Έκπτωση στην τιμή, όχι στην ποιότητα στο Εθνικό

17.09.2010
Σπουδαία έργα του ελληνικού και παγκοσμίου ρεπερτορίου, νέες παραγωγές και μειωμένες τιμές, αλλά και μια δυναμική σειρά παράλληλων δράσεων με ελεύθερη ή συμβολική είσοδο συμπεριλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα του Εθνικού θεάτρου.

Σπουδαία έργα του ελληνικού και παγκοσμίου ρεπερτορίου, νέες παραγωγές και μειωμένες τιμές, αλλά και μια δυναμική σειρά παράλληλων δράσεων με ελεύθερη ή συμβολική είσοδο συμπεριλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα του Εθνικού θεάτρου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάη Χουβαρδάς, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της νέας σεζόν ανέφερε χαρακτηριστικά «προγραμματίζοντας το ρεπερτόριο της νέας αυτής περιόδου, αντιμέτωποι με περικοπές και απαισιόδοξες προβλέψεις, στραφήκαμε στους στίχους από τα "Επικίνδυνα" του Κωνσταντίνου Καβάφη (1911). "στες κρίσιμες στιγμές θα ξαναβρίσκω το πνεύμα μου, σαν πριν, ασκητικό." Σε «κρίσιμες στιγμές», αναζητώντας άξονες δράσης για την επόμενη χρονιά, οι στίχοι του ποιητή έδωσαν την απάντηση που γυρεύαμε»

Αναλυτικότερα το πρόγραμα έχει ως εξής:
Στη Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο η «Φρεναπάτη» του Πιερ Κορνέιγ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου με τον Χρήστο Λούλη και την Εύα Κοταμανίδου. Ενεργοποιώντας το παιχνίδι της ψευδαίσθησης και της σκηνικής δράσης, ο Κορνέιγ δημιουργεί ένα «θέατρο μέσα στο θέατρο», όπου συγγραφέας, ηθοποιοί και «θεατές» αναμιγνύουν τη ζωή με την τέχνη και την πραγματικότητα με τη φαντασία.

Το Νοέμβριο τη σκυτάλη θα πάρει η «Εμίλια Γκαλόττι» του Γκότχολντ Έφρεμ Λέσινγκ. Κάτω από το δράμα της ηρωίδας όπου τα νήματα φαίνεται να κινεί ο έρωτας και το πάθος, το έργο κρύβει ένα βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα για τα όρια και την κατάχρηση της εξουσίας. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Γιάννης Χουβαρδάς, τέσσερα χρόνια μετά την Σάρα, που είχε σκηνοθετήσει στο θέατρο Αμόρε, σκηνοθετεί και πάλι ένα έργο του σημαντικού Γερμανού δραματουργού με ένα δυναμικό σύνολο ηθοποιών που δεν χρειάζεται συστάσεις. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Μηνάς Χατζησάββας, η Θέμις Μπαζάκα, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Νίκος Κουρής και πολλοί άλλοι.

Ο Συρανό ντε Μπερζεράκ, ο ήρωας με την πιο ...διάσημη μύτη στο θέατρο, ανεβαίνει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το Δεκέμβριο, μόλις για δεύτερη φορά, μετά την παράσταση του 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Έργο γραμμένο το 1898 σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία από το πρώτο κιόλας ανέβασμά του και έχει παρουσιαστεί από τότε αμέτρητες φορές στο θέατρο ενώ έχει μεταφερθεί και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Η έμμετρη «ηρωική κωμωδία» του Εντμόν Ροστάν - από τις σημαντικότερες του παγκόσμιου δραματολογίου -ένα έργο για έναν άνθρωπο «διαφορετικό» εξεγερμένο απέναντι σε μία κοινωνία απαξιωτική, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και μια πλειάδα εξαιρετικών νέων ηθοποιών (Χρήστος Λούλης, Λένα Κιτσοπούλου).

Τον Φεβρουάριο του 2011 θα παρουσιαστεί « Η τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι. Ο Κάρλο Γκολντόνι στα τρία έργα (Η μανία του παραθερισμού, Οι περιπέτειες του παραθερισμού και Το τέλος του παραθερισμού) ξεγυμνώνει, με αποκαλυπτικά επίκαιρες αναφορές, μια κοινωνία όπου οι ανούσιες κοινωνικές συμβάσεις έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Νίκος Μαστοράκης, ανασυνθέτει τις τρεις κωμωδίες - που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο - σε ένα ενιαίο έργο που ξεκινά ως μια ανέμελη κωμωδία αλλά στο τέλος αναδεικνύει ένα τραγικό ανθρώπινο δίλημμα. Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Πιατάς, η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Εύη Σαουλίδου, ο Νίκος Ψαρράς κ.ά.

Η Τρισεύγενη, το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά, γράφτηκε στα 1902 ? 03 και «μετράει» τέσσερις παραστάσεις έως σήμερα στο Εθνικό Θέατρο. Έργο νεωτερικό για την εποχή του, προκάλεσε την τότε κριτική αγνοώντας τις καθιερωμένες δραματουργικές συμβάσεις, η ποιητική του αξία όμως παραμένει αδιαμφισβήτητη. Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί ένα κείμενο - σταθμό στην νεοελληνική δραματουργία με τη Στεφανία Γουλιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. (Μάρτιος 2011)

Στη Νέα Σκηνή - Νίκος Κούρκουλος τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί «Ο χρυσός δράκος». Το καινούργιο έργο του Ρόναλντ Σίμελπφενιχ, που γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία στις σκηνές της Γερμανίας με την πρωτοποριακή γραφή και το καυτό θέμα που πραγματεύεται, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία της νεαρής Κατερίνας Ευαγγελάτου που επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο μετά τα επιτυχημένα Βόλφγκανγκ και Πλαστελίνη.
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Νίκος Χατζόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Δημήτρης Παπανικολάου, Νικόλας Αγγελής.

Τον Δεκέμβριο σειρά θα πάρει το «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλλιαμς σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου., ενώ τον Φερβουάριο τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο «Πλατόνοφ» του Άντον Τσέχοφ Ο Γιώργος Λάνθιμος, γνωστός πλέον στο ευρύ κοινό με τον Κυνόδοντα που σάρωσε τα βραβεία στα μεγάλα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, επανέρχεται στο θέατρο και χρησιμοποιώντας την διασκευή του Ντέιβιντ Χέαρ δίνει την δική του ματιά σε ένα έργο όπου ο έρωτας, τα χρήματα, η σπατάλη της ζωής και η εικόνα μιας κοινωνίας επιφανειακής ευμάρειας που βυθίζεται σε τέλμα είναι στο επίκεντρο. Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Μαρία Πρωτόπαππα, Αγγελική Παπούλια, Μάνος Βακούσης, Θανάσης Δήμου, Βασίλης Καραμπούλας, Έλενα Τοπαλίδου, Αριάν Λαμπέντ, Ανδρέας Κωνσταντίνου.


Τον Απρίλιο του 2011 θα παρουσιαστεί το πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε περισσότερες από 13 γλώσσες μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του Σκύλου» που εκδόθηκε το 1990 και αγαπήθηκε όσο λίγα, διασκευάστηκε για τη σκηνή από τον ίδιο τον συγγραφέα μετά από παραγγελία του Εθνικού Θεάτρου. Ο σέρβος Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, σκηνοθέτης με διεθνή πορεία επιστρέφει στην Ελλάδα, και έχοντας στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών υπόσχεται μια ξεχωριστή παράσταση.


Στην Παιδική Σκηνή -Σκηνή Κατίνα Παξινού θα παρουσιαστεί το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα. Mια συναρπαστική αλληγορική ιστορία για όλες τις εποχές και όλες τις ηλικίες, με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα, σκηνοθετημένη από τον Τάκη Τζαμαργιά, σκηνοθέτη γνωστό για τη συνεπή καλλιτεχνική και παιδαγωγική του πορεία.


Τέλος, το Νοέμβριο σε συμπαραγωγή του Εθνικού με την Εταιρεία Λυκόφως θα παρουσιαστεί η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. Η Λένα Κιτσοπούλου συναντά τη Μαρία Πρωτόπαπα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε έναν μονόλογο που γράφτηκε ειδικά για το Εθνικό Θέατρο και έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και την επαρχία. Μία συμπαραγωγή με το Θέατρο Χώρα που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει μία παράσταση που προκάλεσε αίσθηση!

Γεωργία Οικονόμου