"Μatter-of-act" - Πρότζεκτ για 1 φεστιβάλ και 10 θεατές του

09.07.2009
Το «matter-of-act» είναι ένα ερευνητικό έργο που επιθυμεί να καταστήσει τους θεατές του ελληνικού φεστιβάλ δραματουργούς των εκδηλώσεων που θα παρακολουθήσουν, και δημιουργούς ενός αυτόνομου καλλιτεχνικού έργου που θα ενσαρκώνει τη διαδρομή τους μέσα στο φεστιβάλ.
Το «matter-of-act» είναι ένα ερευνητικό έργο που επιθυμεί να καταστήσει τους θεατές του ελληνικού φεστιβάλ δραματουργούς των εκδηλώσεων που θα παρακολουθήσουν, και δημιουργούς ενός αυτόνομου καλλιτεχνικού έργου που θα ενσαρκώνει τη διαδρομή τους μέσα στο φεστιβάλ.

Οκτώ «επαγγελματίες» θεατές θα επιλέξουν μέσα από το πρόγραμμα του φεστιβάλ τις παραστάσεις, συναυλίες, δρώμενα κι εκθέσεις που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Με εργαλείο την εμπειρία της θέασης θα επιχειρήσουν να «ανασκευάσουν» τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις σε μια μικρού μήκους σύνθεση που θα παρουσιαστεί στο τέλος του φεστιβάλ.


Η χορογράφος περιγράφει τη διαδικασία μετά από κάθε θέαση:

1) Θα ζητηθεί από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που είδαμε, να μας διαβιβάσουν ένα σύντομο μέρος του έργου τους, κάποιο επιμέρους μορφολογικό στοιχείο, δηλαδή απόσπασμα θεατρικού λόγου, χορευτικής δράσης, σύντομο μέρος διάλεξης, πρόθεση εικαστικού καλλιτέχνη ή curator έκθεσης κ.λπ.

Ο χρόνος που θα μοιραστούν με την ομάδα θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα τους, προτείνεται ωστόσο, οι προσκεκλημένοι δημιουργοί ή performers να είναι ενημερωμένοι για την παρουσία και δράση της ομάδας μέσα στο φεστιβάλ για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση μαζί τους.

2) Άσκηση «σωματικής μνήμης»:
Μέρος της έρευνας είναι να εξασκήσουμε τη μνήμη του θεατή, όχι τόσο για να ελέγξουμε την ακρίβειά της, αλλά περισσότερο για να αφήσουμε να διαφανούν τα στοιχεία που «μένουν» στον καθένα μετά από κάθε θέαση. Κατ’επέκταση θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένες ασκήσεις που ζητούν από τον καθένα ή όλους μαζί να αναπαράγουν την επομένη της παράστασης ένα σύντομο απόσπασμά της ή «το σύνολο» της παράστασης σε μερικά λεπτά. Μία συμπύκνωση ή σύμπτυξη δηλαδή, όσων εγγράφηκαν στη μνήμη τους.

3) Διάλογος με τους συμμετέχοντες:
Σκοπός είναι να διερευνηθεί μέσω διαλόγου ο τρόπος που οι θεατές βίωσαν την κάθε εκδήλωση. Μας ενδιαφέρει το ταξίδι του καθενός μέσα στο έργο, νοητικό και συναισθηματικό. Επιθυμία είναι να βρεθεί το σημείο συνάντησης του κάθε έργου με το «έργο» του θεατή. Σιγά-σιγά ο διάλογος θα μας οδηγήσει να καθορίσουμε τις σκηνικές δράσεις του κάθε θεατή. Σκοπός είναι να βρούμε και να δημιουργήσουμε την καλλιτεχνική φόρμα που θα «στεγάσει» αυτό που είδαμε το προηγούμενο βράδυ, να παράγει δηλαδή ο καθένας το ρόλο του μέσα στο έργο μας.

Σε δεύτερο χρόνο, η συζήτηση θα έχει στόχο να βρεθούν αναφορές (τυχόν συγκλίσεις ή αποκλίσεις) μεταξύ των διαφόρων θεαμάτων του φεστιβάλ. Με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, θέλουμε να οδηγηθούμε σε σκηνικές δράσεις που να απορρέουν από τη σχέση των θεαμάτων μεταξύ τους. Κατ’ επέκταση, οι σκηνικές δράσεις των performers δεν θα «μιλούν» μόνο για το κάθε έργο ξεχωριστά, αλλά και για το χαρακτήρα του φεστιβάλ, τη λειτουργία και τον αντίκτυπό του στην προσωπική δομή του κάθε θεατή.

Το «matter-of-act» δεν είναι μια θεωρητική έρευνα πάνω στη λειτουργία και ταυτότητα του ελληνικού φεστιβάλ, αλλά μια καλλιτεχνική πράξη που επιθυμεί να ενσαρκώσει τη δυναμική των παραπάνω σε μια καλλιτεχνική δομή. Αντικείμενό του παραμένει η έννοια του θεάματος και σκοπός του η καλλιτεχνική δημιουργία. Κατά συνέπεια, επιθυμία είναι το αποτέλεσμα του ερευνητικού μας έργου να έχει τη δυναμική ενός αυτόνομου έργου.

Το «matter-of-act» επιθυμεί να διερευνήσει τη δυναμική της τέχνης σήμερα, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του ελληνικού φεστιβάλ, και να μιλήσει για τη σχέση που αναπτύσσουμε με το θέαμα ως θεατές. Tα ταξίδια στα οποία μας παρασέρνει και πώς αυτά μας ακολουθούν μέχρι την επόμενη φορά που θα το επισκεφτούμε.

Η σημασία της διαδικασίας στο project δημιουργεί την ανάγκη για καταγραφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του. Κατά συνέπεια η δουλειά μας θα καταγράφεται καθημερινά και αποσπάσματα αυτής θα προβάλλονται στο χώρο των πρόβων με ανοιχτή είσοδο στο κοινό.

Τι: "matter-of-act" - Πρότζεκτ για ένα φεστιβάλ και δέκα θεατές του
Πού: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ (Χώρος Β)
Πότε: 14 και 15 Ιουλίου

Ιδέα - Καλλιτεχνική επιμέλεια Λενιώ Κακλέα
Ήχος - Καταγραφή σε βίντεο Φοίβος Μανιατάκος
Βοηθός βιντεοσκόπησης Sylvia Fredriksson
Βοηθός παραγωγής Έλσα Καλτσή

Συμμετέχουν:
Ξένια Αηδονοπούλου, Θεοδόσης Ησαΐας, Βικτωρία Καρβούνη, Ερμής Μαλκότσης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ζαΐρα Παπαληγούρα, Κατερίνα Σπυροπούλου, Άρτεμις Φλέσσα,

Η προετοιμασία και η έρευνα του matter-of-act πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Χορού Ισιδώρα Ντάνκαν

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ