"Όρνιθες" Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη

15.07.2009
Ο Σωτήρης Χατζάκης ερμηνεύει τους Όρνιθες μαζί με γνήσιας κωμικής φλέβας ηθοποιούς από διαφορετικές γενιές, εστιάζοντας στην «τραυματική και συναρπαστική» δεκαετία του ’60 «και στην αισθητική των περιπλανώμενων ακροβατών, των αυτοδίδακτων σχοινοβατών, των εραστών της άρσης του βάρους στα λαϊκά θεάματα».
Ο Σωτήρης Χατζάκης ερμηνεύει τους Όρνιθες μαζί με γνήσιας κωμικής φλέβας ηθοποιούς από διαφορετικές γενιές, εστιάζοντας στην «τραυματική και συναρπαστική» δεκαετία του ’60 «και στην αισθητική των περιπλανώμενων ακροβατών, των αυτοδίδακτων σχοινοβατών, των εραστών της άρσης του βάρους στα λαϊκά θεάματα».

Ο Αριστοφάνης, πατριάρχης του ρεύματος της ουτοπικής Πολιτειολογίας, το 414 π.Χ., παραδίδει με τους Όρνιθες, μια αριστοτεχνική προφητεία. Στο μεγαλύτερο, ίσως, έργο του, δύο Αθηναίοι, ο Πεισθέταιρος κι ο Ευελπίδης, εγκαταλείπουν τη φιλοπόλεμη Αθήνα και τα πολιτικοκοινωνικά δεινά αναζητώντας την ιδανική πολιτεία στον ουρανό και η παιγνιώδης κοινωνία - ένα είδος άμεσης δημοκρατίας - των πουλιών, συναναστρεφόμενη τους τυχοδιώκτες εταίρους, θα ανταλλάξει τα οράματά της με ιδέες που αφορούν στην οργάνωση ενός κράτους σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα.

Έτσι, ο ποιητής αφηγείται με κωμικό τρόπο τη μελαγχολική ιστορία της πτώσης των ανθρώπων από την αταξία στην τάξη, από το παιχνίδι στο θεσμό και τις συμβάσεις, από την αθωότητα και την ελαφράδα στη βαριά εμπειρία, που μας δένει οριστικά με τη γη.

Αυτή την ιστορία ουτοπίας, αναρχίας και απώλειας αποφάσισε να διηγηθεί ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, στη χυμώδη μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη με τις παραστάσεις του, σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 14 & 15 Αυγούστου 2009, αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία στις 17 Αυγούστου και στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, στις 19 Αυγούστου 2009.

Σημειώνει ο σκηνοθέτης: «Θέλησα να ερμηνεύσω τους Όρνιθες μέσα από τις εμπειρίες της δικής μου γενιάς. Έχοντας ζήσει την αριστερή ουτοπία και την τραγική της εξέλιξη περνάω τα διάφορα στάδια της παράστασης μέσα από την ίδια διαδρομή. Αντί για πουλιά έχουμε μία συντεχνία ανθρώπων, μια παρέλαση γελαστών περιπλανώμενων θεατρίνων, που επιδιώκουν την άρση της βαρύτητας. Έχουμε ανθρώπους-πουλιά που, σταδιακά, βλέπουν την άμεση δημοκρατία τους να μετατρέπεται σε ένα ασφυκτικό, ολοκληρωτικό σύστημα με τους ίδιους, πειθήνιους οπαδούς, να αποθεώνουν τον έναν, το μοναδικό και υπερκείμενο (βλέπε τη μοίρα όλων των επαναστάσεων π.χ. Γαλλική, Σοβιετική, Εμφύλιος, γενιά του Πολυτεχνείου). Οι αρχικές ιδέες της επανάστασης μετατρέπονται σε σύστημα ιδεών και απονεκρώνονται».

Η παράσταση εστιάζει στην αισθητική των περιπλανώμενων ακροβατών, των αυτοδίδαχτων σχοινοβατών, των εραστών της άρσης του βάρους. Η κοινωνία των πουλιών εδώ γίνεται μια κοινότητα ανθρώπων που ονειρεύονται την πτήση, που την επιχειρούν πολλές φορές κωμικά και αδέξια και γίνονται ινδάλματα μιας κοινότητας που θέλει - και ξέρει ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρει - να βρεθεί στον ουρανό. Ο Πεισθέταιρος θα οδηγήσει τα κύκλια σχήματα, τα λικνίσματα, τους χαρωπούς σχηματισμούς σε ευθύγραμμες οργανικές συστοιχίες ανθρώπων, που υποτάσσονται στους κανόνες ενός νεοδημιούργητου κράτους.
Χορογραφία Δημήτρης Σωτηρίου.

Το σκηνικό της Έρσης Δρίνη είναι ένας καταυλισμός - ένας χώρος ονειρικού τσίρκου. Στην ίδια αισθητική τα κοστούμια της παράστασης του Γιάννη Μετζικώφ. Στην πορεία η στολή του τσίρκου αντικαθίσταται από φόρμες εργασίας, η μουσική του Μίνωα Μάτσα χάνει το ελεύθερο αίσθημά της και οδηγείται σε εμβατήρια και δοξαστικούς ύμνους προς την εξουσία.

Η σάτιρα είναι κυρίαρχη σε αυτό το πολύχρωμο πανηγύρι που σταδιακά σκοτεινιάζει, για να καταλήξει σε μια κινηματογραφική «ασπρόμαυρη νοσταλγία».
Στην παράσταση συναντώνται διαφορετικές γενιές κωμικών. Ο Γιώργος Αρμένης και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Χρύσα Ρώπα. Γύρω τους οι έμπειροι στα «αριστοφανικά» Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου και Νίκος Καρδώνης. Συμμετέχει 19μελής χορός που αποτελείται από ηθοποιούς, χορευτές και ακροβάτες.


Αριστοφάνη, Όρνιθες

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 14 & 15 Αυγούστου 2009, 21:00
Θέατρο Αρχαίας Ολυμπίας 17 Αυγούστου 2009, 21:30
Θέατρο Βράχων Βύρωνα, 19 Αυγούστου 2009

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου

Εικόνες - Βίντεο: Γρηγόρης Καραντινάκης
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Λίνα Ζαρκαδούλα
Μουσική Διδασκαλία: Χρήστος Ζερμπίνος
Βοηθός σκηνογράφου: Φωτεινή Ιατρού
Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Κρίγκου

Διανομή με τη σειρά εμφάνισης:
Ευελπίδης: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Πεισθέταιρος: Γιώργος Αρμένης
Υπηρέτης Έποπα, Μέτων: Ντίνος Ποντικόπουλος
Έποπας, Ποσειδώνας: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Ιερέας, Προμηθέας, Τριβαλός: Χρήστος Νίνης
Ποιητής, Ίρις, Αγγελιαφόρος: Χρύσα Ρώπα
Χρησμολόγος, Συνταγματολόγος, Αγγελιαφόρος Α': Θεμιστοκλής Πάνου
Επιθεωρητής, Κινησίας, Πατροκτόνος: Νίκος Καρδώνης
Ψευδομάρτυρας, Ηρακλής: Περικλής Καρακωνσταντόγλου
Χορός:
Κορυφαίοι: Νίκος Καρδώνης, Ρένα Κυπριώτη
Ελευθερία Γαλιατσάτου, Ρωξάνη - Ελένη Γαρεφαλάκη, Μπάμπης Γούσιας, Νίκος Καρδώνης, Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, Εμμανουέλα Κορκή, Αμαλία Κοσμά, Αγγελική Ματοπούλου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Κίμωνας Παντέρης, Ντίνος Ποντικόπουλος, Kris Radanov, Alvaro Ramirez, Σταύρος Σιώλας, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Δημήτρης Σωτηρίου, Αγγελική Τρομπούκη, Μαριάνθη Φωτάκη

Στο ρόλο της Αηδόνας η Χριστίνα Σουγιουλτζή
Σύμβουλος Παραγωγής: Ξένια Καλδάρα

Εισιτήρια: €50 (Διακεκριμένη), €40 (Α’), €30 (Β’), €20 (Άνω Διάζωμα) Φοιτητικό κ.α.

Τρόποι Αγοράς Εισιτηρίων
Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ:
www.ticketservises.gr τηλ.: 210 7234567
www.i-ticket.gr τηλ. Κρατήσεις: 801-11-60000
Από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ
Η προπώληση εισιτηρίων με όλους τους τρόπους αρχίζει 3 εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ
Κεντρικά
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 8:30-16:00, Σάββατο: 9:00-14:30
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Μακρυγιάννη: Ώρες λειτουργίας Καθημερινά: 9:00-14:00 και 18:00-21:00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Νομός Αργολίδας
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη: 9:00-14:00 και 17:00-20:00,
Παρασκευή- Σάββατο: 9:30-21:30
Λοιποί χώροι
Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων.