Πέρσες σε σκηνοθεσία Ντιμίτερ Γκότσεφ στην Επίδαυρο

20.07.2009
Το Εθνικό Θέατρο καλεί έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γερμανικής σκηνής, τον βουλγαρικής καταγωγής Ντιμίτερ Γκότσεφ - οι θεατές του Φεστιβάλ Αθηνών θα θυμούνται τον Ιβάνοφ του - να σκηνοθετήσει τους Πέρσες με εκλεκτούς Έλληνες ηθοποιούς
Το Εθνικό Θέατρο καλεί έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γερμανικής σκηνής, τον βουλγαρικής καταγωγής Ντιμίτερ Γκότσεφ - οι θεατές του Φεστιβάλ Αθηνών θα θυμούνται τον Ιβάνοφ του - να σκηνοθετήσει τους Πέρσες με εκλεκτούς Έλληνες ηθοποιούς.

Στα Σούσα επικρατεί ανησυχία. Ο Χορός εκφράζει τον φόβο του για την τύχη της εκστρατείας προς την Ελλάδα. H βασίλισσα Άτοσσα διηγείται ένα δυσοίωνο όνειρο, εντείνοντας την αγωνία. Ο αγγελιαφόρος που καταφθάνει αναγγέλλει τη συντριπτική ήττα της περσικής δύναμης στην Σαλαμίνα. Ο Χορός καλεί σε βοήθεια το πνεύμα του πεθαμένου βασιλιά Δαρείου. Στην έξοδο της τραγωδίας εμφανίζεται ο υπαίτιος της ήττας, ο ίδιος ο Ξέρξης, ο επιζών της τραγωδίας.

«Οι Πέρσες» είναι το παλαιότερο σωζόμενο δράμα, η μοναδική τραγωδία που δεν αντλεί το θέμα της από τη μυθολογική παράδοση αλλά επικεντρώνεται σε ένα ιστορικό γεγονός, την ήττα των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.

Ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Ντίμιτερ Γκότσεφ συνεχίζει την αναζήτησή του στο έργο του Αισχύλου, μετά την περίφημη παράσταση των Περσών στο Deutsches Theater του Βερολίνου, η οποία τιμήθηκε ως παράσταση της χρονιάς για το γερμανόφωνο θέατρο το 2006. Σε αυτή την πρώτη του σκηνοθεσία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ο Ντίμιτερ Γκότσεφ έχει συνοδοιπόρους του σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς που απαρτίζουν ένα πολυδύναμο θίασο.

Εθνικό Θέατρο - Dimiter Gotscheff / Αισχύλου, Πέρσες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου 2009, 21:00
Εισιτήριο: €50 (Διακεκριμένη), €45 (Α’), €25 (Β’), €15 (Άνω Διάζωμα).
Φοιτητικό κ.α.

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Dimiter Gotscheff
Σκηνικά - Κοστούμια: Mark Lammert
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωνητική διδασκαλία: Ρηνιώ Κυριαζή
Δραματουργική συνεργασία: Έλενα Καρακούλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Αζάς
Βοηθός Σκηνοθέτη Β΄: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Μαριαλένα Λαπατά

Φωτογραφίες: Τάκης Διαμαντόπουλος

Διανομή:
Άτοσσα: Αμαλία Μουτούση
Δαρείος: Μηνάς Χατζησάββας
Ξέρξης: Νίκος Καραθάνος
Ένα άλλο πρόσωπο: Λένα Κιτσοπούλου
Αγγελιοφόρος: Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Γάλλος, Λαέρτης Βασιλείου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Παπανικολάου, Πρόδρομος Τσινικόρης.

Χορός: Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Κόρα Καρβούνη, Σύρμω Κεκέ, Ρηνιώ Κυριαζή, Εύη Σαουλίδου, Έλενα Τοπαλίδου.