα) και καθώς τον παρατηρείς, αναθεωρείς τις αποδεκτές έννοιες της χάρης και της τελειότητας. Είναι απόλυτα αποφασισμένος να μην σταθούν εμπόδιο η ανικανότητα του ή οι προκαταλήψεις της κοινωνίας. Μια σειρά από σκηνές δείχνουν τη συναναστροφή του Έντι και του Ντέιβιντ με άλλους ανθρώπους. Άλλοτε είναι απίστευτα σκληρός ο τρόπος επικοινωνίας και άλλοτε οι συναντήσεις είναι ζωντανές και ευχάριστες λόγω της καθαρής φυσικότητάς τους.

To πρόγραμμα Forward Motion είναι συμπαραγωγή του British Council με το South East Dance. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.britishcouncil/org/forwardmotion

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλαμάτας, 21 Ιουλίου 2009, 19:00
Είσοδος Ελεύθερη