15 χρόνια «Μερκούρεια», αυλαία με «Χοηφόρες»

12.08.2009
Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνουν φέτος τα «Μερκούρεια», η θεατρική συνάντηση όλων των κρατικών θεάτρων που διοργανώνει ο δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης στο υπαίθριο θέατρό του.
Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνουν φέτος τα «Μερκούρεια», η θεατρική συνάντηση όλων των κρατικών θεάτρων που διοργανώνει ο δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης στο υπαίθριο θέατρό του.

«Τα Μερκούρεια είναι η άοκνη προσπάθεια των δήμων και των ΔΗΠΕΘΕ, που αντιπαρέρχονται την απαξίωση της πολιτείας χαμογελώντας. Είναι ένα θεατρικό οικοδόμημα ελεύθερο από σκιές, με θάρρος, ανοιχτό σε όλους. Μια πολιτιστική αντίσταση, μια συνεχής αναδιαμόρφωση. Το μόνο απόλυτο που κρατάμε 15 χρόνια τώρα είναι η πίστη μας στο όραμα για τέχνη κοντά στον λαό», σημειώνει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Ξεκινούν στις 20 του μήνα, θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενήσουν 11 παραστάσεις.

Αρχή με Αισχύλο
Η αρχή γίνεται με το Θεσσαλικό Θέατρο και τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου, ακολουθούν: το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με την «Αρπαγή της Σμαράγδως» του Μ. Κουνελάκη σε σκηνοθεσία Αλ. Κολλιόπουλου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τη «Λα Μοσκέτα» του Ρουτζάντε σε σκηνοθεσία Μ. Παπανικολάου, το Εθνικό Θέατρο σε σύμπραξη με τα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και Κομοτηνής με τη «Βαβυλωνία» του Δ.Κ. Βυζάντιου σε σκηνοθεσία Θ. Γκόνη - Τ. Ράτζου, τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κέρκυρας με την «Οπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με το «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες σε σκηνοθεσία Γ. Καραχισαρίδη, το Κ.Θ.Β.Ε. με το «Ο Προεστώς του χωριού» του Σπ. Περεσιάδη σε σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με τα «Σπαράγματα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Β. Νικολαϊδη, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντ. Φο σε σκηνοθεσία Κ. Αρζόγλου, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με το «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού σε σκηνοθεσία Μ. Γίτσα - Π. Αδάμ, και η αυλαία θα πέσει με το ΔΗΠΕΘΕ Συκεών στο «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου.


Το πρόγραμμα:

Πέμπτη 20 Αυγούστου

ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - «Θεσσαλικό Θέατρο»: «Χοηφόρες» Αισχύλου σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με τους Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Ψαρρά κ.α.

Δευτέρα 24 Αυγούστου

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων : "Λα Μοσκέτα" του Ρουτζάντε σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου με τους Πασχάλη Τσαρούχα, Θεώνη Σκαλέρη, Κώστα Μπάρα κ.α.

Τρίτη 25 Αυγούστου

Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με τα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών & Κομοτηνής: "Βαβυλωνία" του Δ. Κ. Βυζάντιου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και Τάσου Ράτζου με τους: Ταξιάρχη Χάνο, Παναγιώτη Παναγόπουλο, Άρη Τσαμπαλίκα, Ερατώ Πίσση κ.ά

Τετάρτη 26 Αυγούστου

Τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κέρκυρας με την ομάδα «5η εποχή»: "Όπερα της πεντάρας" των Μπ. Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ρένια Λουιζίδου κ.ά

Πέμπτη 27 Αυγούστου

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: "Δον Κιχότης" του Θερβάντες σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, με τους Γιώργο Κιμούλη, Δημήτρη Πιατά, Κλειώ -Δανάη Οθωναίου κ.α.

Παρασκευή 28 Αυγούστου

Κ.Θ.Β.Ε. "Προεστώς του χωριού" του Σπυρίδωνα Περεσιάδη σε σκηνοθεσία: Γιώργου Κιουρτσίδη με τους Κώστας Σαντά, Γρηγόρης Ποιμενίδη, Κώστα Χαλκιά κ.α.

Σάββατο 29 Αυγούστου

ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου: "Σπαράγματα" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη με Λουκία Πιστιόλα, Γιάννη Κρανά κ.α.

Κυριακή 30 Αυγούστου

Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου: "Δεν πληρώνω δεν πληρώνω" του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου με τους Πάνο Σκουρολιάκο Μαριάνα Τουσαμάτου κ.α.

Δευτέρα 31 Αυγούστου

Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης: "Η γυναίκα της Ζάκυθος" του Διονυσίου Σολωμού σε σκηνοθεσία των Μαρίας Γίτσα και Παναγιώτη Αδάμ, με το Χρίστο Καλαβρούζο.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου

Το Δημοτικό Θέατρο Συκεών: «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου.